Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Ο Άνθρωπος Πάνω Από Όλα Και Όχι Η Αρρώστια

Η Χριστίνα Σορόκκου γράφει για το Telethon!

Χρόνιες ασθένειες, έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις παγκοσμίως και απασχολούν ολοένα και περισσότερους συνανθρώπους μας. Οι συνάνθρωποι μας οι οποίοι υποφέρουν, βρίσκονται συνεχώς σε συναισθηματική ανταλλαγή με τους θεράποντες γιατρούς τους, την οικογενείας τους, μέσα από μια αρμονική και ισότιμη ανθρώπινη σχέση. Η δύναμη της θέλησης, η αγωνιστικότητα και η διάθεση για συνέχιση της ζωής είναι οι βασικοί ανθρώπινοι συντελεστές ενάντια στις χρόνιες ασθένειες που παρουσιάζουν τον Γολγοθά της ζωής. 

Η νίκη για μια ποιοτική ζωή μπορεί να επιτευχτεί, όταν φέρουμε το σώμα μας, το μυαλό μας, το πνεύμα και την ψυχή μας σε αρμονική συνεργασία. Γιατί ο άνθρωπός σ’ αυτή την διάσταση είναι πολύ ισχυρός, γιατί σ’ αυτή τη διάσταση, μπορεί να κινητοποιήσει απεριόριστες δυνάμεις του ψυχικού του κόσμου, βάζοντας τη ζωή του σε θετική, ποιοτική πορεία. Είναι αυτό όμως αρκετό;
Οι χρόνιες ασθένειες είναι ανθρώπινες ασθένειες! Αυτές οι ασθένειες δεν αφαιρούν από τοv άνθρωπο το δικαίωμα του να είναι άνθρωπος, ισότιμος και ισάξιος σεβασμού και πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυτή τη νοοτροπία και από την κοινωνία μας. Μιας και μαζί με τη σωματική θεραπεία που προσφέρεται, η ψυχολογική και η κοινωνική υποστήριξη και βοήθεια, είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση δηλαδή την επαναφορά του συνανθρώπου μας στην κατάσταση σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας, για μια όχι μόνο βιώσιμη ζωή αλλά και για μια ποιοτική ζωή. Αυτή η αποκατάσταση απαρτίζεται από το σωματικό παράγοντα, το ανατομικό και ψυχολογικό παράγοντα, όπως και τον επαγγελματο-οικονομικό, το οικογενειακό και το κοινωνικό παράγοντα.

Τραγικό όμως είναι το γεγονός, της κοινωνικής απόρριψης των συνανθρώπων μας που έρχονται αντιμέτωποι και ακολούθως αντιμετωπίζουν τον Γολγοθά της χρόνιας ασθένειας. Η κοινωνική απόρριψη, ο κοινωνικός αποκλεισμός, και ακολούθως, οι δυσκολίες που προσθέτουν αυτές οι καταστάσεις στον Γολγοθά των συνανθρώπων μας, είναι απάνθρωπες!! 

Και όμως, υπάρχουν στιγμές όπως και αυτές με το TELETHON που η κοινωνία μας σπάζει τα δεσμά του οποιουδήποτε φόβου, ζητά ενημέρωση και πληροφόρηση. Βασικός παράγοντας της λύσης του κοινωνικού αποκλεισμού των ανθρώπων με χρόνιες ασθένειες είναι η ψυχολογική υποστήριξη και αποκατάσταση τους στην κοινωνία μας. Γιατί σαν κοινωνία έχουμε πολύ ψηλό ποσοστό ανώτερης και ανώτατης μόρφωσης, ανθρωπισμό και γι’ αυτό και αφήνουμε τις προκαταλήψεις μας δημιουργώντας συναισθήματα προσφοράς και αλληλεγγύης! 

Είναι αναγκαίο να προγραμματίζεται συστηματικά, χωρίς αναβολή η περεταίρω διαφώτιση για αλλαγή των στάσεων και αντιλήψεων σχετικά με τον ΑΝΘΡΩΠΟ πάνω από όλα και όχι την ασθένεια; την ψυχοκοινωνική του ένταξη και αποκατάσταση στη οικογένεια του, κοντά στους δικούς του ανθρώπους, ακέραιος όσο πιο πολύ μπορεί και πιο ακμαίος για να ζήσει ποιοτικά και να απολαμβάνει όλα όσα δικαιούται σαν άνθρωπος ισότιμος, ισάξιος και ελεύθερος μέσα στο χώρο που εργάζεται και αγαπά!

Οι κοινωνία μας ανεξαιρέτου σωματικής κατάστασης, ξέρει να στοχεύει τη ζωή και όχι το τέλος της.

INFO: Χριστίνα Φ. Σορόκου
Εγγεγραμμένη Συμβ. Ψυχολογός & Ανθρωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια
Φωτίου 3, Ρίβερ Κωρτ. 3ος όροφ, Αρ. 16, 1095/Λευκωσία
Τηλ: 22458750, Κιν: 99532393, Φαξ. 22672718
http://www.facebook.com/CenterOfPsychotherapyAndPsychometrics
Email: cofpsychotherapynpsychometrics@gmail.com
Κέντρο Ψυχοθεραπείας & Ψυχομετρικής

Πηγή: www.ilovestyle.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου