Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Πέφτουν κεφάλια στις φυλακές με οδηγίες του Προέδρου

Ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί είναι οι Κεντρικές Φυλακές μετά και τη χθεσινή τέταρτη κατά σειρά αυτοκτονία κατάδικου σε μερικούς μήνες και την αποκάλυψη ομαδικού βιασμού νεαρού με την ανοχή δεσμοφυλάκων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», δεσμοφύλακες φέρονται να «τα έκαναν πλακάκια» με κατάδικους, κυρίως βαρυποινίτες, με στόχο να προκαλέσουν χάος στις Φυλακές, επιτυγχάνοντας έτσι το «φάγωμα» του αναπληρωτή διευθυντή Γιώργου Τρυφωνίδη.

Η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο της Διεύθυνσης, με αποτέλεσμα κατάδικοι -με τις ευλογίες δεσμοφυλάκων- να έχουν περάσει υπό τον έλεγχό τους ένα μέρος της φυλακής. Η χθεσινή αυτοκτονία Ιρανού ξεσήκωσε τους 200 περίπου συγκρατούμενούς του που πετούσαν αντικείμενα, ενώ επιτέθηκαν φραστικά στον κ. Τρυφωνίδη. Στις Κεντρικές Φυλακές έσπευσε αμέσως η ΜΜΑΔ, η οποία αποκατέστησε την τάξη.

Eξοργισμένος με την κατάσταση στις Φυλακές δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος επισκέφθηκε χθες στο Νοσοκομείο Λευκωσίας τον νεαρό Ρουμάνο, θύμα του ομαδικού βιασμού. Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε σε δέσμη μέτρων που θα ληφθούν και τόνισε ότι τις επόμενες ημέρες «όλοι θα συνειδητοποιήσουν την επιβολή του νόμου».

Στο πλαίσιο της δρομολογούμενης κάθαρσης στις Φυλακές, το Υπουργείο Δικαιοσύνης αναμένεται να ζητήσει σήμερα από την ΕΔΥ τη διαθεσιμότητα επτά δεσμοφυλάκων αναφορικά με τον ομαδικό βιασμό του 22χρονου Ρουμάνου και την προχθεσινή απόπειρα αυτοκτονίας 19χρονου Πόντιου.

Οι δύο δεσοφύλακες βρίσκονταν στην πτέρυγα 9, όπου 19χρονος Ελληνοπόντιος αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει. Ο τρίτος είναι αξιωματικός, ο οποίος ήταν υπεύθυνος στην πτέρυγα όπου κρατείτο νεαρός Ρουμάνος που έπεσε θύμα βιασμών.

Οι άλλοι τέσσερις εκτελούσαν καθήκοντα στις 3 Ιανουαρίου, όταν ο Ρουμάνος είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά από συγκρατούμενούς του, στα μπάνια των φυλακών.

Οι διαθεσιμότητες αναμένεται να αυξηθούν μετά και τη χθεσινή αυτοκτονία.
Επί τάπητος το θέμα σε Βουλή και συνάντηση Αναστασιάδη - Ι.Νικολάου

Τα πρόσφατα γεγονότα στις Κεντρικές Φυλακές τίθενται σήμερα κάτω από το μικροσκόπιο της Βουλής.

Την κατάσταση στις Κεντρικές Φυλακές θα συζητήσουν επίσης σε συνάντηση στις 12:15 το μεσημέρι, στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου.

Ανακατατάξεις στις Φυλακές
Στο πλαίσιο των μέτρων για τερματισμό των θλιβερών επεισοδίων στις Κεντρικές Φυλακές, άρχισε από χθες βράδυ η μετακίνηση κρατουμένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ισοβήτες και βαρυποινήτες μετακινούνται σε δύο μόνο πτέρυγες και δεν θα έρχονται σε επαφή με τους υπόλοιπους κρατούμενους.

Θα γίνει ακόμη διαχωρισμός των φυλακισμένων, αναλόγως της σοβαρότητας του αδικήματος που διέπραξαν, του ύψους της ποινής τους και της ηλικίας τους.

Επίσης συνεχής θα είναι η παρουσία δυνάμεων της ΜΜΑΔ και του αντιτρομοκρατικού ουλαμού για έλεγχο δεσμοφυλάκων και κρατουμένων.

Σημεία και τέρατα αποκαλύπτει η Επίτροπος Διοικήσεως
Η Επίτροπος Διοικήσεως, Ελίζα Σαββίδου, έκανε λόγο για «καπετανάτα» στις Κεντρικές Φυλακές. Σε πρωινές της δηλώσεις, η κ. Σαββίδου ανέφερε ότι δεν υπάρχει ομοιόμορφη πολιτική και ότι ο κάθε αξιωματικός κάνει τα δικά του.

Ανέφερε ότι τα διαχρονικά προβλήματα τα οποία είχε επισημάνει προ καιρού, δεν αντιμετωπίσθηκαν και συγκαλύφθηκαν.

Τα σημερινά φαινόμενα, είπε, είναι αποτέλεσμα της ανοχής σε σειρά σοβαρών καταστάσεων, οπως η αναχρονιστικοί αποικιοκρατικοί κανονισμοί. Σημείωσε ότι οι κανονισμοί αυτοί παρερμηνεύονται και εφαρμόζονται λανθασμένα.

Τόνισε επίσης ότι πρέπει να διασαφηνιστεί ο ρόλος των δεσμοφυλάκων, δηλαδή αν είναι η τήρηση της εύρυθμης λειτουργίας των φυλακών ή να κάνουν τη ζωή των κρατουμένων κόλαση.

«Αρχίζω να πιστεύω ότι είναι το δεύτερο», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Σαββίδου.

---> ΚΑΝΤΕ LIKE  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<---


- Source : http://www.philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου