Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

ATP - Η μετάβαση από παίκτη σε coach

Ο Μάγκνους Νόρμαν θεωρείται ένας απ'τους κορυφαίους προπονητές στον κόσμο. 

Έχοντας παίξει σε πολύ υψηλό επίπεδο επαγγελματικό τένις (πρώην Νο2 στον κόσμο), ο Σουηδός coach μιλάει για το τι πρέπει να κάνεις για να κάνεις μια επιτυχημένη μετάβαση απ'το αγωνιστικό τένις στην προπονητική.

Μετά τους δύο τελικούς Grand Slam με τον Ρόμπιν Σόντερλινγκ, ο Μάγκνους Νόρμαν κατάφερε να πανηγυρίσει το πρώτο του Major τρόπαιο, στο πλευρό του Στάνισλας Βαβρίνκα στο πρόσφατο Australian Open.

Ο 37χρονος Σουηδός, είχε αγωνιστεί και ο ίδιος σε τελικό Grand Slam, στο Roland Garros 2000 ενώ έχει φτάσει μέχρι και το Νο2 της παγκόσμιας κατάταξης του ανδρικού τένις.

Γνωρίζοντας πολύ καλά και τις δύο ιδιότητες, του τενίστα και του προπονητή, ο Νόρμαν δίνει συμβουλές για το πως μπορεί ένας πρώην τενίστας να γίνει επιτυχημένος προπονητής.

Πρέπει να αναγνωρίσεις ότι είναι δυσκολότερο πνευματικά να παρακολουθείς τους αγώνες έξω απ'το court, απ'ότι να τους παίζεις ο ίδιος."Είναι πολύ πιο δύσκολο γιατί δεν μπορείς να κάνεις τίποτα όταν κάθεσαι στο box. Την ίδια ώρα, απλά μερικές φορές κάθομαι και απολαμβάνω να βλέπω τον Στάνισλας να παίζει. Πρέπει να διαχειριστείς σωστά τις νίκες και τις ήττες με διαφορετικό τρόπο απ'οτι σαν προπονητής και σαν παίκτης"

Δούλεψε τις επικοινωνιακές σου δυνατότητες. Δεν χρειάζεται να νιώθεις πως πρέπει να μιλάς συνέχεια
"Η επικοινωνία ήταν πάντα δύσκολη για μένα στην αρχή. Ήθελα να πω τόσα πολλά. Τώρα, διαλέγω πότε πρέπει να μιλήσω και πότε όχι. Η επικοινωνία ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση και η μεγαλύτερη αλλαγή που έκανα σαν προπονητής. Μερικές φορές υπερέβαλα στα λόγια ενώ μιλούσα σε ακατάλληλες στιγμές. Ορισμένες φορές το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να σιωπήσεις"

Αν έχεις κάποιες επιτυχίες σαν παίκτης, δεν είναι απαραίτητο ότι θα τις έχεις και σαν προπονητής. Παρόλαυτά, χρησιμοποίησε την εμπειρια σου για να βοηθήσεις τους παίκτες με τους οποίους δουλεύεις.
Δεν υπάρχει εγγυημένη επιτυχία όμως ειναι ωραίο πράγμα ο προπονητής να ξέρει πως νιώθει σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ο αθλητής του. Έχει βρεθεί και ο ίδιος σε παρόμοιες καταστάσεις.

Προσπάθησε να είσαι καλός ακροατής παρά να σε διακατέχει ο φόβος
Υπάρχουν διαφορετικά στυλ προπονητών. Η δική μου προπονητική φιλοσοφία είναι να είσαι καλός ακροατής. Την ίδια ώρα, έχω ένα όραμα για το τι πρέπει να κάνεις για να φτάσεις σε μεγαλύτερα ύψη. Ανάλογα με την ηλικία του παίκτη, είναι σημαντικό να υπάρχει εμπιστοσύνη ανάμεσα στον αθλητή και τον προπονητή.

Αν θες να επιτύχεις ως προπονητής, να είσαι αποφασισμένος να δουλέψεις πολλές ώρες

--> ΚΑΝΤΕ LIKE  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<--- ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <---

Source : http://tennis24.gr/


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου