Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

ΟΜΟΝΟΙΑ - Φιάσκο που έπληξε την Ομόνοια

Το φιάσκο Μιγκέλ Άνχελ Λοτίνα έπληξε πολύ το γόητρο της Ομόνοιας. Η απόλυση του Ισπανού προπονητή μετά από 37 μέρες παρουσίας του στο «τριφύλλι», αν και επιβεβλημένη, εντούτοις φανερώνει τη γύμνια που υπάρχει στην ομάδα σε ό,τι αφορά τις επιλογές που γίνονται και τις διαδικασίας που ακολουθούνται.

Ο ερασιτεχνισμός στην Ομόνοια είναι ο κυριότερος λόγος πίσω από τα προβλήματα που μαστίζουν σήμερα το σωματείο. Δεν νοείται μία ομάδα που έχει τη μεγαλύτερη υποστήριξη στη χώρα, που έχει τζίρο αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, που διεκδικεί τίτλους κάθε χρόνο και είσοδο σε ευρωπαϊκούς Ομίλους, να πέφτει σε σοβαρά λάθη όπως αυτό με τον Λοτίνα.

Ο τρόπος που προσλήφθηκε ο Μιγκέλ Άνχελ Λοτίνα και η λανθασμένη (όπως αποδείχτηκε εν τέλει) απόλυση του Τόνι Σαβέφσκι, φανερώνουν την λανθασμένη νοοτροπία που υπάρχει σήμερα στο σωματείο. Η ανάγκη για άμεσες διοικητικές αλλαγές φαίνεται πως είναι επιβεβλημένη.

Έτσι ήρθε ο Λοτίνα
Το φιάσκο Λοτίνα γράφτηκε ήδη στην ιστορία της Ομόνοιας. Ο Ισπανός προπονητής αποδείχτηκε ο χειρότερος προπονητής που πέρασε από τους πράσινους. Στο κείμενο της 5ης Ιανουαρίου στην Καθημερινή με τίτλο «ο αμφιλεγόμενος Μιγκέλ Άνχελ Λοτίνα» κάναμε αναφορά μεταξύ άλλων και στα αρνητικά που του προσάπτουν στην Ισπανία, στοιχεία που προφανώς δεν έλαβαν υπόψη τους ή δεν γνώριζαν στην Ομόνοια, όταν αποφάσισαν να τον προσλάβουν.

Με την απόλυση Σαβέφσκι, συστάθηκε μία επιτροπή από μέλη του Δ.Σ. με σκοπό να βρει τον νέο προπονητή της Ομόνοιας. Αν και βρισκόμασταν στη μέση της χρονιάς και η ομάδα είχε ανάγκη από άτομο που να γνώριζε τι εστί «Ηλίας Πούλλος», εντούτοις η προτεραιότητα του Δ.Σ. της Ομόνοιας έπεσε σε ξένο τεχνικό, που όπως αποδείχτηκε, ήταν λανθασμένη επιλογή, αφού δεν θα γνώριζε σχεδόν τίποτα για το κυπριακό ποδόσφαιρο.

Ο Λοτίνα προτάθηκε στην Ομόνοια από τον μάνατζερ Κώστα Χριστοδούλου «Καραβίδα». Με το όνομα του προπονητή στο τραπέζι, οι διοικούντες συναντήθηκε μαζί με τον Άλεξ Κάσερες, που διατηρεί άκρες με την Ισπανία. Ο Ουρουγουανός επικοινώνησε με τον Ερνέστο Βαλβέρδε (με τον οποίο συνεργάστηκαν στον Ολυμπιακό Πειραιώς) και σε ανοικτή ακρόαση τηλεφωνικά ο Βάσκος τους είπε καλά λόγια για τον Λοτίνα.

Χωρίς περαιτέρω έρευνα (αρκετοί δημοσιογράφοι ακολούθως έκαναν έρευνα, ανακαλύπτοντας πολλά αρνητικά για τον Λοτίνα), προχώρησε η συμφωνία με τον προπονητή. Χαρακτηριστικό είναι πως έναν περίπου χρόνο προηγουμένως απολύθηκε ο Νεόφυτος Λάρκου επειδή μεταξύ άλλων «έπαιζε αμυντικά», αλλά προσλήφθηκε ο Λοτίνα που είναι γνωστός για το φουλ αμυντικό του παιχνίδι.

Η συμφωνία με τον Λοτίνα περιλάμβανε περίπου 18.000 ευρώ (μικτά) μηνιαίες απολαβές, ενώ με άλλες 4.000 ευρώ μηνιαίως αμειβόταν ο βοηθός του Κίκε Αλόνσο.

Γι’ αυτό απέτυχε

Ο Μιγκέλ Άνχελ Λοτίνα ήταν ουσιαστικά καταδικασμένος από την αρχή. Οι αρνητικές αναφορές (αν και δεν ήταν ιδιαίτερα επικριτικές) από τον Τύπο, σε συνάρτηση με την απουσία μιας περιόδου χάριτος, έφεραν τον Λοτίνα από το ξεκίνημα κάτω από μεγάλη πίεση. Και σε συνάρτηση με την αρνητική δουλειά που παρουσίασε, η απόλυσή του μετά από 37 μέρες δεν αποτέλεσε έκπληξη.

Το πρώτο λάθος ήταν η έλλειψη περιόδου χάριτος, που αποτελεί ευθύνη της διοίκησης. Η απόλυση του Τόνι Σαβέφσκι ήταν μία αμφιλεγόμενη κίνηση και έτσι έπρεπε ο διάδοχος να απολάμβανε μία προσωρινή ασυλία για να μπορέσει να δουλέψει με ηρεμία (έστω και για μερικές εβδομάδες). Αυτό όμως δεν συνέβη με τον Λοτίνα.

Ο τρόπος που αντιλαμβανόταν τον τόπο όπου εργαζόταν ήρθε μπούμερανγκ στον Λοτίνα. Μόλις πάτησε το πόδι του στο αεροδρόμιο Λάρνακας μίλησε για πρωτάθλημα, ένα επικοινωνιακό φάουλ που έφερε επιπλέον πίεση, τη στιγμή που η φετινή Ομόνοια δεν ήταν σε θέση να διεκδικήσει τον τίτλο, για διάφορους λόγους. Κάποιες δηλώσεις του που ακολούθησαν επίσης δυσχέραιναν τη θέση του. «Η καλή αμυντική παρουσία» σε παιχνίδια που δεν κέρδισε, η «ικανοποίησή» του μετά την ισοπαλία με τον Άρη, ο «αέρας που φυσούσε» στο ΓΣΖ στο ματς με την ΑΕΚ, «ο λίγος χρόνος καθυστέρησης» στο ίδιο ματς τη στιγμή που στα τελευταία πέντε λεπτά οι Λαρνακείς έπαιζαν χωρίς τερματοφύλακα (είχε τραυματιστεί), αλλά σουτ δεν έγιναν από την Ομόνοια, ήταν κάποιες ατάκες που προκάλεσαν δυσφορία προς το πρόσωπό του.

Ο κυριότερος, όμως, λόγος της αποτυχίας του Μιγκέλ Άνχελ Λοτίνα ήταν το αγωνιστικό. Στα επτά επίσημα παιχνίδια που ο Ισπανός ήταν στον πάγκο, η Ομόνοια πέτυχε δύο νίκες (1-0 τον Άρη στο κύπελλο και 5-0 την Αλκή στο πρωτάθλημα), έφερε τρεις ισοπαλίες (1-1 με Άρη κύπελλο, 0-0 με ΑΕΚ και 0-0 με Δόξα στο πρωτάθλημα) και δέχτηκε δύο ήττες (4-2 από Απόλλωνα και 3-1 από ΑΕΛ στο πρωτάθλημα).

Τα πειράματα εκνεύρισαν άπαντες και βοήθησαν έτσι ώστε η Ομόνοια να θυμίζει μικρομεσαία ομάδα του κυπριακού πρωταθλήματος. Μερικά από τα «μαργαριτάρια» του Λοτίνα: Η επιμονή στον μέτριο Χοσέ και η τοποθέτησή του, μάλιστα, αριστερά στην άμυνα σε ένα ματς. Η χρησιμοποίηση του Μαργκάσα ως δεξί χαφ. Του Αλαμπί ως δεξιού μπακ. Ο Αντράντε στα χαφ, τη στιγμή που οι στόπερ έκαναν το ένα λάθος μετά το άλλο. Η απουσία παιχνιδιού από τα άκρα με τους παίκτες να μην δείχνουν να έχουν ξεκάθαρους ρόλους στο γήπεδο.

Όπως και να ’χει, η σελίδα Μιγκέλ Άνχελ Λοτίνα έκλεισε και στην Ομόνοια βλέπουν τη συνέχεια. Αν θα είναι με περισσότερη επαγγελματικότητα, ο χρόνος θα δείξει.

Η πιο γρήγορη απόλυση

Ο Μιγκέλ Άνχελ Λοτίνα είναι πλέον κάτοχος ενός καθόλου τιμητικού ομονοιάτικου ρεκόρ. Ο Ισπανός άντεξε το λιγότερο χρονικό διάστημα στον πάγκο της Ομόνοιας πριν απολυθεί. Συγκεκριμένα, η παραμονή του Λοτίνα στο «τριφύλλι» διήρκεσε 37 μέρες. Η πρόσληψή του ανακοινώθηκε την Πρωτοχρονιά του 2014 και στις 6 Φεβρουαρίου 2014 το Δ.Σ. της Ομόνοιας αποφάσισε τη λύση της συνεργασίας μαζί του, μετά από μία σειρά κάκιστων εμφανίσεων της ομάδας.

Ο Λοτίνα, πάντως, δεν είναι ο κάτοχος της μικρότερης θητείας στον πάγκο της Ομόνοιας. Αυτός είναι ο Άρι Χααν, που εργάστηκε στο «Ηλίας Πούλλος» μεταξύ 14 και 30 Νοεμβρίου 2000. Ο Ολλανδός έφυγε όμως από μόνος του, αφού δέχθηκε δελεαστική πρόταση από την Αούστρια Βιέννης. Μάλιστα πριν φύγει έχρισε και τον διάδοχό του, που ήταν ο Χενκ Χάουαρντ.

Πριν από τον Λοτίνα, τη μικρότερη θητεία είχε ο Ντούσαν Γκάλις που ξεκίνησε τη σεζόν 1999 στον πάγκο της ομάδας, όμως απολύθηκε μετά από τρία ματς πρωταθλήματος, ενώ προηγουμένως κοούτσαρε την ομάδα στα ευρωπαϊκά με τη Γιουβέντους.
Μικρή θητεία είχε και ο Ασπαρούχ Νικοντίμοφ, ο οποίος ανέλαβε στην αρχή της σεζόν 2000-01 αλλά μετά από πέντε ματς απολύθηκε στα μέσα Οκτωβρίου του 2000.

Για ιστορικούς σκοπούς, να αναφέρουμε ότι μέχρι το 1991-92 η Ομόνοια ήταν η μοναδική ομάδα στην Κύπρο που δεν είχε απολύσει ποτέ προπονητή στη μέση της σεζόν. Ο Βραζιλιάνος Γκρατσιάνο Ζακαρέ είχε την… τιμή να είναι ο πρώτος που εκδιώχθηκε στα μέσα της χρονιάς.

-> ΚΑΝΤΕ LIKE  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<--- ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <---

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΙΚ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΒΔΟΜΑΔΑ  Ε Δ Ω

Source : www.24sports.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου