Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Ακόμα μία εφηβική αυτοκτονία προκλήθηκε από διαδικτυακό εκφοβισμό

Μία 14χρονη Βρετανίδα αυτοκτόνησε, μετά από πλήθος ύβρεων που δεχόταν σε διαδικτυακό μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Η Χάνα Σμιθ πέθανε την περασμένη Παρασκευή μετά από κύκλο ερωτοαπαντήσεων στις οποίες συμμετείχε στον ισοτόπο ask.fm.

Ο πατέρας της, Ντέιβ αφού είδε μέρος της συζήτησης, στην οποία συμμετείχε η κόρη του, ζήτησε από τις αρχές να κλείσουν το σάιτ, αφού το θεωρεί υπεύθυνο για την αυτοκτονία της κοπέλας.

Το σάιτ είναι πολύ δημοφιλές στους έφηβους και επιτρέπει στους χρήστες του να κάνουν ερωτήσεις σε άλλους χρήστες δημόσια, διατηρώντας ωστόσο την ανωνυμία τους.

Τις εβδομάδες πριν από την αυτοκτονίας της η Χάνα δεχόταν μηνύματα με έντονη κριτική για την εμφάνισή της και άλλα που της έλεγαν να αυτοκτονήσει.

Μία μέρα πριν από το θάνατό της, ανάρτησε μία φωτογραφία στο διαδίκτυο, στην οποία έγραφε:

“Νομίζεις ότι θέλεις να πεθάνεις, αλλά στην πραγματικότητα θέλεις να σωθείς”.

Ο πατέρας της έγραψε στο facebook, μία μέρα μετά την αυτοκτονία:

“Την Παρασκευή η κόρη μου βρέθηκε κρεμασμένη...στο λογαριασμό της στο ask.fm κάποιος της είχε γράψει να πεθάνει.

Είδα την κακοποίηση που δεχόταν η κόρη μου από ανθρώπους στο ask.fm και θεωρώ ότι είναι λάθος να διατηρείται η ανωνυμία τους.

Ο άνθρωπος που δημιούργησε αυτό το σάιτ είναι συνένοχος σε ανθρωποκτονία. Κανένας γονιός δεν πρέπει να αφήνει το παιδί του να μπαίνει σε αυτά τα σάιτς.”

Γεγονός είναι ότι για να γίνει κάποιος μέλος σε αυτό το σάιτ, πρέπει να δηλώσει την ηλεκτρονική του διεύθυνση, το όνομά του και την ημερομηνία γέννησής του, αλλά υπάρχει επιλογή για να ανεβάζει μηνύματα στα προφίλ άλλων μελών της διαδικτυακής κοινότητας, χωρίς να φαίνεται η ταυτότητά του.

Οι έρευνες των αρχών, για τον θάνατο της Χάνα, ξεκινάνε σήμερα, Τρίτη. Ο υπολογιστής και το κινητό της τηλέφωνο βρίσκονται στην κατοχή των αρχών.

Ο θάνατος της Χάνα, ωστόσο, δεν είναι ο πρώτος που σχετίζεται με το σάιτ, που έχει έδρα στη Λετονία. Μέσα στον περασμένο χρόνο μία 13χρονη και μία 15χρονη, από την Ιρλανδία, αυτοκτόνησαν, χωρίς να έχουν καμία σχέση μεταξύ τους, μετά από διαδικτυακές επιθέσεις που δέχτηκαν στο ask.fm.

Το θέμα της λειτουργίας τέτοιου είδους σάιτς έχει φτάσει σε κυβερνητικό επίπεδο, με πολλούς να αμφισβητούν τη συνέχιση της λειτουργίας τους.

Πηγή: http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου