Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Εγκρίθηκαν οι ιδιωτικοποιήσεις με 30 υπέρ και 26 εναντίον - Ομόφωνα αυτή την φορά το Δημοκρατικό Κόμμα

Χρειάσθηκαν δυο συνεδρίες της Ολομέλειας της Βουλής για να περάσει το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις το οποίο ανοίγει και επίσημα την διαδικασία αλλαγής του θεσμικού πλαισίου των ημικρατικών οργανισμών.

Το ΔΗΚΟ στην σημερινή Ολομέλεια τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου θεωρώντας ότι οι τροπολογίες που έγιναν ικανοποιούσαν τις ανησυχίες που είχαν εκφρασθεί την περασμένη εβδομάδα και οδήγησαν στην καταψήφιση του νομοσχεδίου.

Το ΑΚΕΛ πέρα από την αρνητική στάση έθεσε ενστάσεις για το νέο νομοσχέδιο που προωθήθηκε στην Ολομέλεια  με το αιτιολογικό ότι έρχεται σε αντίθεση με τον κανονισμό της Βουλής που απαγορεύσει την παρουσίαση στην Ολομέλεια νομοσχεδίου που έχει απορριφθεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Από την σημερινή Ολομέλεια πέρα από ζητήματα ουσίας ξεχώρισε η δέσμευση του προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού από βήματος να παραιτηθεί αν ο γγ του ΑΚΕΛ του παρουσίαζε πρακτικά του Υπουργικού Συμβουλίου που να αποδεικνύουν ότι το 1999 ο ίδιος είχε εισηγηθεί την πώληση της ΑΤΗΚ.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος από βήματος διαβεβαίωσε ότι ο νόμος για τις αποκρατικοποιήσεις δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή μιας διαδικασίας, διαβεβαιώνοντας ότι με τις τροπολογίες που έχουν ενσωματωθεί η Βουλή μπορεί να ελέχθη τα πάντα ακόμα και την πώληση μιας καρέκλας όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ικανοποίηση από ΥΠΟΙΚ
Ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ψήφιση από την Βουλή των Αντιπροσώπων του Νόμου περί Αποκρατικοποιήσεων.

«Η σημερινή απόφαση της Βουλής ανοίγει το δρόμο για τον εκσυγχρονισμό και τη μεταρρύθμιση. Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, εκτός από υποχρέωση, αποτελεί ευκαιρία για προσέλκυση επενδύσεων, για ενίσχυση της αποδοτικότητας και της ανταγωνιστικότητας και για απαλλαγή από τα βαρίδια του κρατισμού σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας. 

Η χρηματοδότησης της Κυπριακής Δημοκρατίας διασφαλίζεται. Ο δρόμος της σταθεροποίησης, της αποκατάστασης της αξιοπιστίας και της ανάκαμψης της οικονομίας μας, παραμένει ανοικτός», καταλήγει η δήλωση του κ. Γεωργιάδη. 


Η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο. Κατ άρθρο και στο σύνολο

ΥΠΕΡ:  30 -  ΔΗΣΥ ΔΗΚΟ ΕΥΡΩΚΟ
ΚΑΤΑ: 26  - ΑΚΕΛ ΕΔΕΚ Οικολόγοι
ΑΠΟΧΕΣ:
14:38 Απορρίφθηκαν οι τροπολογίες ΕΔΕΚ Οικολόγων
Η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο.
14:26 Γιώργος Βαρνάβας δεσμεύθηκε η ΕΔΕΚ ψηφίσει νομοσχέδιο εάν ψηφιστούν οι τροπολογίες ΕΔΕΚ Οικολόγων. Αρχισε η ψηφοφορία για τροπολογίες.
14:31 Ο Αντρος Κυπριανού στον Αβέρωφ Νεοφύτου. Θα του αποστείλει την απόφαση του τότε Υπουργικού Συμβουλίου για πώληση της ΑΤΗΚ το 1999. Υπερασπίζεται τις επιλογές του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Σε λίγο αναμένεται η ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου
14:28 Η ψήφιση του νομοσχεδίου βάζει την χώρα σε πορεία εξυγίανσης
14:26 Ο κ. Νεοφύτου αναφέρεται σε αποφάσεις που λήφθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση όπως με την κρατικοποίηση της Λαϊκής Αναφέρεται στο κάλεσμα της προηγούμενης κυβέρνησης σε Τρόικα να έλθει στην Κύπρο.
14:21 Απαντάει στον γγ ΑΚΕΛ ότι ο ίδιος κατάθεσε πρόταση το 1999 για πώληση της ΑΤΗΚ. Θα αναμένει μέχρι να βρεΙ στοιχεία για να το αποδείξει ο κ. Κυπριανού λέει ο κ Νεοφύτου. . Αν τα βρει δηλώνει ότι δεν μπορεί να παραμένει ηγέτης του ΔΗΣΥ. Σε διαφορετική περίπτωση αναμένει μια απολογία από τον γγ ΑΚΕΛ
14!18 Τον πλούτο στους ημικρατικούς τον δημιούργησαν οι καταναλωτές. Γιατί διερωτάται να μην έχουν συμμετοχή στην αγορά μετοχικού κεφαλαίου; Εάν υπάρξει ενδιαφέρον από τα Ταμεία Συντάξεων το δηλώνω να μην ξεπουληθούν στα ξένα συμφέροντα και ιδιώτες λέει ο κ. Νεοφύτου.

14:15 Στο βήμα ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου
14:14 Αντί να λαϊκίζουμε αντί να βγάζουμε την ουρά μας απόξω  να δούμε πως δεν θα ξεπουληθούν οι οργανισμοί
14:11 Διερωτάται γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση δεν διαπραγματεύτηκε τον ELA που παραχωρήθηκε στην πρώην Λαϊκή.
14:10 Ο κ. Συλλούρης απευθύνεται στο ΑΚΕΛ. Επαναλαμβάνει ότι την Τρόικα την έφερε η προηγούμενη κυβέρνηση. Επικαλείται τον μεγάλο όγκο μνημονιακό νομοσχέδιων 28 τον αριθμό που έφερε στην Βουλή η προηγούμενη κυβέρνηση
14:05 Στο βήμα ανέβηκε ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης.
14:04 Εκτός κτηρίου της Βουλής η μεγάλη μάζα των διαδηλωτών έχει αποχωρήσει.
14:00 Δεν αντιμετωπίζουν δογματικά το θέμα οι Οικολόγοι. Ανοικτοί σε όλα τα ενδεχόμενα, είτε αυτά συνεπάγονται ιδιωτικοποιήσεις, είτε όχι. Οι οικολόγοι, μαζί με την ΕΔΕΚ και την Συμμαχία των Πολιτών έχουν υποβάλει τοπολογίες και μόνο εάν ψηφιστούν αυτές θα δεχτούν το νομοσχέδιο. Αναφέρει τις τροπολογίες (άμυνα, ΑΟΖ, συνταγματικότητα, ευάλωτες ομάδες κτλ).
13:58 Τον λόγο έχει ο κ. Περδίκης
13:58 Να γίνει εκ νέου επαναδιαπραγμάτευση των ημικρατικών. Το ΑΚΕΛ δεν συζητά τις τροπολογίες.
13:54 Προειδοποίησε ότι ο λαός θα προσγειωθεί ανώμαλα αν το νομοσχέδιο από την Βουλή.
13:47 Η διαφωνία μας με τα υπόλοιπα κόμματα είναι ότι εμείς διαφωνούμε με την Τρόικα. Απευθύνεται προς το ΔΗΚΟ. Απαντάει στις επικρίσεις ποιος έφερε την Τρόικα στην Κύπρο. Απορρίπτει και υπενθυμίζει την κατάσταση στον τραπεζικό τομέα. Δεν υπογράφηκε το πρώτο μνημόνιο όπως λέγεται αλλά  μια πρώτη συμφωνία τότε
13:42: Με εκφοβισμό και τρομοκρατία η κυβέρνηση επιβάλει τις θέσεις της λέει ο Αντρος Κυπριανού.
13:40 Στο βήμα γγ ΑΚΕΛ  Αντρος Κυπριανού. Η κυβέρνηση λέει ότι μετά την απόφαση της Ολομέλειας της Πέμπτης έπρεπε να καλέσει την Τρόικα για επαναδιαπραγμάτευση. Εξέφρασε αμφιβολία εάν προσπάθησε.
13:33 Αυτό το νομοσχέδιο δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή της πορείας λέει ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση όχι ‘όμως με το πιστόλι στο κρόταφο.
13:29 Στο βήμα ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος. Δεν θα επαναλάβει τα όσα συζητήθηκαν στην προηγούμενη Ολομέλεια. «Θα επαναλάβω της ίδια απορία Γιατί εκείνοι που έφεραν την Τρόικα στην Κύπρο και μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση φωνάζουν περισσότερο». Δεν θεωρεί διακοσμητικές τις αλλαγές του νομοσχεδίου. Εκφράζει δυσαρέσκεια για τις αναφορές στον τύπο. Σήμερα δεν αποφασίζουμε για τις αποκρατικοποιήσεις. Ούτε μια καρέκλα δεν θα μπορεί να πωληθεί εάν δεν συμφωνήσει η Βουλή λέει χαρακτηριστικά. Οι τροπολογίες διασφαλίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Οι αλλαγές επιτρέπουν στο ΔΗΚΟ να το ψηφίσει.
13:33 Ο κ. Νικολαΐδης υποστηρίζει τις πάγιες θέσεις της ΕΔΕΚ για είσοδο στρατηγικού επενδυτή στους ημικρατικούς που δεν θα τους παραχωρηθεί το πλειοψηφικό πακέτο.
13:19 Αρχίζει η συζήτηση του νομοσχεδίου. Στο βήμα ο Νίκος Νικολιαΐδης της ΕΔΕΚ επιχειρηματολογεί επί των τροπολογιών του Κινήματος που έχουν κατατεθεί.
13.15 Ψηφοφορία για τις ενστάσεις του ΑΚΕΛ
Υπέρ: 29 ΔΗΣΥ ΔΗΚΟ
Κατά 19 ΑΚΕΛ
Αποχή 8 ΕΔΕΚ ο Δημήτρης Συλλούρης ο Νίκος Κουτσού και Γιώργος Περδίκης
Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στην Ολομέλεια
13:11 Το ΑΚΕΛ έκανε τη ένσταση και είπε ότι ας αποφασίσει η Ολομέλεια είπε ο γγ του ΑΚΕΛ. Ο Νίκος Κατσουρίδης τοποθετείται και ερμηνεύει τον κανονισμό αν μπορεί το νομοσχέδιο να επανέλθει στην Ολομέλεια. Απαντάει στις επικρίσεις ότι το ΑΚΕΛ κρύβεται πίσω από την διαφαινόμενη πλειοψηφία του νομοσχεδίου. Οι ημικρατικοί πρόθεση είναι να περιέλθουν στα χέρια του ιδιώτη.
13:06 Το θέμα είναι εξόχως πολιτικό λέει ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη. Πρόταση να τεθεί σε ψηφοφορία το θέμα στην Ολομέλεια
13:05 Ο Ζαχαρίας Κουλίας υποστηρίζει ότι υπό ομαλές συνθήκες η ενστάσεις του ΑΚΕΛ είναι σωστές. Όχι όμως στις σημερινές συνθήκες. Επικαλείται το προηγούμενο με τον Συνεργατισμό. Οι απειλές των Ευρωπαίων είναι πραγματικές λέει ο κ. Κουλίας. Επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση.
13:00 Δεν έχουν υπάρξει σημαντικές διαφοροποιήσεις στο νομοσχέδιο λέει ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης. Η ουσία δεν είναι στην διαδικασία αλλά στο ίδιο το νομοσχέδιο λεει ο κ. Πεδρίκης. Οι Οικολόγοι δεν θα υποστηρίξει την πρόταση του ΑΚΕΛ
12:55 Η ΕΔΕΚ λέει ότι παραμένει στην ουσία του όλου θέματος. Ο Γιώργος Βαρνάβας βάζει το ερώτημα αν το νέο νομοσχέδιο αγγίζει τις θέσεις της ΕΔΕΚ. Η ουσία για την ΕΔΕΚ είναι να πληρωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Η ΕΔΕΚ για το διαδικαστικό θα τηρήσει αποχή
12:53 Ο Δημήτρης Συλλούρης λέει ότι αν ήταν μια απλή διαδικασία θα έλεγα ένα ΝΑΙ ή ΟΧΙ. Ο κ. Συλλούρης αφήνει αιχμές ότι κάποιοι κρύβονται πίσω από τις πλειοψηφίες κάποιων άλλων. Ο ίδιος λέει ότι δεν πρέπει να συζητηθεί για να φανεί εάν είναι απειλεί ότι δεν θα πληρωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι
12:49 Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ τοποθετείται υπέρ την συζήτησης και ψήφισης του νέου νομοσχεδίου στην σημερινή Ολομέλεια. Υπάρχουν νέα στοιχεία λέει ο Παπαδόπουλος και επιβάλλεται η ψήφιση του. Δεν μπορούμε να αγνοούμε τις υποδείξεις των Ευρωπαίων εταίρων μας λέει ο κ. Παπαδόπουλος
12:46 Τον λόγο παίρνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης για να αιτιολογήσει την ένσταση του κόμματος του στην κατάθεση εκ νέου του νομοσχεδίου στην Βουλή. Δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις του κανονισμού. Οι αλλαγές που έγινα αποτελούν τις τροποποιήσεις που έγινα και απορρίφθηκαν. Το νομοσχέδιο λέει ο κ. Λαμάρης δεν έχει αλλάξει. Το ΑΚΕΛ δεν βλέπει κανένα λόγο για επαναφορά του νομοσχεδίου.
12:41 Αρχίζει η συνεδρία της η Ολομέλεια της Βουλής. ΕΔΕΚ και Οικολόγοι έχουν καταθέσει τροπολογίες επί του νομοσχεδίου

12:30 Στην αίθουσα της Ολομέλειας εισήλθαν οι βουλευτές του ΔΗΚΟ καθώς και ο πρόεδρος του κόμματος.
12:21 Ολοκληρώθηκε η συνεδρία της ΚΟ του ΔΗΚΟ. Σε λίγο αναμένεται να αρχίσει η συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής.
12:16 Εκτός κτιρίου της Βουλής επικρατεί ηρεμία. Εργαζόμενοι σε Cyta και ΑΗΚ πραγματοποιούν εκδήλωση διαμαρτυρίας χωρίς ωστόσο να δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα. Τα συνθήματα που φωνάζουν είναι κατά του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις.
12:11 Καθυστέρηση στην έναρξη της Ολομέλειας που ήταν προγραμματισμένη για τις 12 η ώρα το μεσημέρι. Συνεχίζεται η συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΚΟ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τόνοι είναι ιδιαίτερα υψηλοί. Στην αίθουσα της Ολομέλεια έχουν προσέλθει ήδη οι βουλευτές του ΑΚΕΛ. Το κόμμα της αριστεράς επιμένει ότι η επαναφορά του νομοσχεδίου σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα αντιβαίνει τον κανονισμό της Βουλής
11:51 Στο ενδεχόμενο που το νομοσχέδιο περάσει από την Ολομέλεια οι συντεχνίες στην Cyta έχουν προετοιμασθεί για τον τρόπο αντίδρασης.
Όπως έλεγε αρμόδια πηγή στην «Κ» το πρώτο μέτρο είναι να ζητήσουν από το κράτος της επιστροφή των 230 εκατ ευρώ τα οποία έχουν δοθεί από το Ταμείο Συντάξεων των εργαζομένων.

Ένα άλλο μέτρο που είχε αποκαλύψει η «Κ» πριν από δυο περίπου εβδομάδες είναι η μαζική προσφυγή εργαζομένων στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά του νόμου.
11:46 Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΚΟ. Πριν από λίγο συντεχνιακοί από τον χώρο της Cyta σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» εξέφρασαν στον πρόεδρο και τους βουλευτές του ΔΗΚΟ την διαφωνία τους με το νέο νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ζήτησαν από την ΚΟ να μην το ψηφίσει
11:42 Καλό μεσημέρι από την Βουλή όπου σε πολύ λίγο θα ξεκινήσει η έκτακτη Ολομέλεια της Βουλής στην οποία θα συζητηθεί το «νέο» νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών.
Το νομοσχέδιο τιτλοφορείται «Ο περί της Ρύθμισης Θεμάτων Αποκρατικοποίησης Νόμος του 2014» και σε αυτό έχουν συμπεριληφθεί κάποιες τροποποιήσεις προκειμένου να ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις που έχει θέσει το ΔΗΚΟ για να το ψηφίσει και αφετέρου να γίνει εφικτό το νομοσχέδιο να προωθηθεί και πάλι στην Βουλή.
Στο νομοσχέδιο που συζητήθηκε με την μορφή του κατεπειγόντως στην Επιτροπή Οικονομικών η κυβέρνηση δεν δέχθηκε την τροπολογία του ΔΗΚΟ που αφορούσε την μονιμότητα της θέσης των εργαζομένων στους ημικρατικούς οργανισμούς.
Παρά ταύτα όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι το νομοσχέδιο σήμερα με μικρές αλλαγές θα καταστεί νόμος του κράτους
Προηγούμενη Ενημέρωση
11:26 Το επικρατέστερο σενάριο αναφέρει υπερψήφιση του νόμου με 30 βουλευτές, με τις ψήφους ΔΗΣΥ (20), ΔΗΚΟ (8), ΕΥΡΩΚΟ (1) και Ζαχαρία Κουλία (1). Ενάντια θα ψηφίσουν οι υπόλοιποι (ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι, Συμμαχία Πολιτών). Στη σύσκεψη αρχηγών αποφασίστηκε τα μεγάλα κόμματα να τοποθετηθούν για 10 με 15 λεπτά και τα μικρότερα 5 με 10 λεπτά. Το ΑΚΕΛ θα θέσει θέμα διαδικασίας, για την επαναφορά ενός απορριφθέντος νόμου.

11:20 Η αστυνομία έκλεισε τους δρόμους που οδηγούν στη Βουλή. Αυστηρά τα μέτρα ασφαλείας.

11:01  
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου ανακοίνωσε μέσω twitter την ολοκλήρωση της σύσκεχης των αρχηγών κομμάτων. Κάνει λόγο για επικοδομητικό διάλογο. Το Σώμα τελεί εν αναμονή της έναρξης της Ολομέλειας.
10:57 Συλλούρης: Δεν θα ψηφίσω καμιά τροπολογία επί των αποκρατικοποιήσεων
Δεν θα ψηφίσει καμιά τροπολογία επί του νομοσχεδίου των αποκρατικοποιήσεων, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης.
«Οι οποιεσδήποτε τροποποιήσεις δεν είναι προϊόν γενικού διαλόγου και συνεννόησης με τους δανειστές, για αυτό και δεν θα ψηφίσω καμιά τροποποίηση», ανέφερε ο κ. Συλλούρης.
Πρόσθεσε ότι διαδικαστικά έχει δίκαιο το ΑΚΕΛ και ότι ο ίδιος  το είχε προβλέψει ότι «θα γινόταν του Συνεργατισμού και σήμερα και επί της διαδικασίας και επί της ουσίας».
Ανέφερε παράλληλα, ότι προέχει η διαδικασία,  η οποία είναι η ψήφιση του νομοσχεδίου για να ληφθεί το δάνειο.
«Πιθανόν η δημοκρατική διαδικασία να επέβαλλε να μην συζητηθεί σήμερα προκειμένου όλοι να αντιληφθούν τις πραγματικότητες, διότι πιστεύω ότι δεν έχουμε αντιληφθεί ή προσποιούμαστε κάποιοι ότι δεν έχουμε αντιληφθεί τις πραγματικότητες», ανέφερε. 
Ξεκαθάρισε ότι θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, όχι όμως τις νέες τροπολογίες που προέκυψαν.
10:45 Ολοκληρώθηκε η επεξεργασία του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών και ξεκίνησε συνεδρίαση των αρχηγών κομμάτων. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η συζήτηση στη Ολομέλεια.
10:00 Στην Επιτροπή Οικονομικών συζητείται το νέο νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στη συνέχεια στην Ολομέλεια. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης το ΑΚΕΛ επανέλαβε τη θέση ότι η επανεισαγωγή του νόμου, χωρίς ουσιαστικές αλλαγές, είναι αντίθετη στο Σύνταγμα.

Η συνεδρίαση, στην παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη και του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, Κώστα Κληρίδη, διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στις 12.00, σε έκτακτη ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η συνεδρία πραγματοποιείται μία μόλις μέρα πριν εκπνεύσει η διορία της 5ης Μαρτίου για εκπλήρωση των μνημονιακών υποχρεώσεων.

Οι νέες πρόνοιες

Οι κυριότερες αλλαγές εντοπίζονται στο άρθρο 5 που αφορά τα στάδια που πρέπει να προηγηθούν πριν την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης οποιουδήποτε φορέα.
Σε σχέση με τη διαβούλευση με τη Μεικτή Συμβουλευτική Επιτροπή (5α) η παράγραφος διαμορφώθηκε ως ακολούθως: "Διαβούλευση και ανταλλαγή πληροφοριών στη Μεικτή Συμβουλευτική Επιτροπή και διασφάλιση του καθεστώτος εργοδότησης και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, περιλαμβανομένων των εργασιακών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και ωφελημάτων, των δικαιωμάτων εκπροσώπησης και των δικαιωμάτων που προκύπτουν σε περίπτωση κατάργησης θέσης εργαζομένου σε φορέα υποκείμενο σε αποκρατικοποίηση, όπως αυτά απορρέουν από το Σύνταγμα, τις διατάξεις της κειμένης νομοθεσίας, τους συναφείς Κανονισμούς και τις γενικές αρχές του Ευρωπαϊκού Δικαίου".
Στο νομοσχέδιο προστέθηκε, επίσης, νέα παράγραφος, που αφορά τροπολογία του ΔΗΚΟ, σύμφωνα με την οποία "νοείται ότι, ουδέν στον παρόντα Νόμο δύναται να ερμηνευθεί κατά τρόπο που να μεταβάλλει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που διασφαλίζει τα δικαιώματα και την ιδιότητα των εργαζομένων που  απασχολούνται  σε οποιοδήποτε φορέα που υπόκειται σε αποκρατικοποίηση".

Στα στάδια προστέθηκε επίσης πρόνοια (5γ) για τη διασφάλιση "κάθε θέματος που άπτεται της εθνικής ασφάλειας, μη αποκλειόμενης της εξαίρεσης τομέων δραστηριότητας από το πεδίο αποκρατικοποιήσεων". Στο νομοσχέδιο δεν περιλήφθηκε η προταθείσα τροπολογία με βάση την οποία "νοείται περαιτέρω πως ακόμη και σε περίπτωση κατάργησης της θέσης ο κάτοχος αυτής θεωρείται ότι εξακολουθεί να την κατέχει μαζί με όλα τα προνόμια και ωφελήματα της μέχρις ότου ο κάτοχος της θέσης που καταργήθηκε με αυτό τον τρόπο αφυπηρετήσει ή διοριστεί ή προαχθεί είτε σε θέση που δημιουργήθηκε είτε σε άλλη θέση".

Την περασμένη Παρασκευή, μια ημέρα μετά την καταψήφιση του νομοσχεδίου, το θέμα συζητήθηκε κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο ενέκρινε το νέο νομοσχέδιο.

Όπως είχε δηλώσει μετά τη συνεδρίαση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, στο νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, ενσωματώνονται όσες των τροποποιήσεων είχαν συζητηθεί με τα κοινοβουλευτικά κόμματα και για τις οποίες είχε δώσει την συγκατάθεση του ο Υπουργός Οικονομικών.

Μιλώντας την επομένη της καταψήφισης του νομοσχεδίου, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης είχε δηλώσει ότι «πρέπει να διατηρήσουμε τη δύσκολη, επίπονη αλλά αναγκαία πορεία που θα οδηγήσει τον τόπο μπροστά», ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι και το νομοθετικό σώμα θα λειτουργήσει σε αυτά τα πλαίσια.

Νωρίτερα, ο Σάϊμον ‘Ο Κόνορ, εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επιτρόπου Όλι Ρεν είχε υπενθυμίσει ότι το νομοσχέδιο αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Το ΑΚΕΛ, δια του Εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Γιώργου Λουκαΐδη, έκανε λόγο για «διακοσμητικές αλλαγές» στο νέο νομοσχέδιο και εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του για την επαναφορά του στη Βουλή, καλώντας παράλληλα το λαό και τους εργαζομένους σε κινητοποίησεις.
Το ΔΗΚΟ, δια του Προέδρου του, Νικόλα Παπαδόπουλου, εξέφρασε ικανοποίηση για την αποδοχή από το Υπουργικό Συμβούλιο των περισσοτέρων και σημαντικότερων τροπολογιών που κατέθεσε. Την Κυριακή, ο Βουλευτής του κόμματος Σοφοκλής Φυττής δήλωσε ότι το ΔΗΚΟ θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο την Τρίτη.
Εξάλλου, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Μιχάλης Γεωργάλλας δήλωσε την Κυριακή ότι κατά τη νέα ψηφοφορία στη Βουλή «πάνω από το κομματικό συμφέρον πρέπει να τεθεί το συμφέρον του τόπου».

Ο ΔΗΣΥ είχε υπερψηφίσει κατά την ψηφοφορία της περασμένης Πέμπτης το νομοσχέδιο, ενώ μετά την απόρριψή του από τη Βουλή, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι και Συμμαχία Πολιτών κατέθεσαν δημόσια εναλλακτικές προτάσεις προς την Κυβέρνηση, ζητώντας διαβούλευση.
Οι συντεχνίες, τέλος κάλεσαν σε κινητοποιήσεις κατά την ημέρα της ψηφοφορίας.

Η ΠΕΟ χαρακτήρισε «απαράδεχτη και καταδικαστέα» την επαναφορά του νομοσχεδίου, η ΔΕΟΚ κάλεσε τη Βουλή και κάθε Βουλευτή χωριστά να απορρίψουν το νομοσχέδιο ακόμα μια φορά, ενώ σε επιστολή, που υπογράφει ο Πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ Ανδρέας Πανόρκος, γίνεται έκκληση προς τον Πρόεδρο της Βουλής να μην επιτρέψει «να υποκύψει το νομοθετικό σώμα σε εκβιαστικά διλήμματα» καθώς αυτό θα αποτελούσε «σοβαρό ακρωτηριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας και του πολιτεύματος».

Διαμαρτυρίες έξω από τη Βουλή

Με στάσεις εργασίας και εκδηλώσεις έξω από τη βουλή συνεχίζουν τις διαμαρτυτίες τους για το νομοσχέδιο περί ιδιωτικοποιήσεων, οι εργαζόμενοι σε Ημικρατικούς Οργανισμούς.
Οι εργαζόμενοι στη Cyta θα πραγματοποιήσουν τρίωρη στάση εργασίας από τις έντεκα το πρωί έως τις δύο μετά το μεσημέρι και εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή.

Ωστόσο τα μέλη της Εποέτ - Οηό Σεκ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις δώδεκα έως τη μία το μεσημέρι και εκδήλωση διαμαρτυρίας στους χώρους εργασίας τους.
Εξω από τη Βουλή θα βρεθούν και εργαζόμενοι στην Αρχή Λιμένων. Οι συντεχνίες της Αρχής Ηλεκτρισμού θα αποφασίσουν το πρωί τις δικές τους κινήσεις.

Περδίκης: Με κυβερνητική συναίνεση «στήνεται κομπίνα» για τους ημικρατικούςΟ ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης κατήγγειλε τη Δευτέρα ότι αυτοί που ευθύνονται για την οικονομική καταστροφή της Κύπρου επανεισάγουν κεφάλαια που εξήγαγαν καταστρέφοντας τις τράπεζες ώστε να αγοράσουν τους κερδοφόρους ημικρατικούς οργανισμούς σε τιμή ευκαιρίας και αυτό με τη συναίνεση της Κυβέρνησης, ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, στο περιθώριο εκδήλωσης που διοργάνωσε το Κίνημα για την Καθαρά Δευτέρα, αναφορικά με την αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις των ημικρατικών οργανισμών, ο κ. Περδίκης είπε ότι γνώμονας του Κινήματος Οικολόγων, από την έναρξη της συζήτησης για τις αποκρατικοποιήσεις των Ημικρατικών Οργανισμών, με τον οποίο θα προσμετρά τα δεδομένα,  είναι η προστασία των ευρύτερων συμφερόντων του κυπριακού λαού.

Διευκρινίζοντας ότι ένα από αυτά τα θέματα είναι η εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, χωρίς ωστόσο να είναι και το μόνο, ο κ. Περδίκης είπε ότι η κυριότερη έγνοια των Οικολόγων εστιάζεται στην εκτίμηση ότι όπως τροχιοδρομούνται τα πράγματα «πάμε για ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας σε τιμή ευκαιρίας και μάλιστα σε κάποιους από αυτούς που ευθύνονται για το τεράστιο οικονομικό έγκλημα, από το οποίο υποφέρει ο κυπριακός λαός».

«Αλίμονο, αλλά αυτό πάει να γίνει. Κάποιοι πάνε να ξεπουλήσουν τη δημόσια περιουσία, τον πλούτο που έφτιαξε ο πολίτης με μόχθο και τον ιδρώτα του πληρώνοντας πολλές φορές και τα κρατικά μονοπώλια για να τον αποκτήσουν σε τιμή ευκαιρία κάποιοι από αυτούς που ευθύνονται για την οικονομική καταστροφή της Κύπρου», πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι  μέσα από τις πρόνοιες του νομοσχεδίου δεν τίθενται ασφαλιστικές δικλείδες που να διασφαλίζουν ότι αυτοί που ευθύνονται για την καταστροφή της οικονομίας θα αποκλείονται από την αγορά των ημικρατικών οργανισμών και είπε ότι οι Οικολόγοι κατέθεσαν τροπολογίες, προσθέτοντας ταυτόχρονα «ότι δεν έχουμε και πολλές ελπίδες» ότι αυτές θα ψηφιστούν.

«Φαίνεται ότι η Κυβέρνηση με αυτή τη νομοθεσία θέλει να εξυπηρετήσει κάποια συγκεκριμένα συμφέροντα», ανέφερε.

Ερωτηθείς εάν διαθέτει πληροφόρηση για αυτούς που καιροφυλακτούν ώστε να αποκτήσουν τους ημικρατικούς σε τιμή ευκαιρίας, είπε ότι όπως διαμορφώνεται το νομοσχέδιο ευνοεί τη δημιουργία consortium (κοινοπραξίας) εταιρειών από αυτούς που, με χθεσινή ομολογία του Προέδρου του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, εξήγαγαν τα κεφάλαια στο εξωτερικό και τώρα τα επιστρέφουν όχι για να τα επιστρέψουν σε αυτούς από τους οποίους τα έκλεψαν, αλλά για να κλέψουν και άλλο αγοράζοντας τους ημικρατικούς σε τιμή ευκαιρίας.

«Αυτή η κομπίνα στήνεται αυτή τη στιγμή με τη συναίνεση της Κυβέρνησης και των δύο κομμάτων που μέχρι προχθές ήταν συγκυβερνώντα», είπε καταληκτικά.

Πηγή: kathimerini.com.cy

--> ΚΑΝΤΕ LIKE  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<--- ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <---

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου