Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Θα δεσμεύσει τον Έρογλου να υποβάλει προτάσεις για όλα τα θέματα στην συνάντηση τους ο Πρόεδρος

Η ελληνοκυπριακή πλευρά εργάζεται εποικοδομητικά έτσι ώστε να είναι εφικτό να υπάρξει κοινό έδαφος, να δημιουργηθούν συγκλίσεις καθώς επίσης να σμικρυνθεί η διαφορά ανάμεσα στις θέσεις των δυο πλευρών έτσι ώστε να είναι εφικτό να μεταβούμε στην τρίτη φάση, το λεγόμενο πάρε-δώσε, δήλωσε μετά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα επαναλάβει κατά τη διάρκεια της συνάντησής του τη Δευτέρα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου την ανάγκη και τη δέσμευση που έχει αναλάβει ο κ. Ερογλου για υποβολή προτάσεων επί όλων των θεμελιωδών θεμάτων.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως κατά τη σημερινή συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου έγινε εκτενής ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς Ανδρέα Μαυρογιάννη για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και πιο συγκεκριμένα για τη δεύτερη φάση των συνομιλιών που ξεκίνησε στις 6 Μαϊού.

Πρόσθεσε πως η ενημέρωση και η συζήτηση για συνεχιστούν μετά την προγραμματισμένη για τις 7 Ιουλίου συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν σημάδια από τουρκοκυπριακής πλευράς ότι προτίθεται να καταθέσει προτάσεις επί όλων των βασικών πτυχών, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως είναι γεγονός από τη μέχρι τώρα ανταλλαγή θέσεων ανάμεσα στις δυο πλευρές ότι υπάρχει απόσταση ανάμεσα στις θέσεις των δυο πλευρών.

"Η δική μας πλευρά εργάζεται εποικοδομητικά έτσι ώστε να είναι εφικτό να υπάρξει κοινό έδαφος, να δημιουργηθούν συγκλίσεις καθώς επίσης να σμικρυνθεί η διαφορά ανάμεσα στις θέσεις των δυο πλευρών έτσι ώστε να είναι εφικτό να μεταβούμε στην τρίτη φάση, το λεγόμενο πάρε-δώσε", πρόσθεσε.

Σημείωσε πως "για να γίνει αυτό εφικτό θα πρέπει η τουρκοκυπριακή πλευρά να θέσει προτάσεις επί όλων των θεμελιωδών θεμάτων, έτσι όπως έχει δεσμευτεί δημόσια τόσο από το κοινό ανακοινωθέν όσο και από τη δήλωση της κ. Μπάτενχαϊμ (Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο) στις 2 Ιουνίου".

Πρόσθεσε πως το θέμα αυτό αναμένεται να συζητηθεί και στη συνάντηση των δύο ηγετών τη Δευτέρα και πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επαναλάβει την ανάγκη και τη δέσμευση που έχει αναλάβει ο κ. Ερογλου για υποβολή προτάσεων επί όλων των θεμελιωδών θεμάτων.

Ερωτηθείς αν υπήρξαν πολιτικές δυνάμεις που ζήτησαν τη διακοπή των συνομιλιών, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «σήμερα κατά κύριο λόγο έγινε εκτενής ενημέρωση από τον Πρόεδρο και τον διαπραγματευτή. Η ενημέρωση θα συνεχιστεί και θα γίνουν τοποθετήσεις κατά την επόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου».

Σε ερώτηση για τη στάση των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι «γίνονται επαφές με τα Ηνωμένα Έθνη, βρίσκονται στις συνομιλίες, αντιλαμβάνονται απόλυτα τί γίνεται. Παραδοσιακά όμως τα ΗΕ δεν τοποθετούνται δημόσια για το τι γίνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτό γίνεται μέσα από τις εκθέσεις του ΓΓ εάν και εφόσον ο ίδιος κρίνει ότι θα προβεί σε μια τέτοια ενημέρωση».

Σε ερώτηση να θα επιχειρηθεί από τη δική μας πλευρά να ασκηθεί κάποιου είδους πίεση από το διεθνή παράγοντα προς την τουρκική πλευρά προκειμένου να αλλάξει στάση ο κ. Ερογλου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε ότι «αυτό ήδη γίνεται μέσα από τις επαφές μας".

"Είναι πολύ σημαντικό ότι αντιλαμβάνεται ο διεθνής παράγοντας, εκείνα τα κράτη μέλη που ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις στο Κυπριακό ότι θα πρέπει να υποβληθούν προτάσεις επί όλων των θεμελιωδών θεμάτων. Να υπενθυμίσω ότι αυτή είναι μια διαχρονική θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία γίνεται απόλυτα αντιληπτή, γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στη φάση του πάρε - δώσε αν συζητούμε μόνο θέματα που ενδιαφέρουν τη μια από τις δύο πλευρές», επεσήμανε.

- Source : http://www.tothemaonline.com

--> ΑΦΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΚΑΝΕ ΕΝΑ LIKE  ΕΔΩ ---ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <---

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου