Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

ΑΝΟΡΘΩΣΗ - Στα χέρια ενός αυστηρού «πατέρα»

Ήρεμος, προσιτός, μετρημένος σε κάθε του κίνηση. Ποτέ στα 17 χρόνια ποδοσφαιρικής του καριέρας δεν είχε την… τρέλα που κουβαλάνε οι πρωταγωνιστές του αθλήματος.

 Ο ίδιος θυμάται τον εαυτό του να ξεφεύγει από τα όρια μόλις μία φορά σε αγώνα της ΑΕΚ Αθηνών με τον Ολυμπιακό, και αιτία ήταν ο Πρέτραγκ Τζόρτζεβιτς, τον οποίο χαρακτήρισε είρωνα. Από παιδί μικρό ο Νίκος Κωστένογλου έμαθε να σέβεται και να εμπιστεύεται τα θεία και μέσα από τις θρησκευτικές αναζητήσεις του ερμηνεύει όσα συμβαίνουν γύρω του. Όπως λέει, μέσα από τις σελίδες της Αγίας Γραφής, και δη τις παραβολές του Ιησού, βρήκε την προσωπική γαλήνη και την ψυχική ηρεμία που πάντοτε προσπαθεί να μεταδώσει και στους ανθρώπους γύρω του. Ιδιαίτερα στον χώρο του ποδοσφαίρου, τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής.

«Ο Θεός είναι μεγάλος» συνηθίζει να λέει ο 43χρονος προπονητής της Ανόρθωσης, στον οποίο οι…παλιοσειρές στην ΑΕΚ κόλλησαν το προσωνύμιο «πάτερ» Κωστένογλου. Όντας προπονητής στις ακαδημίες της ΑΕΚ, η προσευχή στα αποδυτήρια πριν από κάθε αγώνα ήταν απαραίτητη για τα πιτσιρίκια, ενώ για αρκετό καιρό στους πάγκους δεν αποχωριζόταν το κομποσκοίνι που του είχε φέρει ένας φίλος του από το Άγιο Όρος.

Αξέχαστη ήταν η ατάκα του όταν ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του δικεφάλου: «Η ΑΕΚ είναι ιδέα και οι ιδέες δεν αποθνήσκουν», λόγια που ανέφερε και ο πρόεδρος της Ανόρθωσης, Χρίστος Πουλλαΐδης, προ ημερών για την ομάδα της Αμμοχώστου.

Λογιστής των αποδυτηρίων

Ο Νίκος Κωστένογλου ήταν ο πιο σεβάσμιος άνθρωπος των κιτρινόμαυρων αποδυτηρίων, όχι μόνο λόγω της πίστης του στον Θεό, αλλά και της ασύγκριτης μαθηματικής του ικανότητας. Στέλιος Μανωλάς, Ντέμης Νικολαΐδης και Τόνι Σαβέφσκι ήταν μερικές από τις ποδοσφαιρικές προσωπικότητες που δέσποζαν στα κιτρινόμαυρα αποδυτήρια. Ωστόσο, όταν έπρεπε να γίνουν οι πράξεις για τα πριμ, τα οφειλόμενα των εκάστοτε διοικήσεων, τις καταβολές των επιδομάτων ή των μισθών, όλοι έσπευδαν στον «πάτερ» Νικόλαο, όπως μας λέει ο ρεπόρτερ της ΑΕΚ Βαγγέλης Αρναούτογλου.

«Θρυλείται ότι όταν ο Μανωλάς είχε ανακοινώσει στα αποδυτήρια το πριμ Κυπέλλου του 1997, ο Κωστένογλου υπολόγισε τι ποσοστό αναλογεί στον καθένα με δεκαδική απόκλιση βάσει των λεπτών συμμετοχής του χωρίς να κρατά κομπιουτεράκι. Μάλιστα, σε δύσκολες οικονομικά εποχές για τον σύλλογο, ο Κωστένογλου είχε βοηθήσει τους απλήρωτους συμπαίκτες του να πάνε... ταμείο χάρη στην ικανότητά του να προβλέπει αποτελέσματα ευρωπαϊκών αγώνων, όντας στα τέλη του 1990 ένας από τους ελάχιστους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ που γνώριζαν καλά τη χρήση του Internet».

Το καψόνι του αιώνα

Οι αξίες και τα ιδανικά στη ζωή για τον Νίκο Κωστένογλου είναι το παν. Ως ποδοσφαιριστής ήταν πάντα πειθαρχημένος και προσαρμοσμένος στο σύνολο. Η προπονητική του καριέρα σημαδεύτηκε από μία απόφαση, η οποία ταρακούνησε τα νερά στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Στη δεύτερη θητεία του στον πάγκο της ΑΕΚ Αθηνών, διαπίστωσε χαλάρωση και κλίμα διάλυσης εντός και εκτός αποδυτηρίων. Μετά από μία ήττα στο Ηράκλειο από τον ΟΦΗ, ο Κωστένογλου στην απογευματινή προπόνηση της επόμενης μέρας τα έχωσε στους μικρούς: «Κάποιοι από εσάς δεν έχετε καταλάβει πού βρίσκεστε και κάποιοι από εσάς πρέπει να μάθουν να σκέφτονται διαφορετικά για την ΑΕΚ». Η απόφαση ήταν ότι πριν και μετά το τέλος των προπονήσεων οι νεαροί παίκτες θα γυαλίζουν τα παπούτσια των παλιών. Ο Κώστας Μανωλάς του Τραϊανού Δέλλα, ο Τσουκαλάς του Βάργκας, ο Μπέλεκ του Λυμπερόπουλου, ο Γκέντσογλου του Καφέ κτλ. Η πιο πάνω απόφαση από άλλους επικρούστηκε και από άλλους λογοκρίθηκε, το βέβαιο είναι πως έμεινε στην ιστορία, αν και εν τέλει δεν εφαρμόστηκε κατόπιν απόφασης των αρχηγών της ΑΕΚ.
Αλησμόνητη παραμένει επίσης η ατάκα του στα αποδυτήρια της ομάδας με το βλέμμα στον Ριβάλντο: «Όταν μπαίνει ο προπονητής στα αποδυτήρια, τα κορδόνια όλων σας πρέπει να είναι δεμένα».

Ο Νίκος Κωστένογλου αρέσκεται στη σκληρή δουλειά και στην προσωπική επαφή με τους παίκτες του. Η ένταση στις προπονήσεις είναι ιδιαίτερα ψηλή, ενώ ποντάρει στην ψυχολογία και συχνά επιλέγει να κουβεντιάζει με τον κάθε ποδοσφαιριστή ξεχωριστά για τον σκοπό αυτό. Δεν συμβιβάζεται με ποδοσφαιριστές που δεν έχουν όρεξη όσο ποιοτικοί και να είναι, ενώ λατρεύει όσους δουλεύουν με επαγγελματισμό.

Βάλνερ και αποτυχίες

Η γνωστή υπόθεση με την παράνομη συμμετοχή του ποδοσφαιριστή του Απόλλωνα Καλαμαριάς, Βάλνερ, εναντίον του Ολυμπιακού, στέρησε στις αίθουσες των δικαστηρίων από τον Νίκο Κωστένογλου το πρωτάθλημα της περιόδου 2007-08. Θα ήταν μεγάλο παράσημο για τον εκ Καβάλας προπονητή στην πρώτη του χρονιά στους πάγκους να οδηγήσει την ΑΕΚ στον τίτλο του πρωταθλητή για πρώτη φορά ύστερα από 14 χρόνια.

Ο Κωστένογλου ανέλαβε την ΑΕΚ τον Φεβρουάριο του 2008 αντικαθιστώντας τον Λορένσο Σέρα Φερέρ και αποχώρησε τον Μάιο. Τον Νοέμβριο του 2008 προσλήφθηκε στον Αστέρα Τρίπολης, απ’ όπου έφυγε νύκτα τον Απρίλιο του 2009. Τον Ιανουάριο του 2011 κλήθηκε να σώσει τη Λάρισα, εντούτοις δεν κατάφερε να αποτρέψει τον υποβιβασμό, ενώ αποτυχημένο ήταν και το δεύτερο πέρασμα του από τον πάγκο της ΑΕΚ, όπως και η παρουσία του στην Ξάνθη για μερικούς μήνες. Ποτέ δεν εργάστηκε σε ομάδα από την αρχή της σεζόν και ποτέ δεν έκανε περισσότερους από έξι μήνες, γεγονός που σαφέστατα και δεν είναι στα υπέρ του Νίκου Κωστένογλου, ο οποίος βρέθηκε προ των πυλών της Ανόρθωσης το 2011, όμως η διοίκηση της ΑΕΚ λίγο πριν έρθει στην Κύπρο για υπογραφές, τον έχρισε αντικαταστάτη του Μανόλο Χιμένεθ.

Source : www.24sports.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου