Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Δελτίο Ειδήσεων 'ΔΕΚΑ'


Δελτίο Ειδήσεων 'ΔΕΚΑ'

1. Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης μεταβαίνει στο Λουξεμβούργο, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθούν στις 21 και 22 Οκτωβρίου, αντίστοιχα. Οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν την Ανατολική Εταιρική Σχέση ενόψει και της επικείμενης Συνόδου στο Βίλνιους της Λιθουανίας τον προσεχή Νοέμβριο, τις εξελίξεις στη Νότια Γειτονία και την κατάσταση στη Μιανμάρ.

2. Το Τερματικό Υγροποίησης Φυσικού Αερίου ήταν και παραμένει στο επίκεντρο των σχεδιασμών της Κυβέρνησης, υπογραμμίζει ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανία και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, σε γραπτή του δήλωση αναφορικά με τις δηλώσεις για θέματα ενέργειας στις οποίες προέβησαν, μετά από τη σημερινή συνάντησή τους, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού και ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας. Ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρει ότι η Κυβέρνηση προχωρεί στη διαχείριση των θεμάτων υδρογονανθράκων με υπευθυνότητα και με προσεκτικές και καλά μελετημένες κινήσεις.

3. Στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και των ηγεσιών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, πραγματοποιείται σήμερα Κυριακή το Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΚΟ. Εξάλλου, το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ πραγματοποιεί σήμερα το Παγκύπριο Προγραμματικό Καταστατικό του Συνέδριο.

4. Περαιτέρω στήριξη και ενδυνάμωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είναι η ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας ζήτησε από την Κυβέρνηση ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας Οθωνας Θεοδούλου. Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, είπε ότι ο ΚΟΤ θα πρέπει να έρθει αρωγός στη δημιουργία μικρών οικογενειακών ξενοδοχειακών μονάδων τόσο στα ορεινά χωριά όσο και σε διατηρητέα σπίτια στις πόλεις.

5. Φωτιά κατέστρεψε τα ξημερώματα ολοσχερώς όχημα που ανήκει σε εταιρεία. Σύμφωνα με την Αστυνομία, γύρω στη 1π.μ. σήμερα εκδηλώθηκε φωτιά σε αυτοκίνητο, ιδιοκτησία εταιρείας, το οποίο βρισκόταν σταθμευμένο σε ανοιχτό χώρο, σε χωριό της επαρχίας Λευκωσίας. Η φωτιά, που κατέστρεψε ολοσχερώς το όχημα, κατασβέστηκε από μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Τα αίτια της φωτιάς διερευνά ο Αστυνομικός Σταθμός Πέρα Χωρίου.

6. Διεθνές ενδιαφέρον, το οποίο φθάνει μέχρι και την Αυστραλία, έχει προκαλέσει η περίπτωση της μικρούλας, που εντοπίστηκε σε οικισμό ΡΟΜΑ στα Φάρσαλα, από αστυνομικούς της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας, στο πλαίσιο ελέγχου ρουτίνας. Δεκάδες είναι τα τηλεφωνήματα, που δέχεται η αστυνομία στην Λάρισα, από διεθνή μέσα ενημέρωσης (CNN, SKY NEWS, TIMES και άλλα), αλλά και από πολίτες, που ενδιαφέρονται για το θέμα και για την ταυτότητα της μικρής, αναζωπυρώνοντας τις ελπίδες για εύρεση παιδιών που έχουν εξαφανιστεί.

7. Η Τουρκία απέρριψε την κριτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους χειρισμούς της των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων νωρίτερα αυτή τη χρονιά, αλλά δήλωσε ότι η έκθεση προόδου για την ενταξιακή της πορεία δείχνει ότι έχει πλησιάσει τους στόχους της. Στην πρώτη επίσημη αντίδραση της κυβέρνησης στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα, ο Εγκεμέν Μπαγίς, Υπουργός αρμόδιος για Θέματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε ότι η στήριξη της Κομισιόν για την έναρξη νέων ενταξιακών διαπραγματεύσεων αποδεικνύει ότι η Τουρκία έχει κάνει πρόοδο στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.

8. Εναντι 1,063 εκατομμυρίου ευρώ πωλήθηκε το βιολί με το οποίο έπαιζε ο μουσικός Ουάλας Χάρτλεϊ για να καθησυχάσει τους επιβάτες του Τιτανικού την ώρα που το υπερωκεάνιο βυθιζόταν, ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Henry Aldridge & Son, στη νοτιοδυτική Αγγλία. Η αξία του βιολιού υπολογιζόταν μεταξύ 236.000 και 354.400 ευρώ και το ποσό του ενός εκατ. ευρώ στο οποίο δημοπρατήθηκε θεωρήθηκε μια τιμή ρεκόρ για ένα αντικείμενο του Τιτανικού.

9. Τη δεύτερη θέση στη γενική κατάταξη των αγώνων στην κατηγορία Lazer στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Διεθνούς Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, κατέκτησε ο Παύλος Κοντίδης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεθνούς Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, την πρώτη θέση κατέκτησε ο Τόντσι Στιπάνοβιτς από την Κροατία.

10. Με τέσσερις αγώνες συνεχίζεται σήμερα η 6η αγωνιστική του παγκυπρίου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου α` κατηγορίας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τους αγώνες: Άρης - ΕΝΠ στις 17:00, Ανόρθωση - Εθνικός Άχνας στις 18:00, Νέα Σαλαμίνα - ΑΕΛ στις 19:00 και επίσης στις 19:00 Ομόνοια - ΑΕΚ Λάρνακας. Σε αγώνες χθες, η Δόξα νίκησε την Αλκή με 4-0, ο Απόλλωνας την ΑΕΚ Κουκλιών με 4-0 και ο Ερμής πέτυχε σημαντική νίκη με 2-0 επί του ΑΠΟΕΛ. Εξάλλου, η Ανόρθωση ηττήθηκε με 3-0 από την τουρκική Φενέρμπαξε σε αγώνα πετόσφαιρας για τον πρώτο γύρο του CEV Challenge Cup.

Source: Cyprus news agency

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου