Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Η Βουλή της Λετονίας άναψε το πράσινο φώς στην 1η γυναίκα Πρωθυπουργό

Το κοινοβούλιο της Λετονίας άναψε το πράσινο φως στη νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού της οποίας ηγείται για πρώτη φορά γυναίκα Πρωθυπουργός.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Λαϊμντότα Στραουτζούμα, 62 χρονών, κέρδισε την κοινοβουλευτική ψηφοφορία, μετά την παραίτηση του Βάλντις Ντομπρόβσκις από τον πρωθυπουργικό θώκο λόγω της κατάρρευσης της οροφής υπεραγοράς, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο δεκάδων στην πρωτεύουσα της χώρας Ρίγα, τον περασμένο Νοέμβριο.

Η τεχνοκράτης και πρώην Υπουργός Γεωργίας νίκησε με 64 ψήφους υπέρ, 27 εναντίον και 2 αποχές κατά την ψηφοφορία της Βουλής των 100 εδρών.

Ηγείται ενός ευρέως συνασπισμού που εξασφαλίζει 66 έδρες και στον οποίο συμμετέχουν τα τέσσερα από τα πέντε κοινοβουλευτικά κόμματα καθώς και έξι ανεξάρτητοι Βουλευτές.

Η κ. Στραουτζούμα υποσχέθηκε ενώπιον του Κοινοβουλίου να συνεχίσει τις οικονομικές πολιτικές λιτότητας του προηγούμενου Πρωθυπουργού κατά τους εννέα μήνες στους οποίους θα βρίσκεται στην εξουσία πριν τις γενικές εκλογές του επόμενου Οκτωβρίου.

«Θα είναι μια επαγγελματική και ενθουσιώδης Κυβέρνηση. Είμαστε έτοιμοι για πολλή και σοβαρή εργασία. Θα εργαστούμε μαζί και θα εργαστούμε με τιμιότητα», είπε στους νομοθέτες.

Ο κ. Ντομπρόβσκις παραιτήθηκε στις 27 Νοεμβρίου, αναλαμβάνοντας την «πολιτική ευθύνη» για την θανατηφόρο κατάρρευση οροφής ως αποτέλεσμα της οποίας σκοτώθηκαν 54 άνθρωποι.

Ο 42χρονος φυσικός, έμεινε στο πηδάλιο της Κυβέρνησης, ως υπηρεσιακός Πρωθυπουργός για την ένταξη της Λετονίας στην ευρωζώνη την 1η Ιανουαρίου που αποτελούσε βασικό στόχο της Κυβέρνησής του.


---> ΚΑΝΤΕ LIKE  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<---

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου