Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Αστυνομία: Δύο νεκροί και τρείς τραυματίες σε καταδιώξεις υπόπτων σε εφτά μήνες

Εφτά φορές πυρ χρειάστηκε να ανοίξει φέτος η αστυνομία Κύπρου ενάντια στην πάταξη του εγκλήματος, σε δύο από τις οποίες είχαμε θανάσιμους τραυματισμούς, ενώ σε άλλες τρεις είχαμε τραυματισμούς.

Το θέμα της χρήσης του υπηρεσιακού όπλου επανέρχεται στην επιφάνεια μετά τον προχθεσινό επεισόδιο τραυματισμού νεαρού από μέλος της ΜΜΑΔ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος, νέες σχετικές οδηγίες για την χρήση του υπηρεσιακού όπλου κυκλοφόρησαν στην αστυνομία εδώ και ένα χρόνο περίπου, παρόλο που έβαλαν τάξη, εντούτοις φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα εκπαίδευσης με αποτέλεσμα να γίνεται αλόγιστη χρήση.

Με βάση τα στοιχεία της αστυνομίας, από τιε εφτά περιπτώσεις που έγινε χρήση υπηρεσιακών όπλων, οι πέντε έγιναν σε επεισόδια στη Λευκωσία και οι δύο στη Λεμεσό. Σε δύο περιπτώσεις τα αποτελέσματα ήταν τραγικά, αφού δύο πρόσωπα έπεσαν νεκρά από σφαίρες αστυνομικών.

Η μια περίπτωση αφορούσε ληστεία αρτοποιείου στο Τσέρι κατά την οποία ο φερόμενος ως δράστης 34χρονος Πανίκος Αργυρού κρατούσε μαχαίρι και κινήθηκε εναντίον μέλους της Αστυνομίας που τον προειδοποίησε αρκετές φορές για να παραδοθεί. Για το επεισόδιο διορίστηκαν ποινικοί ανακριτές που έχουν εκδώσει το πόρισμά τους με το οποίο απάλλαξαν τον αστυνομικό. Η δεύτερη περίπτωση αφορά τον 32χρονο Σάββα Ξενοφώντος από την Πάφο, ο οποίος πυροβολήθηκε θανάσιμα κατά τη διάρκεια καταδίωξης στην περιοχή Μαθιάτη.

Ποινικοί ανακριτές απέρριψαν ευθύνες στην Αστυνομία για τους πυροβολισμούς που ρίφθηκαν σε μεγάλη ποσότητα, ενώ είχαν εκλάβει ως όπλο το φανάρι που κρατούσε ο άτυχος 32χρονος. Προχθές, μέλος της ΜΜΑΔ πυροβόλησε δύο φορές σε βάρος 22χρονου, επειδή απλά δεν σταμάτησε για έλεγχο τις πρωινές ώρες ενώ οδηγούσε τετράχρονη μοτοσυκλέτα. Για το περιστατικό διατάχθηκε διοικητική έρευνα.

Σε άλλη περίπτωση, αξιωματικός στη Λευκωσία έριξε με το υπηρεσιακό του όπλο ενώ ήταν υπηρεσία χωρίς να τραυματιστεί πολίτης, ενώ σε υπόθεση λαθροθηρίας πάλι έγινε χρήση όπλων από αστυνομικούς.

Στη Λεμεσό, οι δύο περιπτώσεις που άνοιξαν πυρ οι αστυνομικοί αφορούσαν καταδιώξεις, στη μια Αλβανών που θα έκλεβαν ΑΤΜ και την άλλη Κύπριου για απόσπαση χρημάτων.
Source: http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου