Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Άφθες η συχνότερη πληγή του στόματος

Οι άφθες ταλαιπωρούν έναν στους δέκα Έλληνες! Σε πολλές περιπτώσεις οι έντονες συγκινήσεις και το στρες αποτελούν το έναυσμα για την εμφάνισή τους σε διάφορα σημεία του στόματος όπως τα ούλα, η γλώσσα, τα χείλη ή η υπερώα.

Παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί παραμένει άλυτο μυστήριο οι αιτίες που τις προκαλούν.
Της Ουρανίας Γιώτη Οδοντιάτρου

Τα στοματικά έλκη οφείλονται σε λοίμωξη από τον ιο HSV-1.Συνηθως εμφανίζεται στην στοματική κοιλότητα πριν την ηλικία των 10 ετών ερπης μπορεί να μεταδοθεί σε κάποιον που δεν έχει μολυνθεί προηγουμένως από έναν ξενιστή με συμπωματικές ενεργές βλάβες η κατά τη διάρκεια ασυμπτωματικων περιόδων επώασης του ιου. Παρόλο που οι περισσότερες λοιμώξεις με HSV-1 είναι υποκλινικες, ένα μικρό ποσοστό των ασθενών αναπτύσσουν πρωτογενή ερπητικη ουλοστοματιτιδα.

Τα τυπικά συμπτώματα περιλαμβάνουν απότομη εμφάνιση πυρετού, ανορεξία, ευερεθιστότητα και έντονο στοματικό πόνο. Οι ασθενείς αναπτύσσουν στοματικές βλάβες στον βλενογοννο φυσαλίδες οι οποίες σπάνε και σχηματίζονται μεγάλα επώδυνα ελκη.Τα ούλα γίνονται ερυθηματωδη και ευαίσθητα.

Όταν εμφανίζεται σε ενήλικες η λοίμωξη έχει την εικόνα φαρυγγοαμυγδαλιτιδας μαζί με συμπτώματα πόνου στον τραχηλο, πυρετο. αισθηση αδιαθεσίας και πονοκέφαλο.
Η ερμητική πρωτογενής ουλοστοματιτιδα είναι μια αυτοιασιμη κατάσταση και τα συμπτώματα σε υγιη κατά τα άλλα άτομα υποχωρούν, ανεξαρτήτως της θεραπείας μέσα σε μια με δυο εβδομάδες διάρκεια και η βαρύτητα των συμπτωμάτων μπορεί να ελαττωθεί, αν ξεκινήσει η θεραπεία με αντιικα φάρμακα μέσα στις πρώτες δυο με τρεις μέρες των συμπτωμάτων.

Συστήνεται επίσης στους ασθενείς να ενυδατώνονται επαρκώς και αντιπυρετικά. Επίσης θα πρέπει να πραγματοποιείται αντιμετώπιση του πόνου με τοπικά και συστηματικά φαρμακα, όπως απιοειδή αναλγητικά.

Πηγή: http://iatropedia.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου