Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

ΗΠΑ: Τέσσερις μέρες πριν τη στάση πληρωμών

Στις ΗΠΑ συνεχίζεται για 13η μέρα η παράλυση μέρους του ομοσπονδιακού κράτους και η επαπειλούμενη στάση πληρωμών απέχει μόλις τέσσερις ημέρες.

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε το Κογκρέσο να βρει λύση στην κρίση, που αφορά το όριο του χρέους στις ΗΠΑ, αφότου η Γερουσία απέρριψε σχέδιο των Δημοκρατικών. Ο εκπρόσωπος του αμερικανού Προέδρου εξέφρασε τη λύπη του για την απόρριψη του σχεδίου και τόνισε πως το Κογκρέσο «πρέπει να προχωρήσει, ώστε να βρεθεί λύση».

Οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγόρησαν τον πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, ότι αρνήθηκε την πρότασή τους για έξοδο από την κρίση και ότι τερματίζει τις διαπραγματεύσεις μαζί τους, απευθυνόμενος πλέον στη Γερουσία. Νωρίτερα, ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα άσκησε πιέσεις προς τους Ρεπουμπλικανούς να αυξήσουν το όριο του ομοσπονδιακού χρέους για μεγαλύτερο διάστημα από τις έξι εβδομάδες, που έχουν προτείνει.

Οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν για τον κίνδυνο παγκόσμιου οικονομικού χάους, αν ο αμερικανός πρόεδρος και το Κογκρέσο δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τις 17 Οκτωβρίου. Αναλυτές εκτιμούν, ωστόσο, πως επειδή όλοι γνωρίζουν το τι μπορεί να ακολουθήσει, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ έως την Πέμπτη, είναι απίθανη μια τέτοια εξέλιξη.

Οι Ρεπουμπλικάνοι αντιτίθενται στην αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού, που ανέρχεται σήμερα στα 16,7 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: http://www.sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου