Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Αποκλειστικό: Προσοχή ! Οι Τούρκοι στέλνουν σεισμογραφικό πλοίο ανοικτά της Κύπρου

-Το νέο τους σεισμογραφικό στέλνουν οι Τούρκοι στην Κύπρο
-Το Barbaros Hayrettin Paşa θα έρθει στα νότια της Κύπρου το «επόμενο διάστημα»
-Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας επιβεβαίωσε ότι οι έρευνες του τουρκικού πλοίου θα διεξαχθούν σε μία περιοχή 10.500 χλμ νότια του νησιού

Το σεισμογραφικό πλοίο Barbaros Hayrettin Paşa στέλνουν οι Τούρκοι ανοικτά της Κύπρου για σεισμικές έρευνες σε περιοχή που θα καλύψει 10.500 χλμ.

Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Τανέρ Γιλντίζ μετά την συνάντησή του με την Εκτελεστική Διευθύντρια του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), Maria Van Der Hoeven ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ότι η αποστολή του τουρκικού πλοίου θα γίνει την επόμενη περίοδο, χωρίς να διευκρινίζει το ακριβές διάστημα.

Ο κ. Γιλντίζ σημείωσε πάντως ότι από τις πρώτες περιοχές έρευνας που θα δραστηριοποιηθεί το Barbaros Hayrettin θα είναι «ο νότος της Κύπρου». «Στα επόμενα σχέδιά μας, προγραμματίζουμε ειδικά στα νότια της Κύπρου να διεξάγουμε σεισμική έρευνα σε μια περιοχή περίπου 10.500 χλμ».

Η αγορά του συγκεκριμένου πλοίου σεισμικών ερευνών που «έχει αποδείξει την αξία της σε διεθνές επίπεδο στις δισδιάστατες και τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες», όπως είχε δηλώσει παλαιότερα ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας έγινε νωρίτερα φέτος και κόστισε γύρω στα 130 εκατομμύρια δολάρια.

Αγοράστηκε από την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας, την ΤΡΑΟ για την εκτέλεση δισδιάστατων και τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών. Η συμφωνία συνήφθη μεταξύ του τουρκικού δημοσίου και της νορβηγικής εταιρείας Polarcus. Το σκάφος ναυπηγήθηκε το 2011, έχει μήκος 84 μέτρα, πλάτος 17μ και μπορεί να φιλοξενήσει για μικρό χρονικό διάστημα και ελικόπτερο.

Αρχικά ο Τανέρ Γιλντίζ είχε δηλώσει ότι το σεισμογραφικό θα εκτελέσει έρευνες πρώτα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και έπειτα στην Μεσόγειο. Τώρα μίλησε για έρευνες πιο συγκεκριμένα στα νότια της Κύπρου το επόμενο διάστημα.



Πηγή: http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου