Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Αρχίζει ο «συνδικαλιστικός μαραθώνιος» του Χάρη Γεωργιάδη

Το επικαιροποιημένο μνημόνιο και το καυτό ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων κερδοφόρων Ημικρατικών Οργανισμών θα βρεθεί στο επίκεντρο των επαφών του Υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, με τις συντεχνίες.

Ο κ. Γεωργιάδης αρχίζει σήμερα την ενημέρωση του συνδικαλιστικού κινήματος.

Σύμφωνα με την «Σ» το πρωί ο Υπουργός Οικονομικών θα έχει συνάντηση με τη ΣΗΔΗΚΕΚ - ΠΕΟ, τη συντεχνία που εκπροσωπεί εργαζομένους της ΠΕΟ σε όλους τους ημικρατικούς οργανισμούς.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η κρίσιμη, όπως προδιαγράφεται, συνάντηση, που θα έχει στις 16.00 το απόγευμα με τις συντεχνίες, που εκπροσωπούν τους εργαζομένους στη Cyta.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, οι συντεχνίες προσέρχονται με κοινή γραμμή στις συζητήσεις, η οποία βασίζεται σε τρεις άξονες και με στόχο ο Οργανισμός να διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα του.

Οι συναντήσεις με την ΟΗΟ-ΣΕΚ και την ΠΟΑΣ, οι οποίες είχαν προγραμματιστεί για χθες και αναβλήθηκαν, λόγω της κηδείας του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, θα πραγματοποιηθούν αύριο και την Παρασκευή αντίστοιχα.

Εκκρεμεί η συνάντηση με την ΠΑΣΥΔΥ, η οποία είχε εξαγγείλλει δίωρη στάση εργασίας για αύριο, αλλά την ανέστειλε λόγω του πένθους για το θάνατο του Γλαύκου Κληρίδη.

Η ΠΑΣΥΔΥ ζήτησε, παράλληλα, διαβούλευση στο ανώτατο επίπεδο για συζήτηση της κατάστασης, που δημιουργήθηκε από την πρόταση βουλευτών για αποκοπή από το 13ο μισθό και καθορισμό οροφής στους μισθούς του δημοσίου.


Τόσο η τρόικα, όσο και η μελέτη-οδηγός των ιδιωτικοποιήσεων της PWC, που έχει ενώπιόν του το Υπουργείο Οικονομικών, αναφέρονται σε πλήρη έλεγχο από μέρους των ιδιωτών, ώστε να βρεθούν τα κεφάλαια που ζητούν οι δανειστές.

Σύμφωνα με τη μνημονιακή υποχρέωση η Κύπρος πρέπει να καταλήξει σε οδικό χάρτη ιδιωτικοποιήσεων πριν τις 19 Δεκεμβρίου, οπότε αναμένεται να αποδεσμευθεί η επόμενη δόση των 186 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, τόνισε χθες ότι ακόμα δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για το τι θα περιληφθεί στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων ημικρατικών οργανισμών είναι, επεσήμανε, ένα από τα πιο ευαίσθητα ζητήματα, τα οποία απασχολούν την κοινή γνώμη, το πολιτικό σύστημα και τους εργαζομένους στους οργανισμούς, οι οποίοι ενδεχομένως να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων - ιδιωτικοποιήσεων.

Μιλώντας στη διαδικτυακή τηλεόραση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι αν και οι αποφάσεις για το τι θα περιληφθεί στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων δεν έχουν ακόμα ληφθεί, εντούτοις σύντομα η Κυβέρνηση θα κληθεί να τις λάβει.

Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι υπάρχει χρονοδιάγραμμα από την Τρόικα μέχρι το 2016, οπότε, όπως λέει, θα πρέπει να έχει προκύψει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από τη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων ή των αποκρατικοποιήσεων, με ένα πρόσθετο έσοδο να προκύπτει μέχρι το 2018.

Για μας, τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, εξίσου σημαντικός παράγοντας δεν είναι μόνο ο εισπρακτικός, αλλά και η προοπτική χρησιμοποίησης αυτού του “εργαλείου” με τρόπο διαφανή για προσέλκυση ξένων επενδύσεων και τόνωση της οικονομικής και αναπτυξιακής δραστηριότητας».

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι η Τρόικα απαιτεί έσοδα της τάξης του 1,4 δισ., προσθέτοντας ότι μιλάμε για ένα έσοδο το οποίο θα μειώσει το δημόσιο χρέος.

Θα πάμε στη συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών έχοντας καλή πίστη, και θέλουμε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα, δήλωσε στη «Σ» ο Γ.Γ. της ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ, Αλέκος Τρυφωνίδης.

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι τάσσεται κατά της πλήρους ιδιωτικοποίησης των ημικρατικών οργανισμών και συγκεκριμένα της Cyta, προσθέτοντας ότι «η πλήρης ιδιωτικοποίηση σημαίνει ξεπούλημα των οργανισμών, αλλά και των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Απαντώντας στην τρόικα, η οποία υποστηρίζει μέσω των εκπροσώπων της ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα φέρουν ανάπτυξη την Κύπρο, ο κ. Τρυφωνίδης σημείωσε ότι τα λεφτά, που θα έδιναν ετησίως οι ημικρατικοί οργανισμοί στο κράτος θα πηγαίνουν πλέον σε ξένους κολοσσούς, όμως τα λεφτά που θα προκύψουν από την πώληση των οργανισμών θα πάνε όλα για εξόφληση του χρέους.

«Πραγματικά αναρωτιόμαστε πώς θα υπάρξει ανάπτυξη», τόνισε ο Γ.Γ της ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ.

Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι τα αποθεματικά της Cyta έχουν ακόμα κεφάλαια, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις.


- Source : http://www.sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου