Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Δίνουν και παίρνουν τα παιχνίδια στρατηγικής για την Κριμαία

Διπλωματικό θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία, ενώ τα παιχνίδια στρατηγικής για την Κριμαία δίνουν και παίρνουν.

Ρωσικά πολεμικά πλοία έχουν αποκλείσει τα Στενά του Κερτς, που χωρίζουν την Κριμαία από τη Ρωσία, σύμφωνα με την ουκρανική υπηρεσία φύλαξης των συνόρων.



Η Ρωσία απέκλεισε τα Στενά της Κριμαίας με πολεμικά πλοία

Μέτρα ενίσχυσης της προστασίας των πυρηνικών εργοστασίων λαμβάνει η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας, εξατίας της «σοβαρότατης απειλής για την ασφάλειά» της χώρας, που θέτει η παρουσία του ρωσικού στρατού στην Κριμαία, σύμφωνα με έγγραφο που επιδόθηκε στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ, στη Γενεύη.

Στην Ουκρανία ομάδα του ΟΑΣΕ

Ομάδα παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ουκρανία, έπειτα από πρόσκληση της μεταβατικής κυβέρνησης.

Η αποστολή, στην οποία συμμετέχουν και απεσταλμένοι των ΗΠΑ, πρόκειται να μεταβεί στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας, όπου έχουν καταλάβει τον έλεγχο ρωσικές δυνάμεις, στο πλαίσιο των προσπαθειών αποτροπής μιας ένοπλης σύρραξης.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, δεν είναι μέχρι τώρα σαφές εάν η Ρωσία θα επιτρέψει την είσοδο της ομάδας των παρατηρητών στην περιοχή, όπου διατηρεί τον έλεγχο του εναέριου χώρου και των σημείων πρόσβασης.

Τα είπαν τηλεφωνικά Μέρκελ - Ομπάμα

Τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, είχε ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία.

Ομπάμα και Μέρκελ συζήτησαν τη δυνητική λύση στην κρίση της Ουκρανίας, την οποία πρότεινε ο αμερικανός πρόεδρος στο Ρώσο ομόλογό του, Βλάντιμιρ Πουτιν, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με αυτήν, η Ρωσία θα αποσύρει τις δυνάμεις της από την Κριμαία πίσω στις βάσεις και θα επιτρέψει σε διεθνείς παρατηρητές να εξασφαλίσουν την προστασία των δικαιωμάτων των Ρώσων και θα συνεργαστεί άμεσα με τη νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας.

Ξεκάθαρο μήνυμα Ομπάμα στη Ρωσία

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, με νέες δηλώσεις του, επανέλαβε ότι υπάρχει ισχυρότατη πεποίθηση ότι οι ρωσικές ενέργειες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και πρόσθεσε πως υπάρχει ακόμη η δυνατότητα για τη Μόσχα να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα για να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Ανέφερε ακόμη ότι είναι προς το συμφέρον όλων η Ουκρανία να διοικείται μόνη της.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, επισκέφθηκε, εξάλλου, χθες το Κίεβο, και συνόδευσε τη συμβολική κίνηση στήριξης της νέας κυβέρνησης με υποσχέσεις για οικονομική βοήθεια ύψους ενός δις. δολαρίων, υπό μορφή εγγυημένων δανείων και με προτάσεις προς τη Μόσχα, που στοχεύουν σε διπλωματική επίλυση της κρίσης.



Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Πούτιν, τον κάλεσε να εμπλακεί σε διάλογο με την ουκρανική κυβέρνηση, ενώ είπε πως μπορούν να γίνουν εκλογές στην Ουκρανία εντός 90 ημερών.

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ προτιμούν να δουν την κατάσταση να αποκλιμακώνεται, αν όμως αυτό δεν επιτευχθεί, δεν έχουν άλλη επιλογή παρά σε συνεργασία με τους συμμάχους τους να προχωρήσουν και σε  περαιτέρω πολιτικά και οικονομικά μέτρα.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ χαρακτήρισε ως ψεύδη τους ρωσικούς ισχυρισμούς πως απειλούνται ρωσικής καταγωγής πολίτες στην Ουκρανία.

Πάντως αναγνώρισε ότι η Ρωσία έχει νόμιμα συμφέροντα στην Ουκρανία, τα οποία όμως πρέπει να προβάλει με νόμιμους τρόπους.

Διπλωματικός οργασμός…

Την ουκρανική πρωτεύουσα θα επισκεφθεί σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον.

Στις Βρυξέλλες θα συνεδριάσει το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας σε επίπεδο πρεσβευτών.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν συνεκάλεσε, επίσης για σήμερα, το Συμβούλιο NATO-Ουκρανίας, σε επίπεδο πρεσβευτών.

Η κατάσταση στην Ουρανία θα είναι το αντικείμενο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αύριο στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσενιούκ, θα συναντηθεί με τους ηγέτες της ΕΕ, πριν τη Σύνοδο Κρυφής.

Σύμφωνα, εξάλλου, με πληροφορίες σε εξέλιξη βρίσκονται διαβουλεύσεις, ώστε να πραγματοποιηθεί  σήμερα Σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ με τη συμμετοχή των ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τζον Κέρι και της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν – Ερντογάν

Τηλεφωνική επικοινωνία με το Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε ότι επαφίεται κατά κύριο λόγο στους Ουκρανούς να επιλύσουν την κρίση στη χώρα τους, επισημαίνοντας ότι η αστάθεια στη χώρα αυτή της Μαύρης Θάλασσας μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Στην Κριμαία ζει μια πολυπληθής τουρκόφωνη μειονότητα, οι μουσουλμάνοι Τάταροι, οι οποίοι είχαν εξοριστεί μαζικά από τον Στάλιν, αλλά επέστρεψαν, μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και σήμερα αποτελούν το 12% του πληθυσμού της χερσονήσου.

Διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος έβαλε "λάδι στη φωτιά"

Eν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία και των εντάσεων που αυτή προκάλεσε στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση, η Ρωσία εκτόξευσε από το Αστραχάν της Κασπίας Θάλασσας διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, RS-12M Topol, ο οποίος έπεσε στο πεδίο δοκιμών του Καζακστάν.

Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε τη δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από τη Ρωσία ως μια υπόθεση "ρουτίνας" αναφέροντας ότι οι ΗΠΑ είχαν εκ των προτέρων ενημερωθεί από τη ρωσική πλευρά, όπως απαιτείται από την εκατέρωθεν συμφωνία, στο πλαίσιο της νέας συνθήκης START για τα πυρηνικά όπλα.

Πηγή: sigmalive.com

--> ΚΑΝΤΕ LIKE  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<--- ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <---








0 comments:

Δημοσίευση σχολίου