Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Ένα δυο ποτηράκια την οστεοπόρωση την κάνουν πέρα

Μπορεί το οινόπνευμα να έχει κατηγορηθεί για την εμφάνιση διαφόρων παθήσεων και τις περισσότερες φορές όχι άδικα, αλλά φαίνεται ότι η μέτρια χρήση του, μπορεί να αποτελέσει ασπίδα προστασίας από διάφορες παθήσεις. Μια από αυτές είναι και η Οστεοπόρωση.

Μια πρόσφατη, πολύ καλά σχεδιασμένη μελέτη, σε 1182 άνδρες και 1289 μετεμμηνοπαυσιακές και 248 προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, μετά από εξέταση DEXA σε τρεις περιοχές του ισχίου και στην ΟΜΣΣ, έδειξε πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα:

1) Οι άνδρες είναι κυρίως πότες μπύρας, ενώ οι γυναίκες συνηθιζουν να πίνουν κρασί.

2) Οταν συγκρίθηκαν οι πότες με τους μη πότες, τότε η οστική πυκνότητα του ισχίου ήταν μεγαλύτερη κατά 3,4-4,5% στους άνδρες που έπιναν 1-2 ποτά την ημέρα από κρασί ή μπύρα, ενώ στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες τόσο η οστική μάζα του ισχίου όσο και της ΟΜΣΣ ήταν σημαντικά μεγαλύτερη κατά 5-8,3%, μόνο στις γυναίκες που έπιναν πάνω από 2 ποτά κρασί η μπύρα την ημέρα.

3) Οσον αφορά τα δυνατά ποτά (ουίσκι, βότκα κλπ). Οι άνδρες που έπιναν πάνω από 2 ποτά την ημέρα παρουσίαζαν σημαντική πτώση της οστικής πυκνότητας κατα 3-5,2% συγκριτικά με αυτούς που έπιναν μέχρι 2 ποτά. Για τις γυναίκες η αντίστοιχη σύγκριση δεν απέδωσε στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα.

4) Στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες οι συγκεκριμένες διαφορές δεν ήταν στατιστικά σημαντικές μεταξύ των διαφόρων ομάδων.

5) Σύμφωνα με τους ερευνητές η αύξηση της οστικής πυκνότητας στους καταναλωτές μπύρας οφείλεται όχι τόσο στο οινόπνευμα που περιέχει αλλά στο γεγονός ότι η μπύρα περιέχει μεγάλα ποσά πυριτίου, το οποίο όπως έχουν δείξει σχετικά πειράματα έχει μεγάλη αναβολική δράση στα οστά.

Σαν συμπέρασμα μπορεί να καταλήξει κανείς ότι οι μικρές ποσότητες οινοπνεύματος στους άνδρες αυξάνουν την οστική μάζα, ενώ αντίθετα οι μεγάλες έχουν το ανάποδο αποτέλεσμα. Στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες τα δεδομένα διαφέρουν, διότι για να έχει θετικό αποτέλεσμα το οινόπνευμα στα οστά τους χρειάζεται να πίνουν περισσότερο από 2 ποτήρια κρασί την ημέρα. Τα ευρήματα για την μπύρα ήταν απρόσμενα αλλά φαίνεται ότι το θετικό αποτέλεσμα που ανευρέθει οφείλεται περισσότερο στο πυρίτιο που περιέχει παρά στο οινόπνευμα.

Τα ευρήματα αυτά είναι ιδιαίτερα θετικά για το καλοκαίρι, που η κατανάλωση της μπύρας στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

Πηγή: http://iatropedia.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου