Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Ιατρικό κέντρο εντός φυλακών εισηγούνται οι Ψυχολόγοι της ΠΑΣΥΔΥ

Η δημιουργία ιατρικού κέντρου εντός των φυλακών, η ενίσχυση της στελέχωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας εντός των φυλακών, η λειτουργία εκ νέου προγραμμάτων αποκατάστασης, η εισαγωγή βέλτιστων πρακτικών και η τροποποίηση και ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου, είναι μερικές από τις εισηγήσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του κλάδου Ειδικών Ψυχολόγων της ΠΑΣΥΔΥ, σύμφωνα με ανακοίνωσή του.

Όπως αναφέρεται, το θέμα των φυλακών εξέτασε το ΔΣ σε έκτακτη συνεδρία του.

«Σημειώνουμε ότι δεν αποτελούν έκπληξη για εμάς τα πρόσφατα γεγονότα, αφού είχαμε ως Κλάδος επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί και επισημάνει τους κινδύνους», αναφέρει το ΔΣ του κλάδου. Προσθέτει ότι «με επιστολή μας ημερομηνίας 15 Μαρτίου 2013 καταγγέλλαμε τις απαράδεκτες ενέργειες της διεύθυνσης των Κεντρικών Φυλακών εις βάρος των Λειτουργών Ψυχικής Υγείας, αλλά και τις παρεμβάσεις της στη λειτουργία του προγράμματος «ΣΤΡΟΦΗ 360°»».

Παράλληλα, εκφράζει τη θέση ότι «είναι ατράνταχτη πεποίθηση μας ότι η φιλοσοφία που υιοθετήθηκε τα τελευταία χρόνια αναφορικά με την λειτουργία των Κεντρικών Φυλακών, η οποία ολοένα και επένδυε σε ζητήματα ασφάλειας υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα τις ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις και διαδικασίες, θα πρέπει να θεωρηθεί ως ο βασικότερος παράγοντας, που οδήγησε στις πρόσφατες εξελίξεις».

Σύμφωνα με το ΔΣ του κλάδου Ειδικών Ψυχολόγων της ΠΑΣΥΔΥ «είναι η επιστημονική μας θέση ότι οι Κεντρικές φυλακές θα πρέπει να είναι για τους κρατούμενους χώρος αναμόρφωσης και προετοιμασίας για πλήρη ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και επανένταξη».
Μεταξύ άλλων, ο κλάδος εισηγείται την άμεση δημιουργία Ιατρικού Κέντρου εντός των Κεντρικών, την ενίσχυση της στελέχωσης των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, την αναβάθμιση και διασφάλιση της συμμετοχής των Λειτουργών των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στα όργανα παραγωγής πολιτικής σε σχέση με την λειτουργία των Κεντρικών Φυλακών και την επαναλειτουργία προγραμμάτων αποκαταστασιακού χαρακτήρα.

Παράλληλα, προτείνει όπως γίνει ανακατανομή και ενίσχυση των διαθέσιμων κονδυλίων για τη λειτουργία των κεντρικών Φυλακών, ενισχύοντας προγράμματα και δράσεις ψυχοκοινωνικού χαρακτήρα, όπως συσταθούν και εφαρμοστούν πρωτόκολλα διευρυμένης συνεργασίας με ακαδημαϊκούς φορείς και αρμόδιες υπηρεσίες για σχεδιασμό και εφαρμογή επιπρόσθετων προγραμμάτων αποκατάστασης, όπως εισαχθούν βέλτιστες πρακτικές, όπως αποπερατωθεί η διαδικασία εκσυγχρονισμού του νομοθετικού πλαισίου και όπως αξιολογηθεί εκ νέου η στελέχωση και ο τρόπος λειτουργίας του Συμβουλίου Αποφυλάκισης Κρατουμένων Επ΄ Αδεία.
Σε τοποθέτησή του για τη φιλοξενία κρατουμένων που παρουσιάζουν αυτοκαταστροφική συμπεριφορά στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας, εκφράζει τη άποψη ότι «θα πρέπει να αποτελεί προσωρινή λύση μέχρι την προώθηση των πιο πάνω, αφού ψυχιατρικοποιεί το πρόβλημα και δεν το αντιμετωπίζει την ουσία του».

Προειδοποιεί παράλληλα ότι «η εφαρμογή του μέτρου αυτού εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους μεγιστοποίησης του προβλήματος και αύξησης των αυτοκαταστροφικών φαινομένων στα πλαίσια χειριστικών συμπεριφορών».

Αναφέρει ακόμη ότι κατά την υλοποίηση του μέτρου «θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα δικαιώματα των ψυχικά νοσούντων που φιλοξενούνται στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας όπως αυτά περιγράφονται και ορίζονται από τις κείμενες νομοθεσίες». Ταυτόχρονα, αναφέρει ότι «είναι για τον κλάδο αυτονόητη η επιπρόσθετη στελέχωση των ψυχολογικών υπηρεσιών στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας σε περίπτωση εφαρμογής ενός τέτοιου μέτρου».

Τέλος, το ΔΣ του κλάδου ειδικών ψυχολόγων της ΠΑΣΥΔΥ εκφράζει «τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των ατόμων που χάθηκαν και να διαβεβαιώσουμε ότι θα είμαστε παραστάτες και υποστηρικτές στην οποιαδήποτε προσπάθεια για ουσιαστική αντιμετώπιση του φαινομένου όπως προστάζει ο ρόλος μας».

---> ΚΑΝΤΕ LIKE  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<---

Source : www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου