Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Απογοήτευση Λιλλήκα για τη στάση Μπαρόζο για το Κυπριακό

Απαρέσκεια και απογοήτευση εξέφρασε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας από τη στάση του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προέδρου της Κομισιόν, στο αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας για διορισμό μιας νομικής προσωπικότητας της ΕΕ για ενεργό συμμετοχή στις επικείμενες συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.

«Μετά από την απόρριψη του αιτήματος ουσιαστικά από τον κ. Μπαρόζο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να παρακάμψει την Κομισιόν, και θα πρέπει αφού προετοιμάσει κατάλληλα το έδαφος με τους εταίρους μας, να καταθέσει το αίτημά του και να επιδιώξει τη λήψη απόφασης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από τους αρχηγούς κρατών της ΕΕ,» είπε ο κ. Λιλλήκας, σε δηλώσεις του στα Επαρχιακά Γραφεία της Συμμαχίας Πολιτών στην Πάφο στο πλαίσιο περιοδείας του στην Επαρχία Πάφου.

Σημείωσε ότι οι αρχηγοί κρατών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχουν την εξουσία να διορίσουν μια τέτοια προσωπικότητα, και θα μπορούσε ο Πρόεδρος να ζητήσει αυτή η προσωπικότητα να προέρχεται από την υπηρεσία νομικών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και όχι της Κομισιόν.

Παράνομο αεροδρόμιο
Στις δηλώσεις του ο κ. Λιλλήκας είπε ακόμα ότι «Θεωρούμε άκρως επικίνδυνη την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει, με βάση και τα σημερινά δημοσιεύματα, σε μελέτη για τη δυνατότητα και τους νομικούς τρόπους κάλυψης της συμπερίληψης του παράνομου αεροδρομίου της Τύμβου στο πακέτο για επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου».

Το γεγονός και μόνο, συνέχισε, ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στη διεξαγωγή μελέτης στέλνει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει τη νομιμοποίηση του παράνομου αεροδρομίου.

Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να απορρίψει και να τερματίσει την όποια συζήτηση γύρω από τη νομιμοποίηση του αεροδρομίου της Τύμβου. Υπό όποια νομική μορφή και αν αυτό γίνει, σημείωσε, θα αναβαθμίσει το ψευδοκράτος έμμεσα, θα παραπέμπει σε αναγνώριση χωριστής κυριαρχίας, και θα αφαιρέσει κάθε κίνητρο στην τουρκοκυπριακή κοινότητα για να επιδιώκει πραγματικά λύση και να επιδείξει συναίνεση.

ΔΣ Κεντρικής
Στη συνέχεια ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως θα ήθελε να καυτηριάσει την Κυβέρνηση για τον τρόπο διορισμού του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας.

Ο βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών, είπε, «καταψήφισε την πρόταση της κυβέρνησης, γιατί αυτή η πρόταση και η επιλογή των προσώπων έγινε καθαρά με κομματικά κριτήρια». Είπε ακόμη πως δεν πείθει η κυβέρνηση για τις προθέσεις της αλλά αντίθετα «με τους διορισμούς στην Κεντρική Τράπεζα, και με τους διορισμούς χθες στο Κεντρικό Συμβούλιο της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, η κυβέρνηση δείχνει να κινείται στην κουλτούρα της κομματικοποίησης όλων των οργανισμών και θεσμών και δεν παίρνει το μάθημα από τους πολίτες, δεν αποδέχεται ουσιαστικά και δεν δείχνει καμιά διάθεση να ξεπεράσει εκείνες τις πρακτικές που οδήγησαν την κυπριακή οικονομία στη σημερινή κρίση, αλλά και στην κρίση των θεσμών, και στην απαξίωση που δείχνουν οι πολίτες έναντι της πολιτικής και των πολιτικών».

Σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, η Συμμαχία Πολιτών σύντομα θα καταθέσει πρόταση νόμου στη Βουλή για το καθορισμό με νόμο των προσωπικών αστικών και ποινικών ευθυνών που πρέπει να έχουν όλα τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων, όλα τα μέλη των ανεξάρτητων Αρχών, για τις αποφάσεις που παίρνουν, αλλά και για τις παραλείψεις τους.

Χωρίς αυτό το θεσμικό πλαίσιο με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, συνέχισε, όλοι αυτοί οι οποίοι διορίζονται με κομματικά κριτήρια δεν φέρουν καμία ευθύνη έναντι του νόμου, για τις αποφάσεις όσο κακές και ζημιογόνες είναι για την οικονομία και για τον οργανισμό τον οποίο εκπροσωπούν.

Καλούμε την κυβέρνηση, κατέληξε, εάν εννοεί τις δηλώσεις που κάνει κατά καιρούς για ενότητα και για εκσυγχρονισμό, να καθίσει γύρω από το τραπέζι σ’ έναν ανοικτό διάλογο και να δείξει πραγματικά πνεύμα εκσυγχρονισμού, αποδεχόμενη την αλλαγή της όλης διαδικασίας διορισμού των διοικητικών συμβουλίων των ανεξάρτητων Αρχών, αλλά και ταυτόχρονα τη διασφάλιση της πραγματικής τους ανεξαρτησίας στην άσκηση των καθηκόντων τους.

Source : www.kathimerini.com.cy
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου