Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Στην πρίζα η Κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ- Προκύπτει νομικός σκόπελος

Απαντώντας σε ερώτηση του Γενικού Διευθυντή της ΑΗΚ, η Διευθύντρια Νομικών Υπηρεσιών, υπαγορεύει ότι με βάση το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την όποια αλλαγή στο νομικό καθεστώς της ΑΗΚ, ήτοι ιδιωτικοποίηση, θα πρέπει να υπάρξει τροποποίηση του από τη Βουλή.

Σκούρα θα τα βρει η Κυβέρνηση στην προσπάθεια για ιδιωτικοποίηση της Αρχής Ηλεκτρισμού, αφού με βάση εμπιστευτική επιστολή, της Διευθύντριας Νομικών Υπηρεσιών, προς τον Γενικό Διευθυντή της ΑΗΚ, η προσπάθεια σκοντάφτει στο άρθρο 25(3) του Συντάγματος.

Στην απαντητική αποστολή, αναφέρεται συγκεκριμένα:

«Σύμφωνα με το άρθρο 25(3) του Συντάγματος, το οποίο δεν είναι θεμελιώδες, ορισμένες υπηρεσίες που παρέχουν ουσιώδη δημόσια υπηρεσία, η σχετικές προς την εκμετάλλευση των πηγών ενέργειας, ή άλλων φυσικών πόρων, θα ασκούνται αποκλειστικά από τη Δημοκρατία, ή από Δήμο, ή από νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, που ιδρύθηκε, γι' αυτό το σκοπό, όπως για παράδειγμα την ΑΗΚ».



Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, για να μπορεί να γίνει οποιαδήποτε αλλαγή στο νομικό καθεστώς της ΑΗΚ, θα πρέπει το εν λόγω άρθρο να τύχει τροποποίησης, η οποία απαιτεί ουσιαστικά πλειοψηφία των 2/3 όλων των Βουλευτών

Η επισήμανση αυτή, προνοεί νέους νομικούς σκοπέλους για την κυβέρνηση, η οποία τάσσεται ξεκάθαρα με βάση και τις μνηνομιακές δεσμεύσεις, υπέρ της ιδιωτικοποίησης της ΑΗΚ και άλλων ημικρατικών οργανισμών.

Με δεδομένη την καθολική αντίθεση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ, στην προσπάθεια για ιδιωτικοποίησεις και με βάση την υπόδειξη της Νομικής Υπηρεσίας, η κυβέρνηση μάλλον θα αντιμετωπίσει νέο πονοκέφαλο.

- Source : http://www.tothemaonline.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου