Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Ρωσικοί S-300 στην Αίγυπτο και η αμηχανία του Τελ Αβίβ

Λίγες ώρες μετά την συνάντηση της τριμερούς Ελλάδος Κύπρου και Αιγύπτου, δύο ρωσικά πλοία, με πάσα μυστικότητα υλοποιούσαν την συμφωνία αγοράς από την Αίγυπτο, αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 ύψους μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Η είδηση παρά το γεγονός ότι έγινε προσπάθεια να κρατηθεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητα διέρρευσε από ρωσικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, την είδηση μετέδωσε ο Ρωσικός τηλεοπτικός σταθμός Russia Today, ο οποίος επικαλέστηκε δήλωση του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή Τεχνολογικής Συνεργασίας του Ρωσικού Στρατού με Ξένες Χώρες, Βισλάβ Ντζιρκαλέν, ότι οι συγκεκριμένοι πύραυλοι που παραδόθηκαν στην Αίγυπτο θα αυξήσουν την αμυντική ικανότητα της χώρας αυτής. Την είδηση αναπαρήγαγε και η διαδικτυακή έκδοση της «Φωνής της Ρωσίας». Σημειώνεται ότι προηγουμένως συστοιχίες S-300 παραδόθηκαν και στην Βενεζουέλα.

Επισημαίνεται ότι Αίγυπτος και Ρωσία βρίσκονταν σε συνομιλίες το τελευταίο διάστημα και είχαν συμφωνήσει κατ αρχήν σε μια παραγγελία ύψους μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων
τον περασμένο Σεπτέμβρη για την προμήθεια του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος στα πλαίσια ενός ευρύτερου εξοπλιστικού προγράμματος που θα περιλαμβάνει και S-400 και θα στοιχίσει περίπου 3.5 δις δολάρια.

Πού θα τοποθετηθούν

Σύμφωνα με πληροφορίες οι οποίες δημοσιεύονται σε ξένα ΜΜΕ, οι δύο επικρατέστερες τοποθεσίες για την εγκατάσταση των πυραυλικών συστημάτων είναι μία κοντά στην διώρυγα του Σουέζ και μία κοντά στο εθνικό πάρκο του Elba κοντά στα σύνορα με το Σουδάν.



Επιφυλάξεις από τους Ισραηλινούς

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να προκαλεί κάποιου είδους ανησυχία στο γειτονικό Ισραήλ. Το θέμα της έλευσης των πυραύλων το οποίο χρονολογείται, προκαλούσε ανησυχία στην στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ, καθώς όπως υποστηρίζεται, το σύστημα των S-300 είναι ισχυρότερο συγκριτικά με αυτά που διαθέτουν οι Ισραηλινοί. Μάλιστα πληροφορίες που δημοσιεύονταν στον ισραηλινό τύπο τον περασμένο Σεπτέμβριο, ανέφεραν ότι οι Ισραηλινοί θα επιχειρούσαν να ματαιώσουν την άφιξη των πυραύλων κάτι που τελικά δεν έγινε κατορθωτό.

Τα ραντάρ των S-300, οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα θα εγκατασταθούν κοντά στην διώρυγα του Σουέζ, έχουν την δυνατότητα να καλύπτουν την μισή έκταση του Ισραήλ και σε περίπτωση που εγκατασταθούν στο Λιμάνι Said, τότε μπορούν να καλύψουν ολόκληρη την έκταση. Αυτό στην ουσία σημαίνει ότι οι Αιγύπτιοι θα είναι σε θέση να καταρρίψουν όποιο αεροσκάφος κατευθύνεται από τον εναέριο χώρο του Ισραήλ προς την Αίγυπτο την ώρα που ακόμα πετάει πάνω από το Ισραήλ.

Τέλος σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμία επιβεβαίωση από την Αίγυπτο, ότι έγινε παραλαβή των πυραύλων.

sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου