Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Αναστασιάδης-Έρογλου θα τα πουν για το ανακοινωθέν

Άτυπη συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας , Νίκος Αναστασιάδης, τη Δευτέρα στις 18.30 το απόγευμα σε εστιατόριο στην περιοχή του Λήδρα Πάλας.

Η συνάντηση ήταν αποτέλεσμα πρωτοβουλίας του Νίκου Αναστασιάδη, με στόχο να τερματιστεί το αδιέξοδο, την ώρα που εξέλιπε κάθε ελπίδα επίτευξης συμφωνίας για κοινό ανακοινωθέν, το οποίο ο Πρόεδρος της δημοκρατίας έθετε ως όρο για να συναντηθεί με τον κατοχικό ηγέτη.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Χρήστου Στυλιανίδη, οι δύο άνδρες είχαν τηλεφωνική συνομιλία, κατά την οποία ο Ντερβίς Ερογλου διαβίβασε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη τα συλλυπητήρια του για τον θάνατο του πρώην Προέδρου της δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη.

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέλαβε την πρωτοβουλία να καλέσει τον Ντερβίς Έρογλου σε άτυπη συνάντηση, με στόχο να καταλήξουν σε κοινή διακήρυξη, η οποία θ' ανοίξει το δρόμο για τη λύση του κυπριακού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθύνει και γραπτώς την πρόσκληση, με επιστολή προς τον κατοχικό ηγέτη.

Ο Νίκος Αναστασιάδης εκφράζει την πεποίθηση ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε μια κρίσιμη στιγμή, στην προσπάθεια που καταβάλλεται, ώστε να δοθεί μια αποφασιστική ώθηση για την επίτευξη λύσης.

Επισημαίνει, επίσης, την ανάγκη να διπλασιαστούν οι προσπάθειες για υιοθέτηση κοινής διακήρυξης σε μια πρώτη συνάντηση ορόσημο των ηγετών των δύο κοινοτήτων, στο πλαίσιο της αποστολής των καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών. Ο Χρήστος Στυλιανίδης εκφράζει την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την αποδοχή της πρόσκλησης, εκ μέρους του Ντερβίς Ερογλου.

Ο Πρόεδρος της δημοκρατίας θα πάει στη συνάντηση της Δευτέρας με όλη την καλή θέληση για να αποδείξει την πολιτική του βούληση, που κάποιοι επιχειρούν να την αμφισβητήσουν και από τουρκικής και τ/κ πλευράς, και να πει τα πράγματα με το όνομά τους ότι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η λύση του κυπριακού και όχι η επίρριψη ευθυνών δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με το Χρήστο Στυλιανίδη οι πολιτικοί αρχηγοί ενημερώθηκαν χθες για την πρωτοβουλία του Προέδρου από τον διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς, Ανδρέα Μαυρογιάννη, και μετά επιδόθηκε η επιστολή πρόσκλησης στον Τ/κ διαπραγματευτή, Οσμάν Ερτούγ.

Ικανοποίηση τ/κ πλευράς
Ικανοποίηση εκφράζει και η τ/κ πλευρά για την επικείμενη συνάντηση Αναστασιάδη - Έρογλου.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ανακοίνωση της λεγόμενης «προεδρίας» αναφέρει ότι η συνάντηση αξιολογείται ως μια θετική εξέλιξη, σε σχέση με τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ. Γίνεται, επίσης, αναφορά για συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο, όπου είχαν σταματήσει, με την προσθήκη ότι η τ/κ πλευρά αναμένει για πολύ καιρό την επανέναρξή τους. Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε ότι η Άγκυρα επιθυμεί να δώσει τους προσεχείς μήνες ώθηση στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό.

Η θέση της Μόσχας στο κυπριακό παραμένει αμετάβλητη επιβεβαίωσε ο Αναπληρωτής Ρώσος ΥΠΕΞ, Γκενάντι Γκαντίλοφ σε συνάντηση με τον Πρεσβευτή της Κύπρου στη Μόσχα, Γιώργο Κασουλίδη.

Η Μόσχα τάσσεται υπέρ της επίτευξης δίκαιης, συνολικής και μακροπρόθεσμης επίλυσης του κυπριακού, μέσω του διαλόγου των δύο πλευρών.

- Source : http://www.sigmalive.com/

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου