H κλινική και αθλητική διαιτολόγος / διατροφολόγος Νικολέτα Μιχαηλίδου μας εξηγεί γιατί τα παιδιά δεν πρέπει να τρώνε πατατάκια.
Πολλές φορές οι γονείς διερωτούνται τι πρέπει να ετοιμάσουν ή να δώσουν στα παιδιά τους για ενδιάμεσα για να είναι ευχαριστημένα και να περάσουν καλά. Δυστυχώς όμως, με τα επίπεδα παιδικής παχυσαρκίας να ανεβαίνουν απότομα και στην Κύπρο, οι γονείς καλό θα ήταν να σκεφτούν κάποιες πιο υγιεινές λύσεις για ενδιάμεσα και να αποφύγούν όσο το δυνατό περισσότερα τα πατατάκια, σοκολάτες, γλυκά και άλλα με ψηλό ποσοστό λίπους και άδειων θερμίδων. Ας μην ξεχνάμε πως η διατροφή είναι κάτι για το οποίο τα παιδιά εκπαιδεύονται αρχικά από την οικογένεια τους.
Τα πατατάκια συνήθως είναι ένα σνακ με άδειες θερμίδες και δεν περιέχουν διατροφική αξία. Δηλαδή έχουν πολύ μικρή, αν όχι μηδαμινή θρεπτική αξία, ενώ συνάμα είναι πλούσια σε θερμίδες, κυρίως λόγω του ψηλού ποσοστού ολικού λίπους αλλά και τρανς λιπαρών. Μπορεί να δίνουν ενέργεια όπως άλλα τρόφιμα αλλά δυστυχώς δεν προσφέρουν στον οργανισμό απαραίτητα συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα και αμινοξέα. Τα τρανς λιπαρά οξέα ή «μερικώς υδρογονωμένα λιπαρά», έχουν κατηγορηθεί πως ανεβάζουν την ολική και την “κακή” LDL χοληστερόλη. Επίσης είναι ένα ενδιάμεσο που είναι χαμηλό σε φυτικές ίνες σε αντίθεση με πιο υγιεινά σνακ όπως τα φρούτα που είναι ψηλά σε φυτικές ίνες και χωρίς λιπαρά! Εξάλλου, από έρευνες που γίνονται για την παιδική παχυσαρκία βλέπουμε πως τα πατατάκια μαζί με τα αναψυκτικά και γλυκά είναι τα φαγητά που οδηγούν πολλά παιδία στην εύκολη αύξηση κιλών. Ακόμη, τα πατατάκια είναι ένα ενδιάμεσο ψηλό αλάτι, ένα συστατικό που γενικά πρέπει να είναι προσεγμένο σε όλες τις ηλικίες και ειδικά στα παιδιά.
Για τους πιο πάνω λόγους είναι καλύτερα να αποφεύγονται τα πατατάκια για καθημερινό σνακ. Σίγουρα τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι θα ξαναφάνε αλλά «Παν Μέτρο Άριστο». Μπορούμε να το έχουμε για ενδιάμεσο 1 φορά την βδομάδα και τις υπόλοιπες φορές να προτιμάμε πιο υγιεινά σνακ για τα παιδία μας όπως διάφορα φρούτα και λαχανικά. Για παράδειγμα, πολύ καλά είναι τα ωμά λαχανικά, όπως καρότα, μπρόκολο, πράσινο πιπέρι, σέλινο ή αγγουράκια. Επίσης φρέσκα φρούτα, όπως μήλο, πορτοκάλι, μπανάνα, ροδάκινα, κρειπφρουτ, πεπόνι, καρπούζι, φράουλες, ή φορμόζες.
Τώρα, το δύσκολο είναι να καταφέρουμε τα παιδιά μας να τα δοκιμάσουν. Ένας τρόπος για να προσελκύσουν τα παιδιά είναι να καθαρίσουμε διάφορα φρούτα και λαχανικά με τα διάφορα χρώματα τους , έτσι ώστε να προκαλέσουν την προσοχή των παιδιών και να τα δοκιμάσουν. Άλλα μικρά και ελαφριά σνακ είναι ποπ κορν με πικάντικη σάλτσα, σταφίδες με ξερά φρούτα, πεπόνι με γιαούρτι, κράκερ με marshmallows, πίτα με χούμους, παγωμένο γιαούρτι, άπαχο γάλα με μισή μπανάνα και λίγες φράουλες κτυπημένα μαζί, σάντουιτς με τόνο, κράκερ με λαχανικά. Δεν χρειάζονται τηγανιτά φαγητά αφού και αυτά τα υγιεινά ενδιάμεσα είναι πολύ νόστιμα και μπορούν να προσελκύσουν τα παιδιά.
source: http://www.must.com.cy
Πολλές φορές οι γονείς διερωτούνται τι πρέπει να ετοιμάσουν ή να δώσουν στα παιδιά τους για ενδιάμεσα για να είναι ευχαριστημένα και να περάσουν καλά. Δυστυχώς όμως, με τα επίπεδα παιδικής παχυσαρκίας να ανεβαίνουν απότομα και στην Κύπρο, οι γονείς καλό θα ήταν να σκεφτούν κάποιες πιο υγιεινές λύσεις για ενδιάμεσα και να αποφύγούν όσο το δυνατό περισσότερα τα πατατάκια, σοκολάτες, γλυκά και άλλα με ψηλό ποσοστό λίπους και άδειων θερμίδων. Ας μην ξεχνάμε πως η διατροφή είναι κάτι για το οποίο τα παιδιά εκπαιδεύονται αρχικά από την οικογένεια τους.
Τα πατατάκια συνήθως είναι ένα σνακ με άδειες θερμίδες και δεν περιέχουν διατροφική αξία. Δηλαδή έχουν πολύ μικρή, αν όχι μηδαμινή θρεπτική αξία, ενώ συνάμα είναι πλούσια σε θερμίδες, κυρίως λόγω του ψηλού ποσοστού ολικού λίπους αλλά και τρανς λιπαρών. Μπορεί να δίνουν ενέργεια όπως άλλα τρόφιμα αλλά δυστυχώς δεν προσφέρουν στον οργανισμό απαραίτητα συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα και αμινοξέα. Τα τρανς λιπαρά οξέα ή «μερικώς υδρογονωμένα λιπαρά», έχουν κατηγορηθεί πως ανεβάζουν την ολική και την “κακή” LDL χοληστερόλη. Επίσης είναι ένα ενδιάμεσο που είναι χαμηλό σε φυτικές ίνες σε αντίθεση με πιο υγιεινά σνακ όπως τα φρούτα που είναι ψηλά σε φυτικές ίνες και χωρίς λιπαρά! Εξάλλου, από έρευνες που γίνονται για την παιδική παχυσαρκία βλέπουμε πως τα πατατάκια μαζί με τα αναψυκτικά και γλυκά είναι τα φαγητά που οδηγούν πολλά παιδία στην εύκολη αύξηση κιλών. Ακόμη, τα πατατάκια είναι ένα ενδιάμεσο ψηλό αλάτι, ένα συστατικό που γενικά πρέπει να είναι προσεγμένο σε όλες τις ηλικίες και ειδικά στα παιδιά.
Για τους πιο πάνω λόγους είναι καλύτερα να αποφεύγονται τα πατατάκια για καθημερινό σνακ. Σίγουρα τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι θα ξαναφάνε αλλά «Παν Μέτρο Άριστο». Μπορούμε να το έχουμε για ενδιάμεσο 1 φορά την βδομάδα και τις υπόλοιπες φορές να προτιμάμε πιο υγιεινά σνακ για τα παιδία μας όπως διάφορα φρούτα και λαχανικά. Για παράδειγμα, πολύ καλά είναι τα ωμά λαχανικά, όπως καρότα, μπρόκολο, πράσινο πιπέρι, σέλινο ή αγγουράκια. Επίσης φρέσκα φρούτα, όπως μήλο, πορτοκάλι, μπανάνα, ροδάκινα, κρειπφρουτ, πεπόνι, καρπούζι, φράουλες, ή φορμόζες.
Τώρα, το δύσκολο είναι να καταφέρουμε τα παιδιά μας να τα δοκιμάσουν. Ένας τρόπος για να προσελκύσουν τα παιδιά είναι να καθαρίσουμε διάφορα φρούτα και λαχανικά με τα διάφορα χρώματα τους , έτσι ώστε να προκαλέσουν την προσοχή των παιδιών και να τα δοκιμάσουν. Άλλα μικρά και ελαφριά σνακ είναι ποπ κορν με πικάντικη σάλτσα, σταφίδες με ξερά φρούτα, πεπόνι με γιαούρτι, κράκερ με marshmallows, πίτα με χούμους, παγωμένο γιαούρτι, άπαχο γάλα με μισή μπανάνα και λίγες φράουλες κτυπημένα μαζί, σάντουιτς με τόνο, κράκερ με λαχανικά. Δεν χρειάζονται τηγανιτά φαγητά αφού και αυτά τα υγιεινά ενδιάμεσα είναι πολύ νόστιμα και μπορούν να προσελκύσουν τα παιδιά.
source: http://www.must.com.cy
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου