Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Σαμαράς: ο λαϊκισμός εκτροχιάζει την πρόοδο

Τον κίνδυνο ο λαϊκισμός και ο εξτρεμισμός να επιχειρήσουν να εκτροχιάσουν όλη την πρόοδο που με θυσίες επετεύχθη τα τελευταία χρόνια, ανέδειξε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το βήμα του «ΙΗΤ Global Conversation», επισημαίνοντας ότι, γι’ αυτό τον λόγο, οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι. 

«Δεν είναι οι πιο δύσκολοι της προσπάθειας, αλλά σίγουρα είναι οι πλέον ευαίσθητοι από πολιτικής απόψεως», εξήγησε ο κ. Σαμαράς, αναγνωρίζοντας ότι η ελληνική προσπάθεια βρίσκεται σε ένα «τυφλό σημείο», στην περίοδο δηλαδή που η πραγματική βελτίωση των οικονομικών μεγεθών δεν έχει ακόμη γίνει αντιληπτή από τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών. Και γι’ αυτό, είπε, οι δυνάμεις του λαϊκισμού και του εξτρεμισμού, που συχνά τροφοδοτούν η μία την άλλη, «θα κάνουν ό,τι μπορούν για να υπονομεύσουν κάθε επίτευγμα της Ελλάδας».

Στον απόηχο των θέσεων που διατυπώνει για την οικονομική πολιτική ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με ισχυρές τις εικόνες από τα έκτροπα της Χρυσής Αυγής, ο κ. Σαμαράς, απευθυνόμενος προς τους συμμετέχοντες και το ακροατήριο του φόρουμ που φιλοξενούν η «Καθημερινή» και η International Herald Tribune με θέμα «Η Δημοκρατία υπό πίεση», ανέδειξε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, επί μακρόν, η ελληνική κοινωνία, την απόγνωση των πολιτών και την προσπάθεια των ακραίων να την εκμεταλλευτούν και να την κεφαλαιοποιήσουν πολιτικά.

Υιοθετώντας τον τίτλο του φόρουμ, ο κ. Σαμαράς σχολίασε πως «αν θέλετε να μάθετε για μια δημοκρατία υπό πίεση, ξέρετε πού να κοιτάξετε». Ο ίδιος, πάντως, επέμεινε πως η μάχη δεν είναι χαμένη. Εφερε, δε, ως παραδείγματα τους Φραγκλίνο Ρούζβελτ, Σαρλ ντε Γκωλ, αλλά και τους Ελευθέριο Βενιζέλο και Κωνσταντίνο Καραμανλή, οι οποίοι επέτυχαν να μετατρέψουν την οξεία κοινωνική κρίση σε ευκαιρία κοινωνικού μετασχηματισμού, αποκαθιστώντας τις έννοιες της ελπίδας, της δημόσιας τάξης και των κοινών προοπτικών της κοινωνίας.

«Δεν μπορεί να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στη δημοκρατία, εάν οι μετριοπαθείς δυνάμεις δεν επιβληθούν των λαϊκιστών... και αν οι εξτρεμιστές δεν αντιμετωπίζονται με κάθε τρόπο, όποια μορφή κι αν έχουν», ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι για την αντιμετώπιση της κρίσης στις δημοκρατίες, «πρέπει να επιμείνουμε σε δύο αξίες, την αλήθεια και την ελπίδα». Μην παραλείποντας, βεβαίως, και την ανάγκη για ανάπτυξη.

Ως προς την ελληνική οικονομία, ο κ. Σαμαράς αναγνώρισε πως «δεν έχουμε ακόμη βγει στο ξέφωτο» και ανέφερε ότι έχουν επιτευχθεί τα τρία τέταρτα «μιας γιγάντιας δημοσιονομικής προσαρμογής». Εκτίμησε πως η Ελλάδα βρίσκεται λίγο πριν από το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ και η επίτευξη αναπτυξιακών ρυθμών είναι «προ των πυλών». «Μόλις αρχίσει η ανάπτυξη και οι πολίτες νιώσουν τις θετικές συνέπειες, θα εξέλθουμε της κρίσης», επισήμανε ο πρωθυπουργός, εμμένοντας ότι –παρά τα όσα ακούστηκαν κατά το παρελθόν– η Ελλάδα θα αποτελέσει παράδειγμα ευρωπαϊκής επιτυχίας.

Παρά τις προκλήσεις, εμφανίστηκε βέβαιος ότι με όπλο την αλήθεια, την ελπίδα και την ανάπτυξη, η δημοκρατία μπορεί να υπερισχύσει των εχθρών της. «Εχω πίστη στον ελληνικό λαό, στις τεράστιες προοπτικές αυτής της χώρας, στο μέλλον της ενωμένης Ευρώπης», κατέληξε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας: «Κάναμε μακρά διαδρομή, μπορούμε να φθάσουμε μέχρι το τέλος». «Η δημοκρατία μπορεί να εξέλθει δυνατότερη και καλύτερη μέσω της πίεσης», επισήμανε, καταλήγοντας πως «είμαι πεπεισμένος ότι αυτό θα είναι το μάθημα που θα διδαχθούμε από την Ελλάδα».

Πηγή: http://www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου