Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

«Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι αντίστοιχο»

Σοκάρει η υπόθεση των «σκλάβων» του Λονδίνου

Οι τρεις γυναίκες που βρίσκονταν αιχμάλωτες από ένα ζευγάρι στο Λονδίνο κατά τα φαινόμενα δεν είχαν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση και δεν είχαν κάποιου είδους συγγενική σχέση μεταξύ τους, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Οι γυναίκες είχαν «περιορισμένη ελευθερία», όπως ανακοίνωσε ο αστυνομικός επιθεωρητής Κέβιν Χάιλαντ της Μονάδας Εμπορίας Ανθρώπων της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου.

Η νεότερη από αυτές, μια 30χρονη Βρετανίδα, φαίνεται πως ήταν σκλάβα σχεδόν όλη της τη ζωή. Οι άλλες δύο ήταν μια 69χρονη από τη Μαλαισία και μια 57χρονη Ιρλανδέζα.

«Είμαστε βέβαιοι ότι και οι τρεις βρίσκονταν σε αυτήν την κατάσταση επί τουλάχιστον 30 χρόνια. Πιστεύουμε ότι η νεότερη δεν είχε ποτέ καμία επαφή με τον έξω κόσμο», τόνισε ο Χάιλαντ ο οποίος όμως δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αν η γυναίκα γεννήθηκε σε συνθήκες αιχμαλωσίας.

«Η Μονάδα Εμπορίας Ανθρώπων αντιμετωπίζει πολλές περιπτώσεις δουλείας και καταναγκαστικής εργασίας. Έχουμε δει περιπτώσεις όπου άνθρωποι κρατούνταν επί 10 χρόνια, αλλά ποτέ στο παρελθόν δεν έχουμε δει κάτι αντίστοιχο», είπε ο Χάιλαντ στους δημοσιογράφους.

Η αστυνομία έχει συλλάβει δύο υπόπτους, έναν άνδρα και μία γυναίκα 67 ετών που ήταν οι «αρχηγοί της οικογένειας». Οι τρεις γυναίκες τούς φοβούνταν πολύ, αφού είχαν υποστεί ψυχολογική και σωματική βία από αυτούς.

Οι αστυνομικοί ενημερώθηκαν για την υπόθεση από την οργάνωση Freedom Charity τον Οκτώβριο. Μία από τις γυναίκες είχε καταφέρει να επικοινωνήσει με την οργάνωση και να καταγγείλει ότι κρατείται σε ένα σπίτι για περισσότερα από 30 χρόνια. Αφού εντόπισαν το σπίτι και μετά από λεπτές διαπραγματεύσεις μεταξύ των μελών της οργάνωσης και των τριών γυναικών, οι αστυνομικοί τις απελευθέρωσαν και τις μετέφεραν σε ασφαλές μέρος, όπως είπε ο Χάιλαντ.

Η ιδρύτρια της οργάνωσης, Ανίτα Πρεμ, είπε στο κανάλι Sky News ότι μία από τις γυναίκες, η 57χρονη Ιρλανδέζα, αποφάσισε να της τηλεφωνήσει αφού την είδε σε ένα ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση.

«Αρχίσαμε να μιλάμε μαζί τους όποτε μπορούσαν, έπρεπε να το κανονίζουμε εκ των προτέρων. Μας έδωσαν συγκεκριμένες ώρες κατά τις οποίες μπορούσαν να μιλήσουν. Σχεδιάσαμε το πώς θα έβγαιναν από το σπίτι και η αστυνομία ήταν σε ετοιμότητα», εξήγησε η Πρεμ.

«Είναι πέραν πάσης φαντασίας, είναι αδύνατον να πιστέψει κανείς ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί στη Βρετανία, στο Λονδίνο, το 2013» τόνισε η επικεφαλής της οργάνωσης. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι συμπεριφέρονται έτσι σε ανθρώπους, είναι τόσο βάρβαρο. Όταν σου στερούν την ελευθερία δεν έχεις ζωή», είπε. Όπως διευκρίνισε, το σπίτι όπου κρατούνταν οι σκλάβες ήταν «ένα συνηθισμένο κτίριο σε ένα συνηθισμένο δρόμο» και κατά πάσα πιθανότητα οι γείτονες δεν είχαν καταλάβει το παραμικρό όλα αυτά τα χρόνια.

«Προσπαθούσαν επί αρκετά χρόνια να βρουν έναν τρόπο να φύγουν», συνέχισε, σημειώνοντας ότι χρειάστηκαν αρκετές εβδομάδες για να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Είναι και οι τρεις σε καλή κατάσταση αλλά »έχουν μπροστά τους μια δύσκολη πορεία για να επιστρέψουν σε μια φυσιολογική ζωή», κατέληξε.

Source : http://www.newsbeast.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου