Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Στα πρόθυρα εμφυλίου βρίσκεται η Αίγυπτος

Ενώ οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης προβληματίζονται έντονα για τις δραματικές εξελίξεις στην Αίγυπτο, οι οποίες απειλούν να σύρουν την πολυπληθέστερη αραβική χώρα σε τροχιά εμφύλιας σύρραξης, τα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα σκληραίνουν ακόμη περισσότερο τη στάση τους, στον απόηχο της μεγάλης αιματοχυσίας της περασμένης Τετάρτης.

Αψηφώντας την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης από την κυβέρνηση των στρατιωτικών, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι προχώρησαν σε νέες διαδηλώσεις εναντίον του κινήματος της 3ης Ιουλίου, ζητώντας την επαναφορά του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι στην εξουσία. Η «Συμμαχία εναντίον του πραξικοπήματος» είχε καλέσει τους Αιγυπτίους να κατέβουν χθες στους δρόμους όλων των αστικών κέντρων για να διαμαρτυρηθούν για τη «σφαγή» της Τετάρτης, η οποία στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 638 ανθρώπων, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Αδελφών Μουσουλμάνων, χιλιάδες οπαδοί του Μόρσι ξεχύθηκαν από τα τζαμιά, μετά την παραδοσιακή προσευχή της Παρασκευής, συρρέοντας με πορείες προς κεντρικά σημεία του Καΐρου και άλλων πόλεων. Η ατμόσφαιρα ήταν εξαιρετικά τεταμένη, καθώς η διορισμένη από τους στρατιωτικούς κυβέρνηση είχε εξουσιοδοτήσει τις αστυνομικές δυνάμεις να ανοίξουν πυρ εναντίον διαδηλωτών, εφόσον αυτοί επιχειρήσουν να εισβάλουν σε κρατικά κτίρια. Μέχρι το απόγευμα, τουλάχιστον 42 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί στη διάρκεια συγκρούσεων διαδηλωτών με δυνάμεις ασφαλείας στο κέντρο του Καΐρου και στις πόλεις Νταμιέτα και Ισμαηλία.

Ενδεικτικό της ακραίας πόλωσης είναι το γεγονός ότι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κήρυξαν την Παρασκευή «Ημέρα Οργής», κάτι που είχαν κάνει οι ακτιβιστές της πλατείας Ταχρίρ στην πιο ματωμένη ημέρα της εξέγερσης εναντίον του τυραννικού καθεστώτος Μουμπάρακ, τον χειμώνα του 2011. Στελέχη των δύο βασικών συνασπισμών των φιλελεύθερων αντιπάλων του Μόρσι, του «Μετώπου Εθνικής Σωτηρίας» και του «Ταμαρόντ», καλούσαν σε αντισυγκεντρώ-σεις, ενισχύοντας την εμφυλιοπολεμική ατμόσφαιρα. Πάντως, οι ρωγμές στους κόλπους των φιλελευθέρων διευρύνθηκαν μετά τα δραματικά γεγονότα της Τετάρτης, όπως έδειξε η παραίτηση του αντιπροέδρου, Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι.

Την αποδοκιμασία του για τη μεγαλύτερη αιματοχυσία στα πολιτικά χρονικά της Αιγύπτου εδώ και δεκαετίες εξέφρασε ο Μπαράκ Ομπάμα το βράδυ της Πέμπτης. «Εκφράζουμε τη λύπη μας για τη χρήση βίας εναντίον πολιτών. Υποστηρίζουμε τα οικουμενικά δικαιώματα που είναι ουσιώδη για την αξιοπρέπεια του ανθρώπου, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος της ειρηνικής διαμαρτυρίας», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα την ακύρωση των προγραμματισμένων κοινών γυμνασίων της χώρας του με την Αίγυπτο. Ωστόσο, απέφυγε να αναστείλει την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς το Κάιρο, η οποία ανέρχεται σε 1,3 δισ. δολ. τον χρόνο.

Αναφανδόν υπέρ των ενεργειών του αιγυπτιακού στρατού τάχθηκε χθες ο Σαουδάραβας βασιλιάς Αμπντάλα, αποκαλώντας τους συγκεντρωμένους διαδηλωτές, που δέχονται τα πυρά του στρατού, «τρομοκράτες». «Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, ο λαός και η κυβέρνησή του στέκονται σήμερα στο πλευρό των Αιγυπτίων αδελφών τους εναντίον της τρομοκρατίας», είπε. «Ολοι όσοι αναμειγνύονται στα εσωτερικά της Αιγύπτου σπέρνουν θύελλες». Σε έκτακτη συνεδρίαση, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσε τα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα «να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση» και να προσέλθουν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων.




Πηγή: http://www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου