Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Εντός τριημέρου οι αποφάσεις για ανασχηματισμό

Το τριήμερο ταξίδι του Προέδρου Αναστασιάδη σε Βρυξέλλες και Δουβλίνο για την έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα είναι άκρως καθοριστικό και για τη χάραξη των επόμενων προεδρικών βημάτων για τις αναδομήσεις στο κυβερνητικό σχήμα.

Ο Πρόεδρος θα έχει την ευκαιρία, να αξιοποιήσει την παρουσία των στενότερων συνεργατών του, όπως του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, του υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Στυλιανίδη και του υφυπουργού παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνου Πετρίδη, για να ανταλλάξει απόψεις και να δρομολογήσει τα δικά του «θέλω» και «πρέπει» σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση της ομάδας των συνεργατών του στη νέα κυβέρνηση.

Όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, αφού ο Πρόεδρος επέλεξε σε αυτή τη φάση να μην ανοίξει τα χαρτιά του. Δεν έχει απαντήσει ακόμη στο δίλημμα κατά πόσο θα «κρατήσει» στην κυβέρνησή του τους/ή προερχόμενους από το ΔΗΚΟ υπουργούς. Κι αυτό έχει να κάμει με το κατά πόσο θέλει ή όχι να προχωρήσει σε ανοιχτή ρήξη με την ηγεσία του ΔΗΚΟ.

Σε αντίθεση με την Πινδάρου, που έχει πάρει ήδη θέση διαμηνύοντας ότι διατήρηση των τεσσάρων δηκοϊκών υπουργών σημαίνει «πόλεμος» με το ΔΗΚΟ και απώλεια της στήριξής του στη Βουλή, κυρίως σε ό,τι αφορά τα νομοσχέδια για την οικονομία.

Σε ό,τι αφορά αυτό το κομμάτι του παζλ των αναδομήσεων καταγράφεται η «αυτονόμηση» του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη που προχώρησε τελικά στην υποβολή της παραίτησής του από το ΔΗΚΟ αν και είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι επίκειτο κίνηση δυσφορίας και από τους τέσσερις δηκοϊκούς υπουργούς προς το κόμμα τους.

Η παραίτηση Λακκοτρύπη από το ΔΗΚΟ δημιουργεί νέα δεδομένα, αφού είναι μια κίνηση με πολλούς αποδέκτες. Πρώτος αποδέκτης ήταν ο Πρόεδρος που μπορεί να τον διατηρήσει στο υπουργείο, αφού έχει απαλλαγεί κομματικών εξαρτήσεων.

Δεύτερος, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, αφού ο υπουργός ένιωσε έντονα προσβεβλημένος με όσα άκουσε στην Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ.

Τρίτος αποδέκτης ο Μάριος Καρογιάν, ότι δεν μπορεί να τον «τσουβαλιάζει» στην ομάδα επιρροής του και τους δικούς του σχεδιασμούς. Η κίνηση Καρογιάν την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή με την αποχή που τήρησε για τον νόμο πλαίσιο για τις αποκρατικοποιήσεις, ανέτρεψε προβληματισμούς για τους δηκοϊκούς υπουργούς καθώς είναι γνωστό ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν διαγράφει την ηθική υποχρέωση έναντι συνεργατών του. Όπως επισημαίνουν συνεργάτες του όλα θα προσμετρηθούν την ώρα των αποφάσεων.

Στην Πινδάρου δεν φαίνεται να ευνοούν επιλογές από το γνωστό πολιτικό προσωπικό της πρώτης γραμμής ανεξαρτήτως χρώματος και ιδεολογίας. Γέρνουν την πλάστιγγα προς πρόσωπα άφθαρτα, ικανά να κάνουν τη διαφορά σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, που θα βελτιώσουν την εικόνα της κυβέρνησης. Από την άλλη διάκεινται θετικά σε ανακάτεμα της τράπουλας με μετακινήσεις υπουργών.

Σε ό,τι αφορά το αξίωμα του κυβερνητικού εκπροσώπου σε αυτό το στάδιο το σίγουρο είναι επαναδιορισμός του Χρήστου Στυλιανίδη. Αλλαγή σκυτάλης θα γίνει με την επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές του Μαΐου και νοουμένου ότι ο εκπρόσωπος θα εξασφαλίσει θέση στο συναγερμικό ψηφοδέλτιο μέσα από τις διαδικασίες του ΔΗΣΥ όπου μαζί με τους Λευτέρη Χριστοφόρου, Ανδρέα Πιτσιλλίδη και Σωτήρη Σαμψών διεκδικεί μια από τις δύο κενές θέσεις. Ο στενός συνεργάτης του Προέδρου πάει μετά Βρυξέλλες, για τη θέση του Επιτρόπου, από την ώρα που ξεκαθάρισε ότι ο Ιωάννης Κασουλίδης επέλεξε να μείνει δίπλα στον Πρόεδρο για τα δύσκολα που έπονται στο Κυπριακό.

Η προώθηση Στυλιανίδη έγινε μετά από επιμονή του προέδρου του ΔΗΣΥ που θέλησε κατ' αυτόν τον τρόπο δώσει επιλογή και στην αστική Λευκωσία που θεωρείται το πιο δύσκολο κομμάτι της συναγερμικής ψηφοφοριακής βάσης.


- Source : http://www.philenews.com

-> ΚΑΝΤΕ LIKE  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<--- ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <---

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου