Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

«Μαύρη τρύπα» στις καταθέσεις – Περίπου €1 δισ. τραβήχτηκε από τις τράπεζες μόνο τον Σεπτέμβριο

- Αμείλικτοι οι αριθμοί! Ο πανικός υποχώρησε, ο τρόμος των καταθετών μένει
- 23% η ετήσια μείωση στις καταθέσεις
- Οι Κύπριοι έβγαλαν €601 εκατ. από το σύστημα μέσα σε έναν μήνα


Η σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος αντιμετωπίζει έναν σημαντικό εσωτερικό κίνδυνο, ο οποίος δεν είναι άλλος από τη συνεχιζόμενη εκροή καταθέσεων και για τον μήνα Σεπτέμβριο.

Τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν ότι συνολικά οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά €924 εκατ. τον Σεπτέμβριο, ακολουθώντας τη μείωση €458,6 εκατ. του Αυγούστου. Έτσι, οι συνολικές καταθέσεις περιορίστηκαν σε €47,47 δισ., ενώ η ετήσια μείωση στις καταθέσεις αγγίζει το 23%

Οι αριθμοί δείχνουν ότι ο πανικός μπορεί να έχει υποχωρήσει, αλλά ο τρόμος των καταθετών για την τύχη των χρημάτων τους παραμένει. Σε πραγματικά νούμερα, από την αρχή του 2013, έχουν κάνει «φτερά» €22,68 δισ. Μέσα στο ποσό που χάθηκε υπολογίζεται και το κούρεμα στη Λαϊκή και Τράπεζα Κύπρου, που αποτελεί ποσό ύψους €9,4 δισ.

Πάντως, οι εκροές καταθέσεων του Σεπτέμβρη προήλθαν κυρίως από πολίτες τρίτων χωρών. Οι κάτοικοι της Κύπρου όμως δεν πήγαν πίσω, αφού σε έναν μήνα έβγαλαν €601 εκατ. από το τραπεζικό σύστημα. Οι εταίροι μας Ευρωπαίοι πολίτες προτίμησαν να τραβήξουν από τους λογαριασμούς τους €310 εκατ. μέσα στον ίδιο μήνα.

Να σημειωθεί πως ο ετήσιος αριθμός αύξησης των εγχώριων καταθέσεων στα νοικοκυριά διατήρησε αρνητικό πρόσημο στο -6,7% για τον Σεπτέμβριο.

Πηγή: http://www.newsit.com.cy

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΔΩ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου