Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

ΠτΔ: Οι σχέσεις Κύπρου – ΗΒ εισέρχονται σε φάση ανανέωσης

Οι σχέσεις Κύπρου – Βρετανίας εισέρχονται σε μια φάση ανανέωσης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι η Βρετανία είναι ένας σημαντικός εταίρος της Κύπρου.

Σε ομιλία του στη δεξίωση που παρέθεσε η Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία με την ευκαιρία των γενεθλίων της Βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «επικεντρώνουμε την προσοχή μας στο να επενδύσουμε σε τομείς πρακτικής αξίας που περιλαμβάνουν συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, της εκπαίδευσης, της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας και στον από κοινού αποτελεσματικό χειρισμό ασύμμετρων απειλών, όπως έχει αποδείξει και ο συντονισμός μας με τις Βρετανικές Βάσεις το περασμένο καλοκαίρι όταν αντιμετωπίσαμε μια ανθρωπιστική κρίση».

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος χαρακτήρισε το Ηνωμένο Βασίλειο ως ένα σημαντικό εταίρο της Κύπρου τόσο στο διμερές επίπεδο, όσο και στην ΕΕ και στην Κοινοπολιτεία και υπογράμμισε τη βοήθεια της οποίας έτυχε η Κύπρος από το Ηνωμένο Βασίλειο αναφορικά με θέματα τεχνογνωσίας στον τραπεζικό τομέα και στη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, εκφράζοντας ευχαριστίες προς τον Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και τη Βρετανική Κυβέρνηση για την έμπρακτη ένδειξη αλληλεγγύης προς την Κύπρο.

Εκανε επίσης αναφορά στη Συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου για τη συμπερίληψη γης 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην περιοχή των Βρετανικών Βάσεων στις πολεοδομικές ζώνες, λέγοντας ότι αυτή ήταν μια ιστορική εξέλιξη καθώς προνοεί, μετά από περισσότερες από πέντε δεκαετίες από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ένα συνολικό πλαίσιο για την ανάπτυξη γης στις Βρετανικές Βάσεις.

Την ίδια ώρα, είπε, αυτή η συμφωνία, πέραν από το γεγονός ότι διανοίγει σημαντικές προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και δραστηριότητας για τους κάτοικους και τους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας στις Βρετανικές Βάσεις, αποδεικνύει την κοινή δέσμευση για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας των δυο χωρών καθώς και για την καλλιέργεια μιας ανανεωμένης εμπιστοσύνης μεταξύ της Κύπρου και του Ηνωμένου Βασιλείου και των δύο λαών.

Πρόσθεσε ότι «το Κοινό Ανακοινωθέν επαναβεβαίωσε επίσης τη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου αναφορικά με την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όπως επίσης και στις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ, για ένα κυπριακό κράτος με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια σε μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα».

Αναφερόμενος στον Βρετανό Υπατο Αρμοστή Μάθιου Κιντ, η θητεία του οποίου λήγει σύντομα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την εκτίμηση και τις ευχαριστίες του στον Υπατο Αρμοστή «για όλες τις άοκνες προσπάθειες του προς την ενίσχυση των Κυπρο-βρετανικών σχέσεων», υπογραμμίζοντας ότι η αξιοθαύμαστη αφοσίωση του κ. Κιντ αποδεικνύεται και από τα εξαίρετα αποτελέσματα της επίσκεψης του στο Λονδίνο.

Source : http://ikypros.com/

--> ΑΦΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΚΑΝΕ ΕΝΑ LIKE  ΕΔΩ ---ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <---

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου