Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Μήπως έχετε δυσανοχή στην λακτόζη;

Η δυσανοχή (γνωστή ως δυσανεξία) σε διάφορα τρόφιμα και οι τροφικές αλλεργίες συχνά εκδηλώνονται με παρόμοια συμπτώματα, παρόλα αυτά δεν πρόκειται για το ίδιο πρόβλημα.

Εάν τα γαλακτοκομικά προϊόντα σας δημιουργούν αίσθημα τυμπανισμού, μετεωρισμού, αέρια, διάρροια ή ναυτία, αυτό το άρθρο σας αφορά.

Πολλοί θα διερωτώνται ποια είναι η διαφορά μεταξύ δυσανοχής στη λακτόζη και αλλεργικής αντίδρασης στα γαλακτοκομικά. Η αλλεργία στα γαλακτοκομικά αποτελεί αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορεί να περιλαμβάνει συμπτώματα όπως δυσκολία στην αναπνοή, ναυτία, κράμπες και δερματικά εξανθήματα. 

Από την άλλη μεριά τα δυσάρεστα αποτελέσματα της δυσανοχής στα γαλακτοκομικά οφείλονται στα ανεπαρκή επίπεδα λακτάσης, του ένζυμου που είναι υπεύθυνο για την διάσπαση της λακτόζης. Η λακτόζη για όσους δεν γνωρίζουν είναι το σάκχαρο που υπάρχει στο γάλα και είναι απαραίτητο, πριν απορροφηθεί, να διασπασθεί σε ένα μόριο γλυκόζης και ένα μόριο γαλακτόζης. 

Παρόλο που η δυσανοχή στην λακτόζη μπορεί να προκαλεί πολλά ανεπιθύμητα ενοχλήματα, εντούτοις δεν είναι απειλητική για την ζωή του ανθρώπου, αντίθετα η αλλεργία στο γάλα μπορεί να είναι.

Η σοβαρότητα της δυσανοχής στην λακτόζη μπορεί να ποικίλει. Σε ορισμένους ανθρώπους ακόμη και η ελάχιστη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων προξενεί την αντίδραση του εντέρου, ενώ άλλοι μπορούν να απολαμβάνουν κάποια γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γιαούρτι ή παγωτό, ενώ περιστασιακά μπορούν να καταναλώνουν ακόμη και λίγη ποσότητα γάλατος.

Τι μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της δυσανοχής στην λακτόζη;
Αποφυγή γαλακτοκομικών. Η πιο επιτυχημένη προσέγγιση για να αντιμετωπίσει κάποιος την δυσανοχή στην λακτόζη είναι να αποφύγει κάθε είδους γαλακτοκομικό προϊόν. Εάν παρουσιάζετε δυσανοχή στην λακτόζη και αγαπάτε το γάλα σε όλες του τις μορφές, δείτε τις αντιδράσεις του οργανισμού σας πειραματιζόμενοι με μικρές ποσότητες γαλακτοκομικών. 

Σε γενικές γραμμές, το γιαούρτι, το τυρί και η sour cream ίσως είναι περισσότερο ανεκτά, καθώς περιέχουν λιγότερη λακτόζη απ’ ό,τι το γάλα. Εντούτοις, διάφορες έρευνες διαπίστωσαν ότι πολλοί άνθρωποι που αντιμετωπίζουν το θέμα αυτό, μπορούν να καταναλώνουν ποσότητα ισοδύναμη με αυτήν των 220ml γάλατος, ίσως και περισσότερη, χωρίς παράλληλα να δημιουργείται κάποια αντίδραση, όταν το τρόφιμο που περιέχει την λακτόζη αποτελεί μέρος κάποιου γεύματος. Για παράδειγμα γάλα με δημητριακά και όχι σκέτο γάλα ή γιαούρτι ως μέρος κάποιου γεύματος και όχι σκέτο γιαούρτι

Ενζυμα. Συμπληρώματα που περιέχουν ένζυμα, τα οποία παράγονται από βακτήρια (Lactaid, Lactrase, κλπ), και διασπούν την λακτόζη, μπορούν να λαμβάνονται με τον μορφή ταμπλέτων ή να ενσωματώνονται στα τρόφιμα.

Απομάκρυνση λακτόζης. Κάποια γαλακτοκομικά προϊόντα στα οποία προστέθηκε λακτάση μπορεί να περιέχουν λίγη ή καθόλου λακτόζη και μπορεί να είναι γλυκύτερα στην γεύση σε σχέση με τα μη επεξεργασμένα προϊόντα, καθώς το σάκχαρο του γάλατος έχει ήδη υποστεί διάσπαση.

Προβιοτικά. Τα προβιοτικά (συμπληρώματα ωφέλιμων βακτηρίων τα οποία φυσιολογικά αποικίζουν το έντερο) περιέχουν Lactobacillus reuteri και μπορεί να περιορίσουν τα συμπτώματα, αλλά όχι τόσο αποτελεσματικά όσο τα συμπληρώματα ενζύμων.

Ο βαθμός της ανταπόκρισης σ’ αυτά τα προϊόντα παρουσιάζει φυσικά υψηλή εξατομίκευση. Το τι θα ωφελήσει κάποιον εξαρτάται από την ποσότητα λακτάσης που μπορεί να παράγεται από τον οργανισμό, τον τύπο των βακτηρίων που έχουν αποικίσει το έντερο, αλλά και από το ίδιο το προϊόν. Για να βρείτε την σωστή προσέγγιση θα πρέπει να πειραματιστείτε. Θα σας πάρει λίγο χρόνο για να βρείτε τι σας ταιριάζει αλλά η διαδικασία δεν είναι επώδυνη.

Πηγή: http://www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου