Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Τουρκικό σχέδιο επιστροφής των Βαρωσίων σύμφωνα με το NTV

Για σχέδιο που προβλέπει την επιστροφή των ε/κ περιουσιών που βρίσκονται στα Βαρώσια, στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, την τοπική διοίκηση στο δήμο Αμμοχώστου και την ασφάλεια στην «αστυνομία» του ψευδοκράτους, κάνει λόγο το τουρκικό κανάλι NTV.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο του Σελίμ Σαγιαρί, το ψευδοκράτος έχει ετοιμάσει ένα περιεκτικό σχέδιο που αφορά την περιοχή των Βαρωσίων που είναι κλειστή εδώ και 39 χρόνια και έχει μια ξεχωριστή θέση στην επίλυση του Κυπριακού.

Το σχέδιο, προσθέτει, προβλέπει την επιστροφή των ε/κ περιουσιών που βρίσκονται στα Βαρώσια, ένα από τα πιο σημαντικά θέρετρα της Μεσογείου κάποτε, όπως σχολιάζει, απευθείας στους ιδιοκτήτες τους. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρεται, οι Ε/κ που έχουν ακίνητη περιουσία στα Βαρώσια μπορούν, αποτινόμενοι στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» που έχει ιδρυθεί στο ψευδοκράτος, να πάρουν πίσω την πόλη. Σύμφωνα με το NTV, υπάρχει στήριξη στο σχέδιο και από το «νότο του νησιού».

Στα Βαρώσια, συνεχίζει, από τους μεγαλύτερους Ε/κ ιδιοκτήτες ακινήτων, ο Πρόεδρος της εταιρείας Λόρδος, Κωνσταντίνος Λόρδος, δήλωσε ότι δεν τους ενδιαφέρει υπό ποιου τον έλεγχο θα είναι η πόλη, θέλουν την επιστροφή της περιουσίας τους στην πόλη.

Σύμφωνα με το 22 σελίδων έγγραφο, προστίθεται, η τοπική διοίκηση της πόλης θα ανήκει στο δήμο Αμμοχώστου και η ασφάλεια στην «αστυνομία» του ψευδοκράτους. Ο Ντερβίς Έρογλου, αναφέρει το NTV, ετοιμάζοντας το σχέδιο είχε στείλει τον πρώην σύμβουλό του και διεθνή νομικό, Κουντρέτ Οζερσάι στα Βαρώσια κρυφά για να κάνει επιτόπου έρευνα και το σχέδιο έλαβε την οριστική του μορφή πέρυσι.
Αναφέρει επίσης ότι η τουρκική πλευρά τονίζει πως τα Βαρώσια είναι μέρος μιας περιεκτικής λύσης.

Επικαλούμενος διπλωματικούς παρατηρητές, ο Τούρκος αρθρογράφος γράφει πως αυτοί δήλωσαν ότι σε περίπτωση που υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις ένα τέτοιο σχέδιο μπορεί να εφαρμοστεί. Το σχέδιο, συνεχίζει, χωρίς να χρειάζεται τη συγκατάθεση της «ε/κ διοίκησης», έχει την ιδιαιτερότητα να μπορεί να εφαρμοστεί με έναν τρόπο σύμφωνο προς το διεθνές δίκαιο.

Πηγή: http://www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου