Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Όταν η φωνή δεν βγαίνει!

Όπως και τα υπόλοιπα μέρη του σώματος έτσι και οι φωνητικές χορδές αποτελούν ένα πολύ σημαντικό εργαλείο χωρίς το οποίο η επικοινωνία αλλά και η έκφραση των συναιασθημάτων θα ήταν αδύνατη.

Για τον λόγο αυτό αλλά και για πολλούς άλλους ακόμη η φωνή χρειάζεται την προσοχή αλλά και την φροντίδα μας.

Οι αιτίες που έχουν ενοχοποιηθεί για την πρόκληση σοβαρών βλαβών στις φωνητικές χορδές είναι μεταξύ άλλων : η κατάχρηση της φωνής, η λαρυγγίτιδα, το κάπνισμα, αλλά και διάφορες καλοήθεις φωνητικές βλάβες.

Κατάχρηση
Η υπερβολικά δυνατή ή η παρατεταμένη χρήση της φωνής μπορεί να οδηγήσει σε φωνητικές δυσκολίες. 

Για την αποφυγή τέτοιων δυσάρεστων καταστάσεων αποφύγετε να μιλάτε έντονα, περιορίστε την υπερβολική χρήση κινητής τηλεφωνίας και μην πιέζετε τις φωνητικές σας χορδές, ώστε να ακουστείτε πιο δυνατά.



Άλλη φωνή

Σύμφωνα με τους ωτορινολαρυγγολόγους οι αλλαγές στη φωνή μπορεί να οφείλονται είτε σε ένα κοινό κρυολόγημα είτε σε κάποια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος που διαρκεί μέχρι και δύο εβδομάδες. 

Με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή που θα συστήσει ο γιατρός η φωνή επανέρχεται στα φυσιολογική της χροιά .
Στην περίπτωση όμως που δεν συμβεί αυτό τότε καλό είναι να απευθυνθείτε σε ειδικό γιατρό.
Οι πιο κοινές ασθένειες που ενοχοποιούνται στην αλλαγή της φωνής είναι:

Οξεία λαρυγγίτιδα
Οι περισσότερες περιπτώσεις της οξείας λαρυγγίτιδας προκαλούνται από μια ιογενή λοίμωξη, που οδηγεί σε διόγκωση των φωνητικών χορδών. Οι ειδικοί γιατροί συνιστούν αφωνία για να μην προκύψει περαιτέρω σοβαρός τραυματισμός των φωνητικών χορδών.

Χρόνια λαρυγγίτιδα
Η χρόνια λαρυγγίτιδα μπορεί να προκληθεί εξαιτίας παρατεταμένης έκθεσης σε ερεθιστικές ουσίες όπως ο καπνόςή άλλες ουσίες.

Καλοήθεις φωνητικές βλάβες
Οι πιο συνηθισμένες φωνητικές βλάβες είναι τα οζίδια, οι πολύποδες και οι κύστες. Τα φωνητικά οζίδια είναι παρόμοια με «κάλους των φωνητικών χορδών» και πλέον αντιμετωπίζονται θεραπευτικα.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί οι πολύποδες και οι κύστες είναι επίσης κοινές καλοήθεις βλάβες, που μερικές φορές σχετίζονται με τη χρήση ή την κατάχρηση της φωνής. Αυτοί οι τύποι των προβλημάτων συνήθως απαιτούν μικροχειρουργική θεραπεία.



Αιμορραγία των φωνητικών χορδών

Εάν έχετε ξαφνική απώλεια ομιλίας, επειδή φωνάζετε ή κάνετε άλλες επίπονες φωνητικές εργασίες όπως το τραγούδι ενδεχομένως να εκδηλώσετε την λεγόμενη φωνητική αιμορραγία.
Αυτό συμβαίνει όταν ένα από τα αιμοφόρα αγγεία στην επιφάνεια των φωνητικών χορδών «σχιστεί» με αποτέλεσμα να γεμίσουν με αίμα οι φωνητικές χορδές.Για αυτή την περίπτωση οι γιατροί συστήνουν αφωνία ώστε να επανέλθει η φωνή στα φυσιολογικα επίπεδα.

Καρκίνος του λάρυγγα
Ο καρκίνος του λάρυγγα είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα και είναι ιάσιμος αν διαγνωστεί στα πρώτα στάδια.

Μυστικά
Για την φροντίδα της φωνής απαραίτητο θεωρείται η ενυδάτωση των φωνητικών χορδών με άφθονο νερό.Επίσης να αποφεύγετε τα ουρλιαχτά αλλά και οι δυνατές φωνές.

Πριν από οποιαδήποτε χρήση πχ τραγούδι φροντίζετε να ζεστάνετε τις φωνητικές χορδές.

Αποφύγετε το κάπνισμα αφού η βλαβερή αυτή συνήθεια μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές και πολύποδες και έτσι η φωνή να γίνει βραχνή και αδύναμη.

Πριν ξεκινήσετε να μιλάτε μάθετε να ελέγχετε την αναπνοή σας.

Όταν δίνετε μια ομιλία ή κάνετε μια παρουσίαση, ενδείκνυται να χρησιμοποιείτε ένα μικρόφωνο για να μειώσετε την πίεση στη φωνή σας.

Πηγή: http://iatropedia.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου