Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Νόμοι του περασμένου αιώνα για έλεγχο διαφημιστικών πινακίδων

Αν και πέρασαν πέραν των εξήντα χρόνων αφότου η Κύπρος απέκτησε την ανεξαρτησία της, εξακολουθούν μέχρι σήμερα να ισχύουν νομοθεσίες που επηρεάζουν ακόμη και τις διαφημιστικές πινακίδες που τοποθετούνται σε δρόμους. Όπως ανέφερε χθες η εκπρόσωπος της Ένωσης Δήμων, η νομοθεσία που αφορά την άσκηση ελέγχου σε διάφορα επίπεδα από τους δήμους, ισχύει από το 1959. Υπέδειξε δε, πως ο σχετικός νόμος θα έπρεπε να εκσυγχρονιστεί από το 2002 όταν άρχισε η συζήτηση του θέματος αλλά τελικά αυτό δεν έγινε.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος των πινακίδων ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής, η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας επεσήμανε ότι υπάρχουν 4-5 νομοθεσίες που σχετίζονται με το συγκεκριμένο ζήτημα και εισηγήθηκε ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει ποια Αρχή θα εκδίδει την άδεια και ποια θα καλείται να εκφράζει τη συναίνεση της. Αν η αρμοδιότητα ανατεθεί στους δήμους, τότε θα πρέπει να δοθεί απάντηση ποιος θα ελέγχει τις πινακίδες που βρίσκονται εκτός των ορίων των δήμων, είπε η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας.

Όπως είναι γνωστό, στους μεγάλους δρόμους (υπεραστικούς και άλλους) ο έλεγχος ασκείται από το Τμήμα Δημοσίων Έργων το οποίο αναλαμβάνει και την κατασκευή τους, οπόταν θέλει να έχει λόγο για τις πινακίδες, κυρίως για λόγους οδικής ασφάλειας.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού, υπέδειξε πως πρέπει να υπάρχει μόνο μία νομοθεσία και αρμόδια Αρχή και αυτή πρέπει να είναι η τοπική Αρχή. Τα υπόλοιπα αποτελούν δικές μας εφευρέσεις εδώ στην Κύπρο για να ασχολούνται πολλοί με κάθε θέμα, είπε.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, ο οποίος διερωτήθηκε γιατί να εκδίδεται πολεοδομική άδεια για μια οικία και να μην εκδίδεται για μια πινακίδα τριπλασίων διαστάσεων.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννος Λαμάρης εισηγήθηκε όπως η Αρχή που εκδίδει την άδεια πρέπει να ασκεί και τον έλεγχο, ενώ θα πρέπει να ζητείται και η έγκριση της Αστυνομίας για σκοπούς οδικής ασφάλειας, αφού υπάρχουν περιπτώσεις που οι πινακίδες εμποδίζουν την ορατότητα, είτε αποσπούν την προσοχή των οδηγών κλπ.

Ο βουλευτής Σοφοκλής Φυττής παρατήρησε πως οι δρόμοι γέμισαν πινακίδες, μικρές και μεγάλες, ακόμη και για επιδιόρθωση παπουτσιών ή για άλλες υπηρεσίες.
Εκ μέρους των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης ο κ. Λεπτός εισηγήθηκε όπως κωδικοποιηθούν όλες οι απαιτήσεις των εμπλεκομένων υπηρεσιών, ώστε να γνωρίζει ο αιτητής αν δικαιούται με βάση τη νομοθεσία και τους κανονισμούς να αποκτήσει άδεια. Για το ίδιο θέμα ο εκπρόσωπος των επαγγελματιών εξωτερικής διαφήμισης παρατήρησε πως, λόγω πολυπλοκότητας, για κάθε διαφήμιση θα χρειάζεται και νομική γνωμάτευση.

Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κοινοτήτων εισηγήθηκε πως όσες πινακίδες εμπίπτουν στα όρια των τοπικών Αρχών πρέπει να ελέγχονται από αυτές, ανεξαρτήτως του αν ο δρόμος είναι υπεραστικός ή τοπικής σημασίας.

Η Βουλή θα εξετάσει το θέμα προς την κατεύθυνση απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης και ελέγχου των πινακίδων.

- Source : http://www.philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου