Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Economist:Αυτά έχει να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη

Σημαντικά συμπεράσματα και προβλέψεις σε οικονομικό αλλά και πολιτικό επίπεδο περιλαμβάνονται σε έκθεση του κλιμακίου πληροφοριών του Economist για την Κύπρο.


Ως κυριότερο πρόβλημα της Κυβέρνησης, θεωρεί τη διαχείριση των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, ενώ παράλληλα θεωρεί ότι η συγκυβέρνηση ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ θα δοκιμαστεί μετά την εκλογή του Νικόλα Παπαδόπουλου. Σε ότι αφορά το κυπριακό, ο Economist ξεκάθαρα αναφέρει ότι λίγα μπορούν να επιδεχθούν όσο συνεχίζει η πολιτική κρίση στην Τουρκία. Σε αντίθεση με τις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών, ο Economist προβλέπει οριακή ανάπτυξη το 2016 και όχι το 2015.


Δεν αναμένουν κοινωνικές αντιδράσεις
Αναφερόμενος στις ειρηνικές διαδηλώσεις του περασμένου Μαρτίου, ο συντάκτης της έκθεσης John Bowler, υποστηρίζει ότι το Τμήμα Πληροφοριών του Economist δεν αναμένει ιδιαίτερες αντιδράσεις από την κοινωνία.

Παρόλα αυτά θεωρούν ότι η σταθερότητα της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, θα δοκιμαστεί μετά την εκλογή του Νικόλα Παπαδόπουλου στην ηγεσία του ΔΗΚΟ, ο οποίος όπως αναφέρουν, δεν υποστήριξε την εκλογή του στις εκλογές του περασμένου Φεβρουαρίου.

Αναφορικά με το κυπριακό ο συντάκτης της έκθεσης γράφει: «Τόσο η Διεθνής Κοινότητα όσο και οι Κύπριοι πολιτικοί, έχουν επενδύσει πολλά στο να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία» είναι το μοναδικό μοντέλο λύσης και πως δεν υπάρχουν άλλες επιλογές. Από την μια η διχοτόμηση είναι ανάθεμα για τους Ε/κ, πλέον όμως είναι και για τους Τ/κ οι οποίοι θέλουν να μοιραστούν τα κέρδη από το φυσικό αέριο.» Παρόλα αυτά, ο Economist δεν πιστεύει ότι μπορούν να επιδεχθούν πολλά αυτή τη στιγμή με την παρούσα κατάσταση στην Τουρκία.

Σε ότι αφορά τις σχέσεις της Κύπρου με άλλες χώρες, αναφέρεται ότι μετά την ανεύρεση ΦΑ και την εμπλοκή εταιρειών αμερικανικών και ισραηλινών συμφερόντων, η χώρα θα εξακολουθήσει να διατηρεί στενές σχέσεις με το Ισραήλ και τη Δύση. Αναφορά γίνεται και στην πρόθεση του Προέδρου Αναστασιάδη για ένταξη στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, κάτι που θεωρεί σχεδόν αδύνατο από τη στιγμή που η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το 2016 τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης
Οι προβλέψεις για την μείωση του ΑΕΠ είναι παρόμοιες με αυτές του Υπουργείου Οικονομικών. Κατά το 2013, αναφέρεται, η μείωση ήταν της τάξης του 5,7%, ενώ το 2014 αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω κατά 5,3%. Τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, προβλέπονται το 2016, σε αντίθεση με τις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών που μιλούν για το 2015.



Σε ότι αφορά τον πληθωρισμό, παρόλο που υπήρξε σημαντική αύξηση των φορολογιών, η μειωμένη ζήτηση στην αγορά, οδήγησε σε οριακή μείωση του πληθωρισμού το 2013. Το 2016-18 ο πληθωρισμός αναμένεται να κυμανθεί στο 1,6%.

Τραγικές οι προβλέψεις για την ανεργία
Οι μισθοί εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να έχουν πτωτική τάση ενώ η ανεργία αναμένεται ότι το 2014 θα σημειώσει νέο ιστορικό ρεκόρ. Οι προβλέψεις αναφέρουν ότι η ανεργία θα φτάσει το 20% και θα παραμείνει εκεί για αρκετά χρόνια. Προσθέτεται επίσης ότι η ανεργία θα ήταν υψηλότερη εάν δεν υπήρχαν φοιτητές του Ηνωμένου Βασιλείου οι οποίοι θα παραμείνουν ή θα μεταναστεύσουν στο εξωτερικό. 

--> ΚΑΝΤΕ LIKE  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<---



- Source : http://www.sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου