Συνέρχονται σήμερα στις Βρυξέλλες οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης οι οποίοι θα εξετάσουν την αξιολόγηση της υλοποίησης του κυπριακού προγράμματος προσαρμογής και θα αποφασίσουν για την εκταμίευση της τρίτης δόσης του προγράμματος, ύψους €186 εκατομμυρίων.

Στη συνεδρία ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης θα εξηγήσει το πλάνο ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για τη εκταμίευση της τρίτης δόσης. Το πλάνο είχε εξεταστεί την περασμένη Παρασκευή στην ομάδα εργασίας του Eurogroup.


Το πλάνο των ιδιωτικοποιήσεων τυχγάνει μελέτης από την ομάδα εργασίας του Eurogroup όμως ακόμη δεν έχει εγκριθεί αφού ορισμένες χώρες θεωρούν ότι δεν είναι αρκετά συγκεκριμένο και φιλόδοξο.

Ενώπιον του Eurogroup θα βρεθεί επίσης η τριμηνιαία έκθεση της τρόικα για την εφαρμογή του πλάνου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Προσπάθειες να πειστούν οι Ευρωπαίοι εταίροι

Στο παρασκήνιο, ο Υπουργός Οικονομικών, πραγματοποιεί επαφές για να πείσει του Ευρωπαίους εταίρους ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, επιτρέπει την εκκίνηση των αποκρατικοποιήσεων μέσα από συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Χθες

Με τον οδικό χάρτη για τις ιδιωτικοποιήσεις, στις αποσκευές του, ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, θα διεκδικήσει, αύριο από το Eurogroup, επικύρωση της απόφασης της Κυβέρνησης, προς εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου από την Τρόικα.

Συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι οι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης για τις ιδιωτικοποιήσεις, θα ικανοποιήσουν τους ξένους δανειστές, στις Βρυξέλλες εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.
Αύριο θα λάβει μέρος στη σύνοδο του Eurogroup, από την οποία ενδέχεται να προκύψει πολιτική απόφαση για εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου προς την Κύπρο, ύψους 186 εκατομμυρίων ευρώ.

Η απόφαση εξαρτάται από το πλάνο των ιδιωτικοποιήσεων, και ο Υπουργός Οικονομικών θα προσπαθήσει να πείσει τους εταίρους μας ότι η απόφαση που έλαβε το υπουργικό συμβούλιο κινείται σε λογική βάση και θα επιτρέψει την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Σε δηλώσεις προτού αναχωρήσει από την Κύπρο, ο κύριος Γεωργιάδης ανέφερε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια στο Eurogroup, αλλά και σε κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους ομολόγους του, ώστε να πειστούν ότι ο οδικός χάρτης που σχεδίασε η κυβέρνηση μεγιστοποιεί τα οφέλη για την οικονομία.

Ταυτόχρονα ο υπουργός Οικονομικών χαιρέτισε τις παρεμβάσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων, έστω και αν είναι αρχικά αρνητικές, λέγοντας ότι είναι επιθυμητή μία ώριμη στάση, ώστε όλοι μαζί να διαμορφώσουν δίκτυ προστασίας για τα συμφέροντα των εργαζομένων στους ημικρατικούς.

Σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας και μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας, ότι το 2014 η ύφεση στην Ευρωζώνη θα υποχωρήσει, και πως αναμένεται έστω και ασθενής οικονομική ανάκαμψη σε όλα τα κράτη μέλη με εξαίρεση την Κύπρο, χαρακτήρισε την ανάκαμψη της ευρωζώνης υποβοηθητική για την Κύπρο.

Ο κύριος Γεωργιάδης αμέσως μετά τις Βρυξέλλες θα μεταβεί στη Μόσχα όπου και θα εξηγήσει σε επενδυτές και επιχειρηματίες τις προσπάθειες της Κύπρου για έξοδο από την οικονομική κρίση.
Ταυτόχρονα θα υπογράψει με την κυβέρνηση της Ρωσίας μνημόνιο οικονομικής και αναπτυξιακής συνεργασίας.

Νωρίτερα σήμερα.

Kρισιμος σταθμός για την κυπριακή οικονομία είναι το αυριανό Eurogroup, όπου θα τεθεί ο οδικός χάρτης για τις ιδιωτικοποιήσεις. Στις Βρυξέλλες θα βρεθεί σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών.


Ο κύριος Γεωργιάδης μεταφέρει τον οδικό χάρτη για τις ιδιωτικοποιήσεις των ημικρατικών οργανισμών, που ενέκρινε προ ημερών το Υπουργικό Συμβούλιο, και αναμένει πολιτική απόφαση προς εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου προς την Κύπρο.

Σε δηλώσεις νωρίτερα σήμερα, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία, λέγοντας ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να πείσουμε τους δανειστές μας, ότι η απόφαση είναι λογική, θα δώσει ώθηση στην επανεκκίνηση της οικονομίας, και μεγιστοποιεί τα οφέλη.

Ταυτόχρονα, χαιρέτησε την παρέμβαση των συντεχνιών, λέγοντας ότι είναι επιθυμητή μία ώριμη στάση, ώστε όλοι μαζί να διαμορφώσουν γραμμή προστασίας για τα συμφέροντα των εργαζομένων των ημικρατικών οργανισμών.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, θα παρουσιάσει το πλαίσιο δράσης, σε μια προσπάθεια να ανάψει πράσινο φως προς τον ESM από τους Υπουργούς Οικονομικών, ώστε να δρομολογήσει την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου από την Τρόικα, συνολικού ύψους 186 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Σάιμον Ο' Κόνορ, εκπρόσωπος του Αντιπροέδρου της Κομισιόν Ολι Ρεν, είχε δηλώσει στις Βρυξέλλες ότι:

"Μια οριστική απόφαση για την εκταμίευση της τριτης δοσης του δανείου προς την Κυπριακή Δημοκρατία, θα ληφθεί μετά την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών από τα κράτη-μέλη», τοποθέτηση η οποία, όπως αναφέρουν πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, δεν είναι άσχετη με τις ευαισθησίες της Γερμανίας που επιθυμεί να εξετάσει λεπτομερώς τον κυπριακό οδικό χάρτη".

Χθες.

Οικονομική ανάπτυξη, έστω και ασθενή, σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, εκτός της Κύπρου, διαβλέπει για το 2014 ο Εκτελεστικός Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Εβαλντ Νοβότνι.

Εκτός των θετικών εκτιμήσεων για οικονομική ανάκαμψη στις χώρες της Ευρωζώνης μέσα στο 2014, αφήνει την Κύπρο ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας, και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Εβαλντ Νοβότνι. Παρουσιάζοντας στη Βιέννη τις προβλέψεις για την καινούργια χρονιά, προειδοποίησε ότι η ανάκαμψη δεν επιτρέπεται να ανακοπεί, αλλά να υπάρξει μια ρεαλιστική συμπεριφορά:

«Για την Ευρωζώνη η ύφεση πέρασε και όλες οι χώρες της, με εξαίρεση την Κύπρο, μπορούν να υπολογίζουν σε οικονομική ανάπτυξη, έστω και ασθενή, μέσα στο 2014.»

Μεθαύριο Δευτέρα συνέρχεται το Eurogroup και σε ό, τι αφορά στην Κύπρο, τα φώτα θα είναι στραμμένα στην ανάλυση του οδικού χάρτη για τις αποκρατικοποιήσεις, τον οποίο ενέκρινε στη συνεδρίασή του της περασμένης Πέμπτης το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος αναχωρεί αύριο Κυριακή για τις Βρυξέλλες, θα παρουσιάσει το πλαίσιο δράσης, σε μια προσπάθεια να ανάψει πράσινο φως προς τον ESM από τους Υπουργούς Οικονομικών, ώστε να δρομολογήσει την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου από την Τρόικα, συνολικού ύψους 186 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Σάιμον Ο' Κόνορ, εκπρόσωπος του Αντιπροέδρου της Κομισιόν Ολι Ρεν, είχε δηλώσει στις Βρυξέλλες ότι:

«Μια οριστική απόφαση για την εκταμίευση της τριτης δοσης του δανείου προς την Κυπριακή Δημοκρατία, θα ληφθεί μετά την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών από τα κράτη-μέλη», τοποθέτηση η οποία, όπως αναφέρουν πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, δεν είναι άσχετη με τις ευαισθησίες της Γερμανίας που επιθυμεί να εξετάσει λεπτομερώς τον κυπριακό οδικό χάρτη.

Την ίδια ώρα, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch κατέταξε την Τράπεζα Κύπρου στην κατηγορία περιορισμένης χρεοκοπίας και διατήρησε τα καλυμμένα ομόλογα του Ομίλου, υπό αρνητική παρακολούθηση.

Αιτιολογώντας την απόφασή του, ο οίκος Fitch αναφέρει ότι:

«Τα καλυμμένα ομόλογα της Τράπεζας Κύπρου, με αξιολόγηση «Β», παραμένουν υπό αρνητική παρακολούθηση εν αναμονή της επανεξέτασης από τον Fitch των επιπτώσεων του υφιστάμενου οικονομικού περιβάλλοντος στο χαρτοφυλάκιο των ενυπόθηκων δανείων της Τράπεζας.»

Και όλα αυτά, ενώ η Επιτροπή για την Καταπολέμηση του Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος του Συμβουλίου της Ευρώπης, ετοιμάζεται να ανακοινώσει την ερχόμενη εβδομάδα, τα πορίσματα αξιολόγησης της αποτελεσματικότητα των μέτρων, που εφάρμοσε η Κυπριακή Δημοκρατία στον τραπεζικό της τομέα.

Η έκθεση, αναμένεται να απαντά και στο κατά πόσον η Κύπρος έχει συμμορφωθεί προς τις συστάσεις που είχε απευθύνει η Moneyval, με προηγούμενη έκθεσή της για λεπτομερή έλεγχο του τραπεζικού της συστήματος, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.



Πηγή: http://www.ant1iwo.com