Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Γιώργος Λιλλήκας: Η πολιτική των υποχωρήσεων στο Κυπριακό έχει χρεοκοπήσει

Ομιλία απηύθυνε ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Πορεία αγάπης Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’», στην Παναγιά της Πάφου.

Αναφερόμενος στον Μακάριο ο κ. Λιλλήκας τόνισε πως όταν κάποιοι παρότρυναν τον Εθνάρχη Μακάριο να πολιτευτεί στην Ελλάδα, με το επιχείρημα ότι από μια μεγαλύτερη χώρα μπορεί να βοηθήσει περισσότερο την μικρή Κύπρο, εκείνος απάντησε: «Το μεγαλείο ενός έργου δεν εξαρτάται από το μέγεθος της σκηνής».

«Η εμμονή του σε αρχές και αξίες», πρόσθεσε, «η αγωνιστικότητα και το πάθος του για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία, τον έκαναν σύμβολο αγώνα όχι μόνο για τον ελληνισμό ολόκληρο αλλά για όλους τους λαούς που πολεμούσαν την αποικιοκρατία και αναζητούσαν το δρόμο για την Εθνική τους ανεξαρτησία».

Επιχειρώντας να λύσει το Κυπριακό σε γρήγορο χρόνο, ανέφερε ο πρόεδρος της Συμμαχίας, έκανε τον ιστορικό συμβιβασμό για τη Διπεριφερειακή Ομοσπονδία. «Όταν, όμως, διαπίστωσε πως αυτό που η Τουρκία επεδίωκε ήταν την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη δημιουργία ενός συνομοσπονδιακού μορφώματος που θα μετέτρεπε την Κύπρο σε προτεκτοράτο της Τουρκίας, άρχισε να προετοιμάζεται για ένα μακροχρόνιο αγώνα.

Όταν ο Μακάριος κλήθηκε να επιλέξει μεταξύ μιας λύσης που θα υποθήκευε το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού και τον αγώνα, επέλεξε τον αγώνα, γιατί δεν μπορούσε να διανοηθεί άλλη λύση από αυτή που οδηγεί στην ελευθερία και ανατροπή των κατοχικών δεδομένων», συμπλήρωσε.

Ο κ. Λιλλήκας τόνισε την ανάγκη για συνέχιση των αγώνων και προσήλωση στα οράματα του Μακάριου. «Αντικειμενικά εκτιμώντας την πολιτική μας», τόνισε, «οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι μέσα από τις διαχρονικές μας υποχωρήσεις έχουμε ξεπεράσει τα όρια ασφαλείας για τον Κυπριακό Ελληνισμό. Η πολιτική των μονομερών υποχωρήσεων και του εξευμενισμού της Τουρκίας, έχει χρεοκοπήσει αφού όχι μόνο δεν έκαμψε την τουρκική αδιαλλαξία αλλά αντίθετα την εκτρέφει».

Πρέπει να χαράξουμε μια νέα διεκδικητική πολιτική, επισήμανε ο κ Λιλλήκας, «να προσδώσουμε ξανά στο Κυπριακό, τον πραγματικό του χαρακτήρα, ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Να προσδώσουμε στον αγώνα μας, το ορθό του περιεχόμενο ως αντικατοχικού, απελευθερωτικού αγώνα».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα ξένα κέντρα αποφάσεων που πολέμησαν τον Μακάριο, που στηρίζουν τις απαιτήσεις της Τουρκίας, και δραστηριοποιούνται σήμερα για να επιβάλλουν το σχέδιο Ανάν υπό διαφορετική ονομασία.

«Θέλουν να εκμεταλλευτούν την οικονομική μας εξάρτηση και την κοινωνική εξαθλίωση, την αδύναμη θέση στην οποία βρίσκεται τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα για να μας επιβάλλουν τη λύση που εδώ και δεκαετίες σχεδίασαν», είπε χαρακτηριστικά.

«Σε μας εναπόκειται», κατέληξε ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, «να τους απογοητεύσουμε για μια ακόμα φορά, όπως κάναμε τον Απρίλη του 2004. Σε μας εναπόκειται να φανούμε αντάξιοι της ιστορίας και του πολιτισμού μας, όπως υποδειγματικά το έκανε σε όλη του τη ζωή ο Μακάριος, υπερασπιζόμενος τα οικουμενικά ιδανικά της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης».

---> ΚΑΝΤΕ LIKE  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<---

Source : www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου