Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Όταν ο εγκέφαλος κουράζεται, το σώμα ακολουθεί

Η εγκεφαλική «κόπωση» μπορεί να μειώσει την αντοχή μας, επιβαρύνοντας τις σωματικές επιδόσεις. 

Αυτό δείχνει μία πρόσφατη έρευνα, που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κεντ στην Αγγλία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Medicine & Science in Sports & Exercise».

Μέχρι σήμερα, οι έρευνες εστίαζαν στο ότι η μικρή σε διάρκεια άσκηση βελτιώνει τη νοητική δραστηριότητα, ενώ η εξαντλητική άσκηση μας εξουθενώνει και μας καθιστά ανίκανους να σκεφτούμε καθαρά.

Η μελέτη ολοκληρώθηκε σε τέσσερα στάδια.

Αρχικά ζητήθηκε από δέκα υγιείς εθελοντές να επισκεφθούν ένα ειδικά διαμορφωμένο γυμναστήριο. Στα πόδια τους συνδέθηκε ένα ηλεκτρόδιο, το οποίο διοχέτευε μικρές ποσότητες ρεύματος και τους ζητήθηκε να κάνουν συσπάσεις στα πόδια, ενώ οι επιδόσεις τους παρακολουθούνταν από ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι κουρασμένοι μύες είχαν λιγότερη δύναμη και ανταποκρίνονταν λιγότερο στο ηλεκτρικό ερέθισμα, δείχνοντας στους ερευνητές κατά πόσο το σώμα αλλά και το νευρικό σύστημα έχουν κουραστεί.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ζήτησαν από εθελοντές να κάνουν ένα τεστ σχηματισμού λέξεων στον υπολογιστή διάρκειας 90 λεπτών, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί νοητική κούραση.

Παράλληλα, σε μία άλλη συνεδρία, εθελοντές παρακολούθησαν για 90 λεπτά την ταινία «Earth», ένα χαλαρωτικό ντοκιμαντέρ.

Μετά το τέλος του νοητικού τεστ και του ντοκιμαντέρ, οι ερευνητές ζήτησαν από τους εθελοντές να γυμνάσουν το ένα τους πόδι με ένα ειδικό όργανο γυμναστικής, μέχρι να νιώσουν εξάντληση στους μύες, ενώ κατά τη διάρκεια της άσκησης τους ενημέρωναν σχετικά με το πόσο επώδυνη τους φαινόταν η άσκηση.

Στο τέλος, υποβλήθηκαν, για ακόμη μία φορά, στην πρώτη σωματική δοκιμασία.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που προέκυψαν, η νοητική άσκηση επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τη σωματική αντοχή σε ασκήσεις. Συγκεκριμένα, όσοι έκαναν το νοητικό τεστ κουράστηκαν περίπου 13% γρηγορότερα σε σχέση με όσους παρακολούθησαν το ντοκιμαντέρ.

Τα εντυπωσιακό ήταν, μάλιστα, πως, ενώ οι εθελοντές αισθάνονταν τους μυς τους πολύ πιο κουρασμένους μετά το τεστ στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, επί της ουσίας ανταποκρίνονταν με την ίδια δύναμη τόσο στις εντολές του εγκεφάλου όσο και του ηλεκτροδίου που ήταν συνδεδεμένο στο πόδι.

Ο καθηγητής του ερευνητικού κέντρου «INSERM» στο Πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας στη Γαλλία, που διεξήγαγε την έρευνα από κοινού με τους Σάμιουελ Μαρκορά και Μπέντζαμιν Παζό του Πανεπιστημίου του Κεντ, εξήγησε: «Ενώ η μέγιστη δύναμη των μυών δεν επηρεάζεται από τη νοητική κούραση, αυτό που μεταβάλλεται είναι η αντοχή, κάτι που συνδέεται με τη γενικότερη αίσθηση κόπωσης.»

Η έντονη σωματική άσκηση φαίνεται δυσκολότερη, λοιπόν, όταν το μυαλό μας είναι κουρασμένο κι έτσι σταματάμε πιο γρήγορα, αν και αντικειμενικά οι μύες μας είναι ακόμη ξεκούραστοι.

Πηγή: http://www.onmed.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου