Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Τα Χανιά του Δημήτρη Σκαρμούτσου

Eπιστρέφοντας από την Αμερική, ήταν ένας μαγικός τόπος που δεν πίστευε ποτέ ότι υπάρχει
Δώδεκα χρόνια μετά, o γνωστός σεφ επιστρέφει όσο συχνότερα μπορεί - και εκεί φαντάζεται το μέλλον του.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΛΙΝΑ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΥ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΝΕΤΖΑΚΗΣ
 
Οταν γύρισα από το Λος Αντζελες, το 2001, η πρώτη πόλη όπου έζησα στην Ελλάδα μετά 12 χρόνια απουσίας ήταν τα Χανιά. Οπότε έπαθα πολιτισμικό σοκ και από τις δύο πλευρές: στενοχωρήθηκα που έφυγα από τη μεγαλούπολη της Αμερικής, αλλά και χάρηκα γιατί βρέθηκα σε έναν παραδεισένιο τόπο που δεν πίστευα ποτέ ότι υπάρχει. Είχα χάσει την ελληνική πραγματικότητα τελείως, καθώς έλειπα στο εξωτερικό τόσα χρόνια. Και φτάνω στα μαγικά Χανιά, τα οποία συνδυάζουν θάλασσα, βουνό, καλοσύνη, και εξαιρετικής ποιότητας φαγητό: για μένα όλα αυτά είναι σημαντικά. Φοβερή πρώτη ύλη να δουλέψεις, εξαιρετικές συνταγές, φιλικοί άνθρωποι, σου ανοίγουν τα σπίτια τους. Σε μια Ελλάδα που από τότε κατέρρεε - απλώς δεν το ξέραμε. Αν, βέβαια, είχες ζήσει λίγο στο εξωτερικό, έβλεπες να έρχεται το χάος.
Στα Χανιά, όμως, ο κόσμος είχε κρατήσει την καλοσύνη και την αυθεντικότητά του. Δεν είναι η κλασική επαρχιακή κλειστή κοινωνία, η οποία μπορεί να νιώσεις ότι σε πνίγει. Στα Χανιά δεν συμβαίνει αυτό. Ολα είναι πολύ πιο ανθρώπινα και νιώθω ότι εκεί είναι ο τόπος μου, χωρίς να είμαι από εκεί. Βγαίνεις έξω, περπατάς, λες δυο κουβέντες και με ανθρώπους που δεν ξέρεις, ανοίγει η ψυχή σου, θα σε κεράσουν, θα κάτσεις στην αυλή τους. Οι Χανιώτες ήταν πάντα ανοιχτόμυαλοι. Λόγω της οικονομικής άνθησης και του τουρισμού έχουν ταξιδέψει, έχουν έρθει σε επαφή με άλλους, έχουν δει πράγματα. Τα Χανιά είναι η τελευταία πόλη της Κρήτης που αναπτύχθηκε τουριστικά, οπότε οι Χανιώτες έχουν μάθει από τα λάθη των άλλων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν κάνουν τα δικά τους λάθη. Τα κάνουν όμως σε περιορισμένο βαθμό. Είδαν τη φοβερή και άναρχη ανάπτυξη του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου, και πρόσεξαν. Βέβαια το χρήμα και ο τουρισμός είναι φοβερό πράγμα. Αν με ενοχλεί κάτι στα Χανιά, είναι η όψη του λιμανιού. Θεωρώ ότι το λιμάνι πρέπει να παραμείνει παραδοσιακό. Διαφωνώ με τις ταμπέλες σε ένα ενετικό λιμάνι. Μπορεί να ακούγεται ασήμαντο, αλλά δεν είναι τόσο.
Το πρώτο που θα προτείνω είναι το Μαράθι. Είναι μια παραθαλάσσια περιοχή στο Ακρωτήρι των Χανίων, έχει δύο εξαιρετικές ταβέρνες, όπου μπορείς να φας φρέσκο ψάρι, και δύο πολύ ωραίες παραλίες με άμμο.
Αλλη περιοχή που θεωρώ ότι είναι εξαιρετική και δεν την ξέρει πολύς κόσμος είναι τα Ταμπακαριά, τα παλιά βυρσοδεψεία κάτω από τη Χαλέπα, και επίσης όλη η περιοχή της Χαλέπας.
Μέσα στα Χανιά μού άρεσε πάντα η Αγορά. Γιατί έχει και το ειδικό ενδιαφέρον για μένα (ψάχνω τα κρέατα, τα τυριά, τα λαχανικά), έχει όμως και πολύ ωραία μικρά εστιατόρια όπου μπορείς να φας, στα οποία φτιάχνουν τρία φαγητά την ημέρα και είναι εξαιρετικά και τα τρία.
Για φαγητό στα Χανιά πηγαίνω στη «Νυχτερίδα», στο Ακρωτήρι: πολύ καλό εστιατόριο με φοβερή θέα στον κόλπο της Σούδας και το πιο παλιό μαγαζί στα Χανιά, από το 1935.
Στο Μαράθι στην ψαροταβέρνα του «Πατρελαντώνη», στα Ταμπακαριά στο «Θαλασσινό Αγέρι», μέσα στην πόλη των Χανίων στον «Πειναλέων» και οπωσδήποτε μπουγάτσα στον «Ιορδάνη».
Στο χωριό Θέρισος στο «Λημέρι», το οποίο έχει και καταπληκτικές σφακιανές πίτες, στις «Μηλιές», στην ταβέρνα του παραδοσιακού οικισμού, που έχει επίσης εξαιρετικό φαγητό.
Οταν πήγα στα Χανιά, ήμουν ξένος και όλοι με αγκάλιασαν. Τους καλύτερους φίλους που έχω κάνει στην Ελλάδα τούς έχω κάνει εκεί. Είμαι 12 χρόνια στην Ελλάδα, και σε αυτά τα 12 χρόνια ή ζω ή πάω πολύ συχνά στα Χανιά και πάντα ανακαλύπτω πράγματα που δεν ήξερα και αυτό είναι φοβερό. Εκεί θα γυρίσω κάποια στιγμή, μένει και ο γιος μου στα Χανιά. Την παραμονή μου στην Αθήνα τη βλέπω ως διάλειμμα από τη ζωή μου εκεί.
*Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος είναι σεφ.
ΠΩΣ ΠΑΜΕ
Η Olympic Air και η Aegean Airlines έχουν καθημερινές πτήσεις για Χανιά. Η πτήση διαρκεί 30 - 40 λεπτά και οι τιμές αρχίζουν από 97 € μετ' επιστροφής για την Aegean και από 120 μετ' επιστροφής για την Olympic Air.
Επίσης, με πλοίο της Αnek Lines καθημερινά από Πειραιά στις 21.00. Το πλοίο φτάνει στο λιμάνι των Χανίων στις 5.30 το πρωί της επόμενης μέρας. Η απλή μετάβαση κοστίζει 35 €. Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν, η εταιρεία βάζει επίσης έξτρα ημερήσια δρομολόγια σε χαμηλότερη τιμή, ενώ ανακοινώνει και νέες προσφορές.
ΔΙΑΜΟΝΗ
Ξενώνας Βιλελμίνη (Μπετόλο 32, Παλιά Πόλη, Τ/28210-46.048, www.vilelmine.gr). Λίγα μόλις χρόνια μετά το 1900, ολοκληρώθηκε η κατασκευή του πέτρινου σπιτιού στο οποίο στεγάζονται σήμερα τα 10 δωμάτια του ξενώνα. Με κλασική και αρχοντική διακόσμηση και σε προνομιακή τοποθεσία, τα δωμάτια γίνονται η καλύτερη βάση για διαμονή στην πόλη. Από 60 € το δίκλινο για Ιούλιο.
Bozzali Hotel (Σήφακα και Γαβαλάδων 5, Παλιά Πόλη, Τ/28210-50.525, www.bozzali.gr). Ανάμεσα σε παλιά αρχοντικά σπίτια, πλακόστρωτες λουλουδιασμένες αυλές και στενά σοκάκια, το ξενοδοχείο διαθέτει 10 δωμάτια με μεγάλα παράθυρα, ξύλινα πατώματα, φωτιστικά-αντίκες και ανακαινισμένα μπάνια. Από 78 € ή 90 € το δίκλινο με πρωινό ανάλογα με την εποχή.
Doge Traditional Hotel (Κονδυλάκη 14, Χανιά, Τ/28218-00.001, www.dogehotel.com). Στην καρδιά του ενετικού λιμανιού, η βενετσιάνικη κατοικία του 15ου αιώνα μετατράπηκε σε ξενοδοχείο με 8 άνετα παραδοσιακά δωμάτια. Σε απόσταση αναπνοής όλα τα αξιοθέατα της πόλης. Από 80 € το δίκλινο με πρωινό για Ιούλιο και Αύγουστο.
Archontiki Hotel (Μυλωνογιάννη 12 και Κριάρη, Χανιά, Τ/28210-95.895, www.archontikihotel.gr). Οικογενειακό ξενοδοχείο που λειτουργεί μόλις τρία χρόνια με 25 δωμάτια και σε καλή τοποθεσία κοντά στην Αγορά, στο κέντρο της πόλης. Στους δύο τελευταίους ορόφους του ξενοδοχείου υπάρχουν και οικογενειακά δωμάτια με ωραία θέα. Από 75 € το δίκλινο για Ιούλιο και Αύγουστο.
Arkadi Hotel (Πλατεία 1866, Χανιά, Τ/28210-90.181, www.arkadi-hotel.gr). Κλασικό ξενοδοχείο πόλης με 64 δωμάτια πάνω σε κεντρική πλατεία. Τα δωμάτια είναι άνετα, ευρύχωρα και ήσυχα, η υποδοχή 24ωρη και το προσωπικό πολύ φιλικό. Από 80 € το δίκλινο με πρωινό για Ιούλιο και Αύγουστο.
Μηλιά (Μηλιά Χανίων, 53 χλμ. από την πόλη, Τ/28210-51.569, www.milia.gr). Εχει γίνει το αγαπημένο ησυχαστήριο πολλών. Τα σπίτια του ορεινού οικισμού αναπαλαιώθηκαν και σήμερα αποτελούν μέρος της οικοτουριστικής μονάδας. Και έτσι ακριβώς θα νιώσετε εδώ: ότι φιλοξενείστε σε ένα σπίτι. Από 75 € το δίκλινο με πρωινό για όλο το χρόνο.
Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:
www.booking.com
ΦΑΓΗΤΟ
• Κουρούπης (Αγία Μαρίνα, Τ/28210-60.318, 6973-692.436). Σε ένα πολύ περιποιημένο περιβάλλον, με κυρίαρχα υλικά την πέτρα και το ξύλο, θα γευτείτε εκλεκτή κρητική κουζίνα, κατάτι «πειραγμένη», από τον νέο σεφ Γιάννη Ανδρουλάκη. Ο ίδιος μας προτείνει κοτόπουλο με πετιμέζι, φακόρυζο με μοσχαρίσιο λουκάνικο και κότσι με σφουγγιχτά.
• Θαλασσινό Αγέρι (Βιβιλάκη 35, Ταμπακαριά, Χανιά, Τ/28210-51.136). Με τραπεζάκια δίπλα στο κύμα και στις βαρκούλες, είναι το στέκι όσων αγαπούν τα θαλασσινά και το φρέσκο ψάρι. Δοκιμάστε σουπιές με μάραθα, καλοψημένο χταποδάκι και φρέσκο ψάρι στα κάρβουνα. 15 - 20 € το άτομο.
• Πατρελαντώνης (Μαράθι, Χανιά, Τ/28210-63.337). Παραδοσιακή κουζίνα σε συνδυασμό με φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. Δοκιμάστε χειροποίητα ντολμαδάκια, ανθούς, κουκιά μαγειρευτά και βέβαια το φρέσκο ψάρι, την κακαβιά και τη γαριδομακαρονάδα. 12 - 18 € το άτομο.
• Νυχτερίδα (Κορακιές Ακρωτηρίου, Χανιά, Τ/28210-64.215). Από το 1933 η ιστορική Νυχτερίδα προσφέρει τη μαγευτική της θέα και εξαιρετικό φαγητό. Με το βλέμμα στον ήλιο που δύει πάνω από τον κόλπο της Σούδας, δοκιμάστε κρητικές και μεσογειακές γεύσεις.
• Μύλος του Κερατά (Πλατανιάς, 11 χλμ. από την πόλη, Τ/28210-68.578). Από το 1960 ο βραβευμένος Μύλος προσελκύει τους Χανιώτες λόγω του εξαιρετικού κρητικού φαγητού. Δοκιμάστε το ψαρονέφρι με στάκα, το τηγανητό κουνέλι και το χανιώτικο μπουρέκι. 18 - 22 € το άτομο.
• Αποστόλης (Ακτή Ενώσεως 10, Χανιά, Τ/28210-43.470) Η πιο γνωστή και αξιόπιστη ψαροταβέρνα της πόλης. Η ψαριά μπορεί να περιλαμβάνει από κουτσομούρα και σαργούς μέχρι συναγρίδες και γαύρους. Στα συνοδευτικά θα βρείτε και ντόπια χορταρικά, όπως σταμναγκάθι και ασκόλιμπρους. 16 - 22 € το άτομο.
• Ταμάμ (Ζαμπελίου 49, Χανιά, Τ/28210-96.080). Στα γραφικά σοκάκια της Παλιάς Πόλης, το παλιό τουρκικό χαμάμ του 17ου αιώνα μετατράπηκε σε ένα από τα καλύτερα μεζεδοπωλεία. Η πολίτικη κουζίνα παντρεύεται με την κρητική και το αποτέλεσμα είναι νοστιμότατο χουνκιάρ μπεγεντί, φλογέρες κοτόπουλου, αλλά και ρολό κατσικάκι γεμιστό με στάκα. 15 - 18 € το άτομο.
TIPS
 Να πιείτε καφέ στο ιστορικό 2 Λουξ (Σαρπηδόνος 8, Τ/28210-52.515). Ανοιχτό από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, το 2 Λουξ συγκεντρώνει το πιο ανήσυχο κομμάτι της πόλης. Η διακόσμηση είναι εντυπωσιακή, με περίεργα αντικείμενα.
 Να επισκεφτείτε τη Δημοτική Αγορά Χανίων. Το κτίσμα των 4.000 τ.μ. έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο και τα 78 καταστήματά του πουλάνε κάθε είδους προϊόντα: από λαχανικά, θαλασσινά και τυριά μέχρι σουβενίρ και διακοσμητικά.
 Να κάνετε βόλτες στις συνοικίες της πόλης βλέποντας τα διατηρημένα κτίρια και αναζητώντας τις επιρροές των διάφορων φυλών που πέρασαν από τα Χανιά. Στο Κουμ Καπί (στα Τουρκικά σημαίνει Πύλη της Αμμου), στον Τοπανά, στη Σπλάντζια, στην Εβραϊκή Συνοικία, στην αρχοντική Χαλέπα και στα «λαϊκά» Ταμπακάρια.
 Τα χωριά του Αποκόρωνα βρίσκονται αρκετά κοντά στα Χανιά και προσφέρουν τα πάντα: ωραίες παραλίες και ψαροταβέρνες αλλά και παραδοσιακά καφενεία. Κολυμπήστε στην Κυανή Ακτή, πιείτε καφέ στην Αλμυρίδα, δείτε το Γαβαλοχώρι και το Βάμο και κατευθυνθείτε για φαγητό στο χωριό Αρμένοι.
ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Να ξεκινήσετε πολύ νωρίς το πρωί και να επισκεφτείτε τις πανέμορφες παραλίες του νομού χωρίς πολύ κόσμο. Μπάλος, Ελαφονήσι και Φαλάσαρνα κρατούν τα πρωτεία και εγγυώνται βουτιές σε κρυστάλλινα νερά.
Να κάνετε σαφάρι στην ορεινή και νότια άγρια πλευρά του νομού. Από το οροπέδιο Ασκύφου και μέχρι τη χώρα Σφακίων, και από εκεί στις πανέμορφες μικρές παραλίες, πολλές από τις οποίες είναι προσβάσιμες μόνο με καραβάκι. Από τη Χώρα Σφακίων αξίζει να ανεβείτε και προς την Ανώπολη, να περάσετε τη γέφυρα της Αράδαινας και να φτάσετε στον ξενώνα Αλώνια (Τ/6938-792.695) στο χωριό Αη Γιάννης.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ
Συμπεριλάβαμε λύσεις για όλα τα βαλάντια και προσπαθήσαμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ακριβείς, τηλεφωνώντας στους επιχειρηματίες έως και τις 19/6. Σε συνθήκες ευμετάβλητες για τον τουρισμό, είναι μοιραίο να υπάρξουν αποκλίσεις ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, την ακριβή ημερομηνία, τον αριθμό διανυκτερεύσεων κλπ. Σε κάθε περίπτωση, με τη διαπραγμάτευση είναι πιθανόν να πετύχετε καλύτερες συμφωνίες. Καλό... κυνήγι!

Πηγή: kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου