Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Πώς θα γίνει η χαλάρωση περιορισμών στις τράπεζες

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέϊσελμπλουμ, έδωσε και επίσημα το πράσινο φως για να ξεκινήσει ο επόμενος κύκλος χαλαρώσεων στον τραπεζικό τομέα της Κύπρου.

Κατά τη χθέσινη συνεδρίαση του οργάνου έγινε μια πρώτη συζήτηση επί της τρίτης αξιολόγησης του Κυπριακού Προγράμματος Προσαρμογής. 

Πέρα από την ικανοποίηση για την πορεία των δημόσιων οικονομικών, εκφράστηκε και ικανοποίηση για την πορεία σταθεροποίησης του τραπεζικού τομέα με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να δίνουν το πράσινο φως για να ξεκινήσει η δεύτερη φάση των χαλαρώσεων στην κίνηση κεφαλαίων.

Τι θα γίνει
To δεύτερο στάδιο χαλάρωσης των περιορισμών, με βάση τον οδικό χάρτη του υπουργείου Οικονομικών, έχει ως στόχο την αυξημένη πρόσβαση σε κεφάλαια και την αποκατάσταση της ελεύθερης μεταφοράς χρημάτων στο Κυπριακό τραπεζικό σύστημα και θα αφορούν

1ον Κατάργηση των περιοριστικών μέτρων αναφορικά με τις καταθέσεις προθεσμίας.

2ον Κατάργηση του υφιστάμενου ορίου αναφορικά με τη μεταφορά χρημάτων εντός της Δημοκρατίας, ανεξαρτήτως σκοπού (σήμερα ισχύει €15.000 μηνιαίως ανά φυσικό πρόσωπο και €75.000 μηνιαίως ανά νομικό πρόσωπο).

Τα ορόσημα του δεύτερου σταδίου της δεύτερης φάσης αφορούσαν:

-Εκταμίευση των χρημάτων από το πρόγραμμα στήριξης για την ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού.

-Υποβολή του σχεδίου αναδιάρθρωσης του Συνεργατισμού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

-Ανακεφαλαιοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας.

- Έγκριση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Κύπρου από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του την Κυριακή στην Καθημερινή προανήγγειλε τη χαλάρωση.

"Μπορούμε να περιμένουμε σταδιακή χαλάρωση, μέχρι και την πλήρη άρση των εσωτερικών περιοριστών μέτρων μέσα τους επόμενους λίγους μήνες. Θα ξεκινήσουμε την προσεχή Παρασκευή, που λήγει το ισχύον Διάταγμα. Το νέο Διάταγμα θα περιλαμβάνει χαλαρώσεις. Εισερχόμαστε σε μια περίοδο χαλαρώσεων που δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια. Αλλά ξεκινούμε, εισερχόμαστε στην καθοριστική περίοδο των χαλαρώσεων", ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Το επόμενο στάδιο, που οδηγεί σε πλήρη άρση των περιορισμών, προϋποθέτει την ολοκλήρωση των συγχωνεύσεων στο Συνεργατισμό και τη διαπίστωση απτής προόδου στην υλοποίηση του πλάνου αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Κύπρου.


Source : www.kathimerini.com.cy

-> ΚΑΝΤΕ LIKE  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<--- ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <--

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου