Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Επαναπροσδιορισμός για το ΑΚΕΛ τον Φεβρουάριο

Ο κύβος ερρίφθη. Μέσα Φεβρουαρίου θα συγκληθεί το προγραμματικό συνέδριο του ΑΚΕΛ που θα καθορίσει τη νέα γραμμή πλεύσης του κόμματος της Αριστεράς και στο μεσοδιάστημα θα προωθηθούν οι αλλαγές/ανανεώσεις στη Γραμματεία και το Πολιτικό Γραφείο. Αλλαγές πιο συμμαζεμένες από αυτές που αρχικά είχαν τεθεί επί τάπητος στην πρώτη αυτοκριτική συζήτηση στα κομματικά συλλογικά όργανα, όχι τόσο κραυγαλέες και με βασικό κριτήριο το ηλιακιακό όριο των 63 χρόνων.

Οι αναδομήσεις θα καλύψουν άτομα που για χρόνια υπηρέτησαν από τις υψηλόβαθμες θέσεις των αξιωματούχων της Γραμματείας και του Πολιτικού Γραφείου που έχουν υπερβεί ή θα υπερβούν μέσα στην επόμενη χρονιά το 63ο έτος της ηλικίας τους. Όμως δεν θα αγγίξουν, σύμφωνα με όλες τις μέχρι τώρα ενδείξεις, το στάτους της κοινοβουλευτικής ομάδας και τον επικεφαλής της που είναι ο Νίκος Κατσουρίδης. Η παρουσία Κατσουρίδη θα παραμένει ως έχει σήμερα, αναφέρουν κομματικές πηγές, με ημερομηνία λήξης το τέλος της θητείας του ως βουλευτή. Η θητεία της παρούσας Βουλής λήγει τον Μάιο του 2015.


Το προγραμματικό συνέδριο του ΑΚΕΛ θα πραγματοποιηθεί στις 15-16 Φεβρουαρίου. Θα προηγηθεί ενδοκομματικός διάλογος για συζήτηση και έγκριση θέσεων στις κομματικές ομάδες βάσης, με το συνέδριο, ως ανώτατο όργανο, να έχει τον τελευταίο λόγο στον καθορισμό των κομματικών θέσεων που θα καλύπτουν από το Κυπριακό, την οικονομία, μέχρι τα κοινωνικά ζητήματα. Σε αυτή τη φάση έχει επαναρχίσει ο ενδοκομματικός διάλογος στις κομματικές ομάδες βάσης πάνω στο έγγραφο της Κεντρικής Επιτροπής για τις προεδρικές εκλογές και την πενταετή διακυβέρνηση Χριστόφια. Τα συμπεράσματα του διαλόγου θα αξιολογηθούν σε νέα συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής για αποτύπωση του τελικού κειμένου.

Το κείμενο χαρακτηρίζεται ήπιο άνκαι αυτοκριτικό, σε σύγκριση με την επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε στην κομματική βάση και την Κεντρική Επιτροπή που έδειχνε προδιάθεση για τολμηρά βήματα από μέρους της ηγεσίας του κόμματος της Αριστεράς. Επί του παρόντος δεν έχει καθοριστεί οδικός χάρτης για το τακτικό εκλογικό συνέδριο του ΑΚΕΛ που κανονικά θα πρέπει να συγκληθεί εντός του 2015, αλλά ακούστηκαν αρκετές φωνές για χρονική μετακίνησή του εντός του επόμενου χρόνου.
-
Source: http://www.philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου