Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

ΣΤΟΠ στο ξεπούλημα ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα – Ποια μέτρα παίρνει η κυβέρνηση για να περιορίσει τις προσφυγές

- Ε/κ θα αγοράζουν περιουσίες Ε/κ στα κατεχόμενα χωρίς μεταβιβαστικά τέλη
- Αφαίρεση παροχών από Ε/κ που έχουν προσφύγει ή αποζημιωθεί από τη λεγόμενη επιτροπή
- Πέραν των 5.000 Ε/κ έχουν απευθυνθεί για αποζημίωση στα κατεχόμενα, 12,5 τ.χλμ ε/κ γης. έχουν τουρκοποιηθεί


Η οικονομική κρίση, η χρόνια αναμονή για επίλυση του Κυπριακού αλλά και το αίσθημα αδικίας που αισθάνονται αρκετοί πρόσφυγες από τη διαχρονική αντιμετώπιση που τους επιφύλαξε η πολιτείας, οδηγεί χιλιάδες συμπατριώτες μας στο να προσφύγουν στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων και να ξεπουλήσουν τις περιουσίες τους έναντι εξευτελιστικού αντιτίμου.

Επειδή όμως τα λόγια και οι παροτρύνσεις δεν αρκούν, η κυβέρνηση αναμένεται να πάρει συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία θα τεθούν ενώπιον της διυπουργικής επιτροπής μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, για να περιορίσει τις προσφυγές.

Οι άξονες στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση είναι οι ακόλουθοι:

1. Οι Ε/κ να μπορούν να αγοράζουν περιουσίες Ε/κ στα κατεχόμενα χωρίς να καταβάλλουν μεταβιβαστικά τέλη, υπό τον όρο ότι ο αρχικός ιδιοκτήτης θα έχει το δικαίωμα να επανακτήσει την περιουσία του έναντι ενός τιμήματος που συμφωνηθεί ανάμεσα στα δύο συμβαλλόμενα μέρη της αγοραπωλησίας, σε μορφή τόκου ή άλλη. Επιπλέον, θα ενθαρρυνθεί η διαδικασία αυτή να μην συμβαίνει μόνο μεταξύ συγγενών.

2. Όσοι έχουν αποζημιωθεί ήδη από τη λεγόμενη επιτροπή ή έχουν αποταθεί σε αυτήν, θα αντιμετωπιστούν αυστηρά από την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς θα τους αφαιρεθούν δικαιώματα και παροχές που αφορούν στεγαστικά δάνεια κ.ά.

Να σημειωθεί πως συνολικά μέχρι σήμερα στη λεγόμενη επιτροπή έχουν προσφύγει πέραν των 5.000 Ελληνοκυπρίων, ενώ έχουν τουρκοποιηθεί περίπου 12,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα ελληνοκυπριακής γης. Οι αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν για τις συγκεκριμένες περιουσίες αγγίζουν τα 134 εκατ. στερλίνες.

Source : www.newsit.com.cy 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου