Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Τουρκικά παιχνίδια με την πετρελαιοκηλίδα στα Γαστριά

Ούτε και σε καθαρώς περιβαλλοντικά ζητήματα δεν επιτρέπει η Τουρκία να έρθουν κοντά οι δύο πλευρές. 

Απτό παράδειγμα το προχθεσινό, όπου οι κατοχικές Αρχές ζήτησαν μέσω των Ηνωμένων Εθνών βοήθεια από τη Δημοκρατία για αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας στα Γαστριά, η θετική ανταπόκριση ήταν άμεση, ωστόσο τελικά παρενέβη η Άγκυρα και ακύρωσε κάθε προσπάθεια βοήθειας.  

Ο εκπρόσωπος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, είπε ότι όντως η τ/κ πλευρά επικοινώνησε με την Ειρηνευτική Δύναμη και ζήτησε να μεσολαβήσει προς την ε/κ πλευρά για την παροχή βοήθειας, μετά το περιστατικό της διαρροής της πετρελαιοκηλίδας ανοικτά της θαλάσσιας περιοχής της κατεχόμενης χερσονήσου της Καρπασίας. Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Ρολάντο Γκόμεζ, η ε/κ πλευρά ανταποκρίθηκε στο αίτημα της τ/κ πλευράς. 

Αργότερα, κατά τη διάρκεια της ημέρας, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ ενημερώθηκε από την τ/κ πλευρά ότι η βοήθεια της ε/κ πλευράς δεν χρειαζόταν πλέον, καθώς η βοήθεια από την Τουρκία έφτανε πιο γρήγορα απ’ ό,τι αναμενόταν. Μάλιστα για το θέμα υπήρξε άμεση επικοινωνία των δύο πλευρών και αναμενόταν να καθοριστεί το σημείο συνάντησης για την παροχή βοήθειας. Φαίνεται όμως ότι λόγω παρέμβασης της Άγκυρας, το ενδιαφέρον αποσύρθηκε και χάθηκε πολύτιμος χρόνος. 

Ο ισχυρισμός των κατοχικών αρχών ότι η βοήθεια από την Τουρκία θα έρθει πιο γρήγορα δεν ευσταθεί, αφού μέχρι χθες το απόγευμα, δεν είχε φτάσει το ειδικό σκάφος για καθαρισμό της κηλίδας. Το Τμήμα Αλιείας είχε κινήσει όλες τις διαδικασίες για αντιμετώπιση της κηλίδας με ειδικά μηχανήματα και μέσα, ωστόσο δεν επετράπη η είσοδος στα κατεχόμενα. Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη φορά που οι κατοχικές αρχές ζητούν βοήθεια για αντιμετώπιση περιβαλλοντικής καταστροφής και στη συνέχεια αποσύρουν το σχετικό αίτημα. 

Πέρσι τον Αύγουστο είχαν ζητήσει βοήθεια για πτητικά μέσα για κατάσβεση πυρκαγιάς στην περιοχή Κερύνειας, αλλά τελικά και πάλιν με παρέμβαση της Άγκυρας το αίτημα αποσύρθηκε και χρησιμοποιήθηκαν ελικόπτερα των Βάσεων. Στο μεταξύ, έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος για αντιμετώπιση της καταστροφής και η κηλίδα έφτασε στις ακτές μολύνοντας το περιβάλλον, ενώ εξαπλώθηκε μέχρι και την Καρπασία, το Μπογάζι και τη Βοκολίδα. 

Πηγή: http://www.philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου