Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ... ΧΑΛΛΟΥΜΙ

Οι Βρυξέλλες ξεκαθάρισαν πως σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτούν κατοχύρωση του χαλλουμιού με λιγότερη ποσότητα από 50% στο αιγοπρόβειο γάλα. Ωστόσο, είναι έτοιμες να παραχωρήσουν μεταβατική περίοδο 10 χρόνων ώστε να γίνει κατορθωτό να χρησιμοποιείται αιγοπρόβειο γάλα στο ποσοστό αυτό.

Κυπριακή αντιπροσωπεία, είχε συνάντηση με αρμόδιους λειτουργούς στις Βρυξέλλες όπου συζητήθηκε το θέμα. Στη συνάντηση έγινε παραδοχή από κυπριακής πλευράς ότι σήμερα χρησιμοποιούνται λιγότερες ποσότητες αιγοπρόβειου γάλακτος απ' ό,τι προβλέπεται στην αίτηση που αξιολογείται σήμερα και αναμένεται να υποβληθεί στην Κομισιόν με τη νέα χρονιά. Μάλιστα, λέχθηκε πως μπορεί να γίνει μια νέα αρχή ώστε η χρήση του αιγοπρόβειου να ανέρχεται αρχικά στο 20% και σταδιακά να αυξάνεται με σκοπό σε μια 10ετία το ποσοστό αυτό να ξεπεράσει το 50%. Επισημαίνεται, ότι στην αντιπροσωπεία ήταν ο υπουργός Γεωργίας, Νίκος Κουγιάλης, αλλά και ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης. 
 
Σημειώνεται ότι στη συνάντηση που έγινε στις Βρυξέλλες παραβρέθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος. Έχοντας στο χέρι την ξεκάθαρη θέση των Βρυξελλών, ο κ. Κουγιάλης αναλαμβάνει πρωτοβουλία προκειμένου να ληφθούν τα όποια μέτρα για στήριξη των αιγοπροβατοτρόφων ώστε η παραγωγή του γάλακτος να καλύπτει τη ζήτηση από πλευράς βιομηχάνων. 

 Παρά τα όποια μέτρα προωθούνται, οι αιγοπροβατοτρόφοι παρουσιάζονται δυσαρεστημένοι και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε συγκέντρωση την προσεχή Πέμπτη στη Χοιροκοιτία. Εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αιγοπροβατοτρόφων ο Νίκος Μιχαήλ χαρακτηρίζει ως μη ικανοποιητικές τις όποιες αποφάσεις λαμβάνονται. Επισημαίνει ότι παρόλες τις δυσκολίες που προκλήθηκαν από τις αποφάσεις του Eurogroup, διαπιστώνουν αδράνεια και κωλυσιεργία στη λήψη μέτρων που θα τους ανακουφίσουν από την έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζουν.

Source : http://showtime-cy.blogspot.com/


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου