Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Δεκάδες νεκροί στην Υεμένη το τελευταίο δίμηνο

Τουλάχιστον 210 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις που σημειώνονται εδώ και δύο μήνες μεταξύ μουσουλμάνων σιιτών Χούθι και υπερσυντηρητικών σουνιτών σαλαφιστών στη βόρεια Υεμένη, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος των σαλαφιστών.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν στις 30 Οκτωβρίου όταν οι αντάρτες Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν μεγάλο τμήμα της επαρχίας Σαάντα στη βόρεια Υεμένη, κατηγόρησαν τους σαλαφιστές στην πόλη Ντάματζ ότι στρατολογούν χιλιάδες ξένους μαχητές για να προετοιμάσουν μια επίθεση εναντίον τους.

Οι σαλαφιστές από την πλευρά τους απάντησαν ότι οι ξένοι είναι σπουδαστές που θέλουν να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους για το Ισλάμ πηγαίνοντας στο ιεροδιδασκαλείο της πόλης Νταρ αλ Χάντιθ.

Ο εκπρόσωπος των σαλαφιστών Σιρούρ αλ Ουάντι δήλωσε ότι ο απολογισμός των νεκρών μεταξύ των σαλαφιστών ανέρχεται σε 210 και των τραυματιών σε 620, ενώ ο εκπρόσωπος των Χούθι, Aλι αλ Μπαχίτι, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για απώλειες στην δική τους πλευρά.

Η αντιπαλότητα αυτή μεταξύ σαλαφιστών και Χούθι στην Ντάματζ έχει επισκιάσει τις προσπάθειες συμφιλίωσης που γίνονται στην Υεμένη, η οποία συνορεύει με την πετρελαιοεξαγωγό Σαουδική Αραβία και αποτελεί καταφύγιο μιας από τις πιο ενεργές πτέρυγες της αλ Κάιντα.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές στην Σαάντα και στις γειτονικές επαρχίες σταμάτησαν μετά την εφαρμογή το Σάββατο μιας εκεχειρίας. Προηγούμενες συμφωνίες για εκεχειρία είχαν καταλήξει σε αποτυχία.

Ωστόσο σε αυτήν οι σαλαφιστές συμφωνούν να εγκαταλείψουν την Ντάματζ και να μεταφερθούν στην πόλη Χαντίντα, ενώ προβλέπεται επίσης πως οι ξένοι σπουδαστές θα επιστρέψουν στις χώρες τους, σύμφωνα με κείμενο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, αντίγραφο του οποίου εξασφάλισε το Ρόιτερς.

Σύμφωνα και πάλι με την συμφωνία αυτή, ο Γεχία αλ Χαγκούρι, ο ηγέτης των σαλαφιστών, ο οποίος την υπέγραψε, έχει διορία τεσσάρων ημερών για να εγκαταλείψει την πόλη μαζί με τους υποστηρικτές του.


---> ΚΑΝΤΕ LIKE  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<---

Source :  http://www.sigmalive.com




0 comments:

Δημοσίευση σχολίου