Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Ο υπουργός Άμυνας καταρρίπτει μύθους για τον ρόλο της Κύπρου στην κρίση της Συρίας

- Σε αποκλειστική συνέντευξη ο ΥΠΑΜ Φ. Φωτίου απαντά σε καίρια ερωτήματα
- Η Κύπρος στο προσκήνιο της διεθνούς επικαιρότητας - Βγαίνουμε κερδισμένοι ή χαμένοι από την κρίση στην Συρία;
- Ποιος ο ρόλος που ταυτόχρονα διαδραματίζει η Κύπρος για Ρωσία και ΗΠΑ
- Μετατρέπεται η Συρία σε τουρκικό προτεκτοράτο και που ποντάρουν οι Ισραηλινοί;
- Ποιους μύθους καταρρίπτει ο ΥΠΑΜ


Με την Κύπρο στο προσκήνιο της διεθνούς επικαιρότητας, ο ΥΠΑΜ Φ. Φωτίου, καθ' ύλην αρμόδιος σε ζητήματα ασφάλειας και άμυνας της Κύπρου, παραχώρησε στο newsit.com.cy μια αποκλειστική συνέντευξη, στην οποία αποκαλύπτονται άγνωστες πτυχές της αναταραχής στην περιοχή μας - Βγαίνει χαμένη ή κερδισμένη η Κύπρος από την παγκοσμίων πλέον διαστάσεων κρίση της Συρίας;

Η Κύπρος αποτελεί την μοναδική λωρίδα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή μας. Παρά τα σοβαρά προβλήματα που κλυδωνίζουν την οικονομία του τόπου όλες οι ξένες δυνάμεις, παρά τα αντίθετα συμφέροντα που εκπροσωπούν, όπως ΗΠΑ και Ρωσία στο ζήτημα της Συρίας, έχουν αποδεχτεί τον αναβαθμισμένο ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας σε επίπεδο γεωπολιτικό και γεωστρατιγικό.

Άλλωστε η Κύπρος αποτελεί προορισμό ασφάλειας σε περιόδους κρίσεων στην Μέση Ανατολή, όπως συνέβη με την ισραηλινή επέμβαση στο Λίβανο το 2006, οπότε και οι ΗΠΑ σε αγαστή συνεργασία με την Κύπρο, και παρά τις στενές σχέσεις εμπορικές και αμυντικές που διατηρούσε και διατηρεί η Λευκωσία με την Μόσχα, κατάφεραν και απέτρεψαν μια μικρή ανθρωπιστική καταστροφή με υπηκόους διαφόρων χωρών να καταφθάνουν στην Κύπρο.

Η Κυπριακή Δημοκρατία λοιπόν μέσα από την κρίση της Συρίας ανάγεται σε καίριο παράγοντα σταθερότητας για την περιοχή. Από κάθε άποψη η Κύπρος βγαίνει κερδισμένη ως ο ασφαλέστερος οικονομικός και τουριστικός προορισμός της περιοχής πλέον, αλλά παράλληλα εκφράζει τις ανησυχίες της για την διευρυνόμενη ένταση στην Συρία, καταδικάζοντας φυσικά την χρήση χημικών όπλων από όπου και αν προέρχεται, αλλά θα πρέπει εν τέλει να αναμένουμε τα αποτέλεσματα των συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας.

Τέλος, ο κ. Φωτίου απαντά σε ερώτηση που αφορά στην επαναχάραξη της Ισραηλινής πολιτικής αναφορικά με ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν, ενώ παράλληλα ο ΥΠΑΜ δήλωσε ότι η νεοθωμανική αναθεωρητική πολιτική στην περιοχή έχει ήδη δείξει σαφή σημάδια αποτυχίας.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:



Πηγή: http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου