Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟΣ Ο ΝΤΕΡΒΙΣ ΕΡΟΓΛΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ... ΟΛΑ

Άκρως αποκαλυπτικός ο Ντερβίς Έρογλου, ανοίγει τα χαρτιά του για Κυπριακό, Φυσικό Αέριο, τη σχέση του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αλλά και την προσωπικότητα του.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην Gazzettacy.com, την πρώτη σε κυπριακό μέσο μετά τη συμφωνία επί του κοινού ανακοινωθέντος, δηλώνει έτοιμος να υπογράψει λύση του Κυπριακού αλλά όχι οποιαδήποτε λύση. Βλέπει διεξαγωγή δημοψηφισμάτων σε διάστημα τριών με πέντε μηνών από σήμερα και υποδεικνύει ότι το Φυσικό Αέριο ανήκει σε όλους τους Κυπρίους. Παραδέχεται τουρκική επιρροή όσον αφορά στο Κυπριακό, αντιπαραβάλλοντας τη σχέση Κύπρου - Ελλάδας, επιρρίπτει εκ νέου ευθύνες στους Ελληνοκύπριους για τη μη λύση του Κυπριακού και ρίχνει τη "μπάλα" στο δικό μας "γήπεδο". "Οι Ελληνοκύπριοι απέρριπταν ανέκαθεν τη λύση αλλά τιμωρούνταν οι Τουρκοκύπριοι", επισημαίνει.

Αύριο ακολουθεί το δεύτερο μέρος της αποκλειστικής συνέντευξης του Ντερβίς Έρογλου στη Gazzettacy.com με εκτενείς αναφορές και για την Οικονομία.

Της Μαρίας Κωνσταντίνου

Ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η εικόνα που έχουν για σας οι Ελληνοκύπριοι;

Νομίζω ότι οι γείτονες μας στο νότο, οι Ελληνοκύπριοι, δεν με γνωρίζουν καλά και πολλές φορές παρερμηνεύουν τα λεγόμενα μου. Με κατηγορούν ότι είμαι ρατσιστής, ότι τάχα είμαι εναντίον τους. Πολλές φορές με χαρακτηρίζουν ως προκλητικό, δεν είναι όμως έτσι. Η εικόνα που πολλές φορές βγαίνει από τα ΜΜΕ δεν είναι σωστή. Και είμαι σίγουρος ότι πολλοί Ελληνοκύπριοι, ακόμη και πολιτικοί που με ξέρουν προσωπικά δεν συμφωνούν μ' αυτή την εικόνα, ακόμη και αν δημόσια ασπάζονται αυτή την άποψη. Δεν θεωρώ, και είμαι σίγουρος ότι κανένας Τουρκοκύπριος δεν θεωρεί τους Ελληνοκυπρίους εχθρούς. Ειλικρινά δεν συμβαίνει αυτό, το αντίθετο μάλιστα. Όσοι με γνωρίζουν, ξέρουν ότι έχω αγάπη για όλο τον κόσμο, είτε αυτοί είναι Ελληνοκύπριοι είτε είναι Τουρκοκύπριοι είτε άλλων εθνικοτήτων. Τώρα, ως Πρόεδρος σκοπό έχω όπως βρούμε μια λύση στο Κυπριακό πρόβλημα. Σίγουρα δεν είναι ανάγκη να μείνουμε στο παρελθόν, όμως από την άλλη δεν πρέπει να ξεχνούμε. Και οι γείτονες μας οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να θυμούνται ότι το πρόβλημα της Κύπρου δεν άρχισε το 1974, αυτό είναι λάθος. Φτάσαμε στο 1974 διότι υπήρξε το 1963 όπου οι Τουρκοκύπριοι δέχθηκαν πυρά που τους Ελληνοκύπριους. Είναι κάποια πράγματα που πρέπει να θυμόμαστε, για ν' αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος.

Η Κύπρος βιώνει τη χειρότερη, ίσως, οικονομική περίοδο στην ιστορία της.

Γνωρίζουμε τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνοκύπριοι, και εύχομαι πραγματικά να περάσουν αυτές οι δυσκολίες το συντομότερο δυνατόν. Δυστυχώς απ' όσα γνωρίζω και αντιλαμβάνομαι από τη θέση μου, είναι ότι θα σας πάρει χρόνια για να ανακάμψει η οικονομία σας. Ξέρετε, εδώ και πολλά χρόνια έλεγα ότι οι Ελληνοκύπριοι ήθελαν την οικονομική καταστροφή των Τουρκοκυπρίων, γι' αυτό και δεν βοήθησαν στην εξεύρεση λύσης. Έλεγα ότι η λύση θα βοηθήσει ώστε να δυναμώσουν οικονομικά οι δύο πλευρές, χωρίς προβλήματα, με σεβασμό και αξιοπρέπεια, αλλά δεν εισακούστηκα. Εμείς στο παρελθόν προτείναμε όπως έχουμε καλές συνεργασίες μεταξύ μας, όμως οι Ελληνοκύπριοι ήταν πάντα αρνητικοί.

Αυτή όμως είναι η δική σας εκτίμηση, την οποία δεν ασπάζονται οι Ελληνοκύπριοι πολιτικοί, οι οποίοι κάνουν λόγο για τουρκική αλλά και δική σας αδιαλλαξία σε ότι αφορά τη λύση του Κυπριακού.

Οι Τουρκοκύπριοι ήταν φιλότιμοι και θέλανε λύση, είχε πει ο Νίκος Ρολάνδης ενόσω ήταν Υπουργός Εξωτερικών. Όποτε φτάσαμε κοντά σε λύση, την απέρριπταν οι Ελληνοκύπριοι. Να σας θυμίσω το 1985 το έγγραφο Κουεγιάρ, το 1992 -93 οι ιδέες Γκάλι, το 1997 η συμφωνία Τράουτμπεκ και τέλος το 2004 το σχέδιο Ανάν. Όλα αυτά τα απέρριψαν οι Ελληνοκύπριοι. Φτάνει. Ως τώρα, κάθε φορά, οι Ελληνοκύπριοι απέρριπταν, κατηγορούνταν όμως για αδιαλλαξία οι Τουρκοκύπριοι και πάντα ήμασταν αδικημένοι. Ο κόσμος πρέπει να μάθει την αλήθεια και να μην αδικεί τους Τουρκοκύπριους.

Οι Ελληνοκύπριοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο Φυσικό Αέριο. Ποια η δική σας θέση επ' αυτού;

Διαπιστώνω ότι με την οικονομική κρίση, όλες οι ελπίδες των Ελληνοκυπρίων έχουν εναποτεθεί στο φυσικό αέριο και αυτό είναι πολύ εμφανές. Οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να σεβαστούν όμως και τα δικά μας δικαιώματα στο φυσικό αέριο. Οι υδρογονάνθρακες ανήκουν και στους Τουρκοκύπριους. Αν η σκέψη των Ελληνοκυπρίων είναι πως, ότι υπάρχει στο Νότο ανήκει μόνο στους Ελληνοκύπριους και ότι υπάρχει στο Βορρά ανήκει μόνο στους Τουρκοκύπριους, τότε το Κυπριακό βρίσκεται σε άλλη μορφή. Ελπίζω να μην ισχύει αυτό και ότι με τη λύση, στο Ομόσπονδο κράτος θα χειριστούμε το φυσικό αέριο, όπως αρμόζει. Όμως μέχρι να έχουμε λύση του Κυπριακού, τα οφέλη του φυσικού αερίου πρέπει να ανήκουν και στους δύο λαούς. Άρα πρέπει να ρυθμίσετε την οικονομία σωστά και όλες οι ελπίδες να μην εναποτίθενται στο φυσικό αέριο, διότι υπάρχει πάντοτε το ενδεχόμενο αποτυχίας.

Μπορεί εν ολίγοις, η ύπαρξη του φυσικού αερίου να σημάνει και την απαρχή για επίλυση του Κυπριακού;

Βεβαίως και η ύπαρξη του φυσικού αερίου βοηθά στην προσπάθεια λύσης, όμως η μπάλα βρίσκεται στους Ελληνοκύπριους.

Γιατί το λέτε αυτό;

Ελπίζω να βοηθήσει θετικά στην εξεύρεση λύσης το φυσικό αέριο, να το επαναλάβω όμως ότι αν οι Ελληνοκύπριοι συνεχίσουν να θεωρούν ότι ανήκει μόνο σε αυτούς το φυσικό αέριο, τότε πιθανόν να δημιουργηθεί πρόβλημα στην περιοχή ευρύτερα, καθώς ενδεχομένως να θίγονται και συμφέροντα άλλων χωρών.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται κινητικότητα στο Κυπριακό. Υπάρχει ελπίδα ή οδεύουμε πάλι σε αδιέξοδο;

Σε ότι αφορά στις συνομιλίες, ελπίζω πραγματικά να βρεθεί λύση. Θα μιλήσουμε για όλα, για τα πάντα πρέπει να συνομιλήσουμε. Για να λυθεί το κυπριακό πρόβλημα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να έχουμε πολιτική βούληση. Εμείς είμαστε έτοιμοι, πως θα το χειριστούν οι Ελληνοκύπριοι θα το δούμε στην πορεία. Οι επαφές των δύο διαπραγματευτών φαίνεται να βρίσκονται σε καλό δρόμο. Ο χρόνος θα δείξει.

Δεχθήκατε πιέσεις για το κοινό ανακοινωθέν; Φαίνεται ότι ο διεθνής παράγοντας επιθυμεί λύση του Κυπριακού και προς την κατεύθυνση αυτή ασκεί και πιέσεις. Είναι όντως έτσι; Και αν ναι ποιοι οι κίνδυνοι;

Όντως έχουν ενδιαφερθεί τα ξένα κράτη, δεν έχουν πιέσει όμως. Εγώ είμαι ηγέτης ενός επικυρίαρχου λαού, έχω την αξιοπρέπεια και την πολιτική μου. Γνωρίζουμε ότι δεν είμαστε μόνο εμείς στον πλανήτη, όμως έχουμε και εμείς δικαιώματα στην Κύπρο. Θέλουμε λύση όμως αυτά τα πενήντα χρόνια, ότι ζήσαμε είναι πραγματικότητα και οι άλλοι που ενδιαφέρονται για να επιλύσουν το Κυπριακό, πρέπει να γνωρίζουν το παρελθόν. Γνωρίζουμε τη σημασία μιας λύσης του Κυπριακού στην περιοχή. Γνωρίζουμε ότι η λύση θα βοηθήσει στη "χαλάρωση" της περιοχής, προς συμφέρον της Ε.Ε, του Νάτο, της Τουρκίας και της Ελλάδας. Όλα θα τα βάλουμε στην ατζέντα και από εμάς εξαρτάται να κτίσουμε ένα καλό μέλλον και για τους δύο λαούς.

Είναι έτοιμος ο Ντερβίς Έρογλου να υπογράψει λύση του Κυπριακού και υπό ποιες προϋποθέσεις;

Εγώ είμαι έτοιμος να υπογράψω λύση του Κυπριακού, δεν θα υπογράψω όμως οποιαδήποτε λύση μου προσφέρουν.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, πιστεύετε, είναι έτοιμος, να υπογράψει τη λύση;

Η απάντηση ανήκει στον κύριο Αναστασιάδη. Δεν βρήκα ευκαιρία να συνομιλήσω ουσιαστικά μαζί του. Όταν θα διαπραγματευτώ με τον κύριο Αναστασιάδη θα καταλάβω αν θέλει πραγματικά λύση. Θέλω να είμαι αισιόδοξος, ελπίζω να έχει καταλάβει ο κ. Αναστασιάδης ότι θα υπάρξει πάρε - δώσε για να έχουμε λύση και ότι πρέπει να είναι λογικός για να φτάσουμε σε ένα καλό τέλος.

Στην περίπτωση που υπάρχει πρόσφορο έδαφος και οι συνομιλίες με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη προχωρήσουν ουσιαστικά, μιας και γίνεται αρκετό έργο από τους διαπραγματευτές, πότε εκτιμάτε ότι θα έχουμε δημοψηφίσματα στο νησί;

Το συντομότερο που εκτιμώ ότι θα μπορούμε να πάμε σε δημοψηφίσματα είναι σε τρεις με πέντε μήνες και εμείς είμαστε έτοιμοι για να το πράξουμε. Δεδομένου όμως ότι θα πάνε όλα καλά και βεβαίως να τονίσω ότι δεν εξαρτάται μόνο από μένα, ούτε και μπορώ να το λέω μόνο εγώ αυτό. Πρέπει και ο κ. Αναστασιάδης να είναι έτοιμος να το πράξει και αυτό θα το δείξει η πορεία των συνομιλιών.

Να τολμήσω να ρωτήσω, πότε εκτιμάτε ότι θα έχουμε λύση του Κυπριακού και σε ποια μορφή θα έρθει;

Δεν μπορώ να προβλέψω κάτι τέτοιο. Ειλικρινή μου ευχή όμως είναι ότι έχουμε υπογράψει στο Κοινό Ανακοινωθέν να το πράξουμε ώστε να φτάσουμε σε λύση το συντομότερο δυνατόν. Όσο πιο σύντομα τόσο το καλύτερο και για τις δύο πλευρές.

Source : http://showtime-cy.blogspot.com

-> ΚΑΝΤΕ LIKE  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<--- ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <---

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου