Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Ενοχλούν τη Βουλή οι δεσμεύσεις έναντι στην Τρόικα για ψήφιση νομοσχεδίων

Οι απόψεις της Τρόικας δεν αφήνουν οποιαδήποτε περιθώρια για οποιεσδήποτε ρυθμίσεις σε σχέση με το νομοσχέδιο που περί γραφείων τουρισμού και ταξιδιών και ξεναγών.

 Η έγκριση του νομοσχεδίου που αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου της Τρόικας προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ενόχλησε βουλευτές όλων των κομμάτων, με αποτέλεσμα χθες η Ολομέλεια της Βουλής να αποφασίσει την αναβολή για δύο εβδομάδες της ψηφοφορίας επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου και την παραπομπή του ξανά στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου. 

 Σκοπός του νόμου, που προτείνεται από την Κυβέρνηση, είναι η τροποποίηση της ισχύουσας βασικής νομοθεσίας περί γραφείων τουρισμού και ταξιδιών και ξεναγών, προκειμένου ο Διευθυντής ταξιδιωτικού γραφείου, που προέρχεται από άλλο κράτος - μέλος ή τρίτη χώρα, να μην υποχρεώνεται να αποκτήσει, μέσα σε έξι μήνες από την ημερομηνία χορήγησης της άδειας λειτουργίας του ταξιδιωτικού του γραφείου, αποδεδειγμένα επαρκή γνώση τουλάχιστον μιας εκ των επίσημων γλωσσών της Δημοκρατίας, αλλά να γνωρίζει καλά τουλάχιστον μίαν από τις τουριστικά επικρατέστερες στο νησί γλώσσες. 

 Η εισήγηση για αναβολή έγινε από τον Βουλευτή του ΔΗΚΟ, Άγγελο Βότση, μετά την παρουσίαση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου συμφώνως της ημερήσιας διάταξης και αφού άρχισε και ήταν σε εξέλιξη μακρά συζήτηση μεταξύ των Βουλευτών, με αντιπαραθέσεις αλλά και αυτοκριτική και παράπονα κατά αλλήλων και κατά της Κυβέρνησης, ότι καταργούνται θεσμοί με τις παρεμβάσεις της Τρόικας, ακόμα και σε όχι τόσο μεγάλης οικονομικής σημασίας θέματα, ενώ υπήρξαν και δηλώσεις μελών κοινοβουλευτικών κομμάτων για κοινοβουλευτικό "μαζοχισμό" και "αυτο-εξευτελισμό". Με τον προτεινόμενο νόμο ρυθμίζονται ζητήματα που προβλέπονται στο βασικό νόμο και τα οποία χρήζουν τροποποίησης, για να συνάδουν με το νόμο - πλαίσιο για την ελευθερία εγκατάστασης παροχέων υπηρεσιών και της ελεύθερης κυκλοφορίας των υπηρεσιών, καθώς και με τη σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία για τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά. 

 Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις κρίθηκαν αναγκαίες τόσο από την αρμόδια Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για Επιχειρήσεις και Υπηρεσίες όσο και από την Αντιπροσωπεία της Τρόικας στην Κύπρο τον περασμένο Ιούλιο. Αρμόδια υπηρεσία εφαρμογής της νομοθεσίας αυτής είναι ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, ενώ με την εφαρμογή της έχει άμεση σχέση και το Τμήμα Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που είναι ο Συντονιστής για την Αναγνώριση Επαγγελματικών Προσόντων. Επηρεάζονται επίσης οι Διευθυντές των γραφείων τουρισμού και ταξιδιών σε τοπικό και ευρωπαϊκό γραφείο, καθώς και οι επιχειρήσεις των γραφείων τουρισμού και ταξιδιών σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. 

 Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια και πριν ληφθεί η απόφαση για αναβολή, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης, εισηγήθηκε όπως καταβληθεί προσπάθεια να πεισθεί η Κυβέρνηση να θεσμοθετήσει πρόνοιες ανάλογες με αυτές άλλων κρατών - μελών της ΕΕ, όπως η Αγγλία, η Γαλλία και η Γερμανία ή και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες εισάγουν στις νομοθεσίες τους πρόνοιες για υποχρεωτική γνώση της επικρατούσας στις χώρες αυτές γλώσσας, προκειμένου είτε να απασχοληθούν επαγγελματικά υπήκοοι άλλων κρατών στην επικράτειά τους, είτε να λάβουν κρατική χορηγία/ βοήθημα. Από Βουλευτές του ΔΗΣΥ επισημάνθηκε η ανάγκη υπερψήφισης αυτής της νομοθεσίας και διότι αυτό επιβάλλεται από ευρωπαϊκή Οδηγία και διότι αποτελεί πρόνοια του επικαιροποιημένου Μνημονίου, για τη σύναψη του οποίου, όπως δήλωσαν, την ευθύνη δεν φέρει η παρούσα Κυβέρνηση Αναστασιάδη, αλλά οι προκάτοχοί του. -

 Source : http://www.philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου