Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

ΚΥΠΡΟΣ: ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ ΣΠΙΤΙΑ ΓΙΑ ΦΤΩΧΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

Λευκωσία: Αύριο συζητείται στο Τμήμα Πολεοδομίας με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών προσχέδιο «Εντολής», όπως είναι γνωστή, του υπουργού Εσωτερικών με στόχο την απόκτηση στέγης χαμηλού κόστους από οικονομικά ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. 

Στο προσχέδιο της «Εντολής» που ετοιμάστηκε το 2012 αναφέρεται πως ένας από τους στόχους είναι η παραχώρηση κινήτρων στον ιδιωτικό τομέα αλλά και σε οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα για προσφορά κοινωνικής στέγης. Απώτερος στόχος, σύμφωνα πάντα με την «Εντολή», είναι η προσφορά αξιοπρεπούς διαβίωσης σε ομάδες πληθυσμού που αδυνατούν να επιλύσουν το πρόβλημα στέγασης τους.

Η «Εντολή» θα εφαρμόζεται στα όρια των Τοπικών Σχεδίων Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου, στα οποία συμπεριελήφθη ειδική πρόνοια για «Κοινωνική Στέγη». Ως κοινωνική στέγη ορίζεται η οικονομικά προσιτή στέγη που θα διατεθεί για αγορά ή για ενοικιαγορά ή για ενοικίαση (σε τιμές και δόσεις άμεσα συσχετισμένες με τις ευρύτερες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες του τόπου) από δικαιούχους με βάση τα κατά καιρούς και κατά περίπτωση κριτήρια που ορίζονται από τους αρμόδιους φορείς. 

Με βάση την «Εντολή», η Πολεοδομική Αρχή δύναται, σε περίπτωση υποβολής αίτησης για δημιουργία ενιαίας μορφής οικιστικής ανάπτυξης και ύστερα από σχετικές διαβουλεύσεις με αρμόδιους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα με αποστολή την προσφορά κοινωνικής στέγης (όπως είναι ο Κυπριακός Οργανισμός Αναπτύξεως Γης), να επιδιώξει τη διάθεση ενός ποσοστού των οικιστικών μονάδων ως κοινωνική στέγη μέσω των φορέων αυτών, όπως ο ΚΟΑΓ. 

 Η «Εντολή» στοχεύει στη δημιουργία συνθηκών προσέλκυσης φορέων πέραν του ευρύτερου δημόσιου για την παραγωγή και διάθεση κοινωνικής κατοικίας. Κατά κανόνα, η πρόνοια θα αφορά «ενιαία οικιστικά συγκροτήματα» σε αμιγείς οικιστικές περιοχές των Τοπικών Σχεδίων ή «ενιαία και οργανωμένη οικιστική ανάπτυξη» σε άλλες περιοχές που προσδιορίζονται στις πρόνοιες των Σχεδίων Ανάπτυξης και στις οποίες θα μπορούσαν να ανεγερθούν οικιστικές μονάδες σε συσχετισμό με την προσφορά κοινωνικής στέγης.

 Στις περιπτώσεις αυτές η Πολεοδομική Αρχή δύναται κατά τη διακριτική της ευχέρεια και κρίση να επιτρέψει αύξηση του ανώτατου επιτρεπόμενου συντελεστή δόμησης σε ποσοστό 25% του ανώτατου επιτρεπόμενου συντελεστή δόμησης που ισχύει στη συγκεκριμένη περιοχή για τη χρήση κατοικίας για υποβοήθηση της υλοποίησης των σκοπών της παρούσας «Εντολής», εφόσον ισχύουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

 - Αύξηση του ποσοστού του συντελεστή δόμησης μέχρι 25% θα παρέχεται σε άτομα ή φορείς που δεν εμπίπτουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και δεν έχουν θεσμοθετημένη αποστολή την προσφορά κοινωνικής στέγης, νοουμένου ότι το μισό αυτής της ανάπτυξης, δηλαδή το 12,5% επί του υφιστάμενου συντελεστή δόμησης, θα διατεθούν υπό μορφή οικιστικών μονάδων κοινωνικής στέγης σε τιμές κόστους, προς τους αρμόδιους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που έχουν θεσμοθετημένη αποστολή την προσφορά κοινωνικής στέγης (όπως ο ΚΟΑΓ), οι οποίοι θα διαχειριστούν τη διάθεση των μονάδων, ενώ το υπόλοιπο 12,5% θα διατεθεί όπως θέλουν οι ίδιοι οι αιτητές. 

- Αύξηση του συντελεστή δόμησης μέχρι 25% θα παραχωρείται σε αρμόδιους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που έχουν θεσμοθετημένη αποστολή την προσφορά κοινωνικής στέγης (π.χ. ΚΟΑΓ) οι οποίοι θα αναπτύξουν και θα διαχειριστούν τη διάθεση μονάδων κοινωνικής στέγης. - Και στις δύο πιο πάνω περιπτώσεις η διάθεση της κοινωνικής στέγης σχετίζεται ανάμεσα με αίτηση για «ενιαία οικιστικά συγκροτήματα» σε τεμάχια γης με εμβαδόν αντίστοιχης έκτασης γης, εμβαδού πέραν των τεσσάρων κανονικών οικοπέδων. 

 - Οι αναπτύξεις συμμορφώνονται με όλες τις πρόνοιες των σχεδίων ανάπτυξης με εξαίρεση τα ελάχιστα εμβαδά των μονάδων κατοικίας που μπορούν να είναι μειωμένα μέχρι και 20% ώστε να διευκολυνθούν οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα. Τα εμβαδά δεν μπορούν να είναι μειωμένα στα αστικά κέντρα και στις τουριστικές περιοχές.

Πηγή: http://showtime-cy.blogspot.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου