Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Σοκ:35 απόπειρες αυτοκτονίας στις Κεντρικές Φυλακές στη διάρκεια του 2012

Οι περισσότερες απόπειρες αυτοκτονίας, σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, δεν έχουν καταγραφεί! 

Ο Ιωνάς Νικολάου εξέφρασε την ετοιμότητα της κυβέρνησης για τη λήψη δραστικών μέτρων στις Κεντρικές Φυλακές.

Με ξεκάθαρο τρόπο ο Υπουργός Δικαιοσύνης, παραδέχθηκε ότι υπάρχει θέμα Διεύθυνσης στις Κεντρικές Φυλακές και αποκάλυψε ότι στη διάρκεια του 2012 έγιναν 35 απόπειρες αυτοκτονίας, εκ των οποίων οι περισσότερες δεν έχουν καταγραφεί.

Κληθείς στην επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής να ενημερώσει για τα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα και άφησαν άναυδη την κοινή γνώμη, στις φυλακές, ο Ιωνάς Νικολάου, έκανε λόγο για σαθρό σύστημα που συντηρείτο για χρόνια και επιδεινώθηκε.

Την ίδια ώρα, εξέφρασε την ετοιμότητά του να προχωρήσει με δραστικά μέτρα, τόσο για το θέμα των αυτοκτονιών αλλά και για ζητήματα διαφθοράς και απειθαρχίας, με στόχο την πρόληψη αλλά και την αποτροπή στο μέλλον παρόμοιων φαινομένων.

Τα όσα αποκάλυψε και αφορούν υποθέσεις διαφθοράς στις φυλακές, προκαλούν οργή εξαιτίας της χρόνιας ανοχής που επιδεικνύεται από τις εκάστοτε Διευθύνσεις των Κεντρικών Φυλακών. Ο κ. Νικολάου, αναφέρθηκε στην κατοχή κινητών τηλεφώνων που ακριβοπληρώνουν οι κρατούμενοι, σε βιασμούς, αλλά και αυτοτραυματισμούς που γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια, φαινόμενα τα οποία δεν έχουν παταχθεί με τη λήψη μέτρων.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης αποκάλυψε ότι βρέθηκε αίτηση του Ρουμάνου που έχει κακοποιηθεί στις φυλακές, κατά την οποία ζητούσε να αλλάξει πτέρυγα. Είναι ξεκάθαρο τόνισε, ότι υπήρξαν περιπτώσεις συγκάλυψης.

Ήδη από χθες λαμβάνονται μέτρα είπε ο υπουργός με τις μετακινήσεις κρατουμένων για τους οποίους δεν υπήρχε σωστός διαχωρισμός. Ισοβίτες και βαρυποινίτες είπε, βρίσκονταν στο ίδιο κελί με κατάδικους για ελαφρά αδικήματα, υπάρχουν είπε κατεστημένα που δημιουργούνται μεταξύ τους και πρέπει να σπάσουν.

Κάποτε, ανέφερε κάποιοι μιλούσαν για νονούς στις φυλακές και άλλοι τους διέψευδαν, κρατούμενοι επιχειρούσαν να επιβάλουν τους δικούς τους κανόνες και αρμόδιοι έλεγαν ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Όχι μόνο δε γινόταν διαχείριση των προβλημάτων αλλά δεν αναγνώριζε κανείς ότι υπήρχε το πρόβλημα.

Χρειάζεται τομές το σωφρονιστικό ίδρυμα τόνισε ο Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος αναφέρθηκε σε ανυπέρβλητα προβλήματα λόγω υπερπληθυσμού, αλλά και πρωτοφανείς τρόπους πειθαρχίας των κρατουμένων, από το ίδιο το ίδρυμα, όπως αποστέρηση ειδών υγιεινής για καθαριότητα προσωπική αλλά και του χώρου διαβίωσης τους, στέρηση κλιματισμού αλλά και θέρμανσης για αρκετούς μήνες ως μέτρο πειθαρχίας, ακόμη και στέρηση φαγητού με ελάχιστες ποσότητες, μέτρα τα οποία πολλαπλασίαζαν την πίεση που ασκείτο στους κρατουμένους.

Ο Yπουργός Δικαιοσύνης βρίσκεται από τις 12 και 30 με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώπιον του οποίου θέτει 35 νέα μέτρα για αντιμετώπιση της κατάστασης στις κεντρικές φυλακές.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί στην κοινοβουλευτική επιτροπή Νομικών την ερχόμενη Τετάρτη το πρωί, κατά την οποία έχει κληθεί να παραστεί ο αναπληρωτής διευθυντής των φυλακών Γιωργος Τρυφωνίδης.

---> ΚΑΝΤΕ LIKE  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<---


Source : www. newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου