Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Ασφυκτικό πρέσινγκ Προεδρικού στον Δημητριάδη για παραίτηση

Έντονο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία εικοσιτετράωρα στον πολύμηνο πόλεμο μεταξύ κυβέρνησης και Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και οι αποφάσεις των αμέσως επόμενων ημερών, ίσως και ωρών, θα καθορίσουν την παραμονή ή όχι του Πανίκου Δημητριάδη στο πηδάλιο της Κεντρικής Τράπεζας.

Την περασμένη βδομάδα η Γενική Εισαγγελία ενημέρωσε το Προεδρικό ότι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν στοιχεία για ποινική δίωξη του κ. Δημητριάδη για το αδίκημα της πλαστογραφίας στο επίμαχο έγγραφο ανάθεσης εργασίας στην Alvarez & Marsal για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας, την οποία έφερε στο φως σήμερα η εφημερίδα «Αλήθεια» ελήφθη την περασμένη βδομάδα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε αμέσως μετά την επιστροφή του από το Λονδίνο. Ωστόσο, ακόμη και στη Νομική Υπηρεσία εκφράζονται επιφυλάξεις για τη στοιχειοθέτηση υπόθεσης εναντίον του κ. Δημητριάδη.

Το Προεδρικό δεν επιθυμούσε διαρροή της πληροφορίας φοβούμενο ένα νέο κύκλο αντιπαράθεσης παραμονές μάλιστα της άφιξης της Τρόικας. Ωστόσο, με τη δημοσιοποίηση της πληροφορίας είναι προφανές προσβλέπει στην άσκηση πίεσης στον Πανίκο Δημητριάδη να παραιτηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το Προεδρικό θα καταβάλει νέα προσπάθεια για εξεύρεση «κοινά αποδεκτής λύσης», δηλαδή, την εθελούσια παραίτηση του Πανίκου Δημητριάδη.

Στο παρελθόν οι δύο πλευρές είχαν σχεδόν καταλήξει σε συμφωνία για «βελούδινο διαζύγιο», η οποία ανατράπηκε την υστάτη, με τις πληροφορίες από πλευράς προεδρικού να υποστηρίζουν ότι η διαφωνία ήταν στο ύψος της αποζημίωσης.

Το σενάριο της παραίτησης χωρίς άσκηση δίωξης είναι το πλέον ευνοϊκό για το Προεδρικό, ώστε να μπορέσει να πληρώσει τη θέση του κ. Δημητριάδη χωρίς νομική αντιπαράθεση με αβέβαια έκβαση.

Σε περίπτωση που ο κ. Δημητριάδης υποχρεωθεί σε παραίτηση λόγω της δίωξής του αλλά μελλοντικά δικαιωθεί από το δικαστήριο, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί ένα καίριο πλήγμα, τόσο εντός Κύπρου αλλά και διεθνώς, λόγω των γνωστών αντιδράσεων της ΕΚΤ και γενικότερα της Ευρώπης, στον πόλεμο αντιπαράθεσης μεταξύ Προεδρικού και Π. Δημητριάδη.

Ο Π. Δημητριάδης έχει ενημερωθεί για το δημοσίευμα και αναμένεται ότι θα υπάρξει αντίδραση. Πάντως μέχρι και την περασμένη βδομάδα διαβεβαίωνε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί.

Αν Κυβ. Εκπρόσωπος: Αρμόδιος ο Γ. Εισαγγελεάς για άσκηση δίωξης
Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας είναι ο μόνος αρμόδιος για να ασκήσει δίωξη εναντίον οποιουδήποτε προσώπου για το οποίο διερευνώνται εις βάρος του οποιαδήποτε αδικήματα, ανέφερε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα της εφημερίδας «Αλήθεια» για το θέμα Δημητριάδη - Προεδρικού, ο Αναπληρωτής ΚΕ δήλωσε ότι δεν γνωρίζει κατά πόσον ο ΓΕ ενημέρωσε τον Πρόεδρο για το θέμα αυτό, και πρόσθεσε:

«Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας είναι ο μόνος κατά το σύνταγμα αρμόδιος, εάν κρίνει ότι στοιχειοθετείται το οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα, να ασκήσει δίωξη ή όχι εναντίον οποιουδήποτε προσώπου για το οποίο διερευνώνται εις βάρος του οποιαδήποτε αδικήματα. Αυτή είναι η θέση της Κυβέρνησης και δεν έχει πέραν τούτου να πει οτιδήποτε άλλο», κατέληξε.

---> ΚΑΝΤΕ LIKE  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<---

Source : www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου